Så spelar du Yatzy

Yatzy är ett av världens allra populäraste tärningsspel. Du spelar med fem tärningar och ska försöka samla på dig så många poäng som möjligt. Det gör du genom att slå tärningarna och få till olika kombinationer med tärningarna. Det här spelet är både enkelt att lära sig och att spela, vilket gör att det även passar barn.

Spela Yatzy gratis online

Idag finns Yatzy som gratis onlinespel. Du kan då välja mellan att spela mot främlingar eller personer du känner men som befinner sig på annan ort. Spelet sker precis som vi beskrev här ovan, men när du spelar Yatzy online klickar du på oftast en stor tärning för att kasta alla tärningarna. Sedan får du klicka på de tärningar som du vill spara.

Yatzy

Yatzy – Du behöver

För att spela Yatzy behöver du:

  • 5 tärningar.
  • Ett protokoll.
  • En penna.
  • Minst två spelare.
  • En bra plats att spela på.

Protokoll ingår när du köper färdiga spelset. Det finns även att ladda ner på nätet, om du skulle ha tappat bort ditt protokoll.

Yatzy – Spelets gång

Alla deltagare turas om med att slå tärningarna. När det är din tur får du kasta tärningarna upp till tre gånger. Du behöver inte utnyttja alla tre kasten om du inte vill. Dessutom behöver du inte kasta alla tärningarna när du gör ditt andra och tredje kast. Du ska sedan passa in de fem tärningarna med olika kombinationer som ger olika många poäng. Räkna ihop dina poäng, skriv upp dem i protokollet och sedan är det nästa spelares tur att kasta tärningarna.

Yatzy

Tärningskombinationer

När du spelar det här tärningsspelet strävar du efter att bilda bra kombinationer. Du behöver inte hålla ordning på de olika kombinationerna som finns i spelet, eftersom de finns i protokollet.

I protokollen brukar det emellertid inte stå vad de olika kombinationerna innebär. Därför har vi skrivit ihop en tabell med alla kombinationer i Yatzy:

Kombination Antal poäng Förklaring
Bonus 50 Går till spelaren som får minst 63 poäng på 1-6:or.
Par Max 12 Två likadana tärningar
Två par Max 22 Två matchande tärningar, till exempel två tvåor och två fyror
Triss Max 18 Tre likadana tärningar
Fyrtal Max 24 Fyra likadana tärningar
Kåk Max 28 Triss och ett par
Liten straight Max En stege från ett till fem
Stor straight Max En stege från två till sex
Yatzy Max 50 Fem stycken likadana tärningar
Chans Max 30 En sista chans att få poäng. Du räknar ihop antalet prickar på tärningarna.

Förutom de här kombinationerna ska du samla ihop ettor till sexor. Totalt är det möjligt att få hela 105 poäng, men det räcker med 63 för att du ska få spelets bonus.

Yatzy

Varianter av Yatzy

Det finns även en variant med sex tärningar som heter Maxi Yatzy. Det spelet är väldigt likt originalitet men innehåller några nya tärningskombinationer. Dessutom kan du spara kast till nästa omgång. Det finns även några mindre skillnader när det kommer till poängen.

På åttiotalet kom ytterligare en variant, Crazy Yatzy.

Det här är en version där den som gör den fulaste grimasen får börja. Spelet fortsätter i samma anda rakt igenom, då du kommer att få slå med hakan mot bordet och räkna prickar mot bordet och mycket mer. Som mest kan du få 1350 poäng i det här spelet.

Det finns även en variant som heter Yatzy med tvång. Då spelar ni som vanligt, men ni måste få alla kombinationer i rätt ordning. Det vill säga i den ordning som de står i protokollet.

Andra spel som liknar Yatzy

Yatzy är som sagt ett spel med enkla regler som även passar yngre spelare. Några andra exempel på spel som passar barn är Finns i Sjön och Svälta räv. Det här är roliga kortspel som du bara behöver ha en vanlig kortlek för att kunna spela.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.