Schack online – Spelguide och tips

Schack är ett strategiskt brädspel för två spelare. Spelet sker på ett kvadratiskt spelbräde med 64 rutor. Spelet är känt över hela världen och har funnits i århundraden. Syftet med spelet är att fånga motståndarens kung i en position där den inte kan undkomma. Det är dock inte alltid någon vinner utan spelet kan även sluta oavgjort. Du kan testa spelet gratis här hos oss.

Spela Schack gratis online

Det går också att online spela det här brädspelet. Du kan välja mellan att spela mot ett datorprogram och att spela mot riktiga människor. Dessutom kan du välja mellan många olika svårighetsgrader. Testa gärna att spela direkt i den här artikeln.

Schack – en översikt

Vi börjar med en tabell med snabbfakta om spelet:

Spelkategori Brädspel/Strategispel
Antal spelare 2 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett schackbräde och pjäser
Svårighetsgrad Varierar

Brädet i Schack

Ett spelbräde består av 64 rutor, fördelade i ett 8 x 8 mönster. Brädet brukar vara tillverkat av trä eller plast och är ibland dubbelsidigt, så att du kan spela på båda sidor. Om du behöver köpa ett bräde kan du bland annat göra det på Schackbutiken.

Rutorna är växelvis färgade i ljusa och mörka nyanser, vanligtvis vit och svart, även om andra färgkombinationer också kan förekomma.

Vidare har rutorna på Schack-brädet beteckningar med bokstäver och siffror. De åtta vertikala rutorna är A-H. A är alltså den vänstra kolumnen och H den högra. För de åtta horisontella raderna använder vi däremot siffrorna 1–8, med rad 1 längst ner och rad 8 längst upp. För att beskriva en individuell ruta kombinerar du de här båda systemen, till exempel till A-1, som är allra längst upp till vänster på spelplanen.

Schack

De olika pjäserna i Schack

I det här spelet har du sex olika typer av pjäser till ditt förfogande:

 • Kungen
 • Drottningen
 • Torn
 • Löpare
 • Hästar
 • Bönderna

Kungen

Kungen är den viktigaste pjäsen i Schack online. Varje spelare har en kung på brädet. Kungen kan flytta sig en ruta i valfri riktning – vertikalt, horisontellt eller diagonalt. Försök att skydda kungen från motståndarens pjäser. Om din kungen hotas och du inte kan flytta den till en säker ruta, är spelet över och du har förlorat.

Drottningen

Drottningen är den starkaste pjäsen på brädet. Varje spelare har en drottning. Drottningen kan röra sig vertikalt, horisontellt och diagonalt över flera rutor. Hon kan flytta sig över brädet i vilken riktning som helst så länge det inte finns några hinder på vägen. Drottningen är en viktig pjäs för både anfall och försvar.

Torn

Varje spelare har två torn. Tornet kan flytta sig vertikalt eller horisontellt över brädet i obegränsade antal rutor, så länge det inte finns några hinder på vägen.

Löpare i Schack online

Varje spelare har dessutom två löpare. Löparen kan flytta sig över flera rutor i valfri diagonal riktning så länge det inte finns några hinder i vägen. Eftersom löparen är begränsad till en färg av rutor, har varje spelare en löpare på de mörka rutorna och en löpare på de ljusa rutorna. Det gör att löparna kan täcka olika delar av brädet och samarbeta.

Hästar

Varje spelare har även två hästar. Hästen är den enda pjäsen som kan hoppa över andra pjäser på brädet. Hästen rör sig i en L-formad rörelse – två steg i en riktning (antingen vertikalt eller horisontellt) och sedan ett steg vinkelrätt i en annan riktning.

Bönder i Schackonline

Slutligen har varje spelare åtta bönder. Bönderna är de minsta men mest talrika pjäserna. Bönderna rör sig framåt på brädet en ruta åt gången, förutom i sitt första drag där de kan välja att gå fram två rutor. De här pjäserna fångar motståndarens pjäser genom att röra sig diagonalt framåt en ruta.

En intressant regel om bönderna är att när en bonde når den åttonde raden på motståndarens sida av brädet, så blir den till en annan pjäs – vanligtvis en drottning. Du kan själv välja vilken pjäs du vill förvandla bonden till, utom kung.

Schack

Så spelar du Schack online

 • Börja med att ställa upp era pjäser i startpositionen, som du ser på bilden här ovanför. Den innebär att bönderna står på rad och bakom dem de övriga pjäserna. Tornen i de båda hörnen, därefter de två hästarna på vänster respektive höger sida om tornet. Ett steg närmare mitten hittar vi de två löparna som står på vardera sida om kungen och drottningen.
 • Du som valde vita pjäser får göra det första draget.
 • Därefter turas ni om med att göra drag och ta varandras pjäser.
 • Fortsätt tills någon av er hamnar i schackmatt eller ger upp. Det kan också hända att spelet blir oavgjort.

Avslutet i Schack

Det här brädspelet kan sluta på lite olika sätt:

 1. Schackmatt
 2. Remi/oavgjort
 3. Ge upp

Schackmatt

Schackmatt inträffar när en spelares kung är hotad och inte kan undkomma hotet genom att flytta till en säker ruta. Om en din kung hamnar i schackmatt betyder det att spelet är över, och din motståndare vinner. Att sätta kungen i schackmatt är det primära målet i spelet.

Remi/oavgjort

Remi innebär att det blir oavgjort. Det finns flera sätt att uppnå det här resultatet. Spelarna kan till exempel enas om att avsluta partiet med remi om de är överens om att ingen av dem har en realistisk möjlighet att vinna.

Ge upp

När en spelare inser att deras position är hopplös eller att de inte har någon chans att vända spelet till sin fördel, kan de välja att ge upp och avsluta spelet genom att ge upp. Det leder till att motståndaren vinner partiet.

Schack

Schack – en kort historik

Schack är ett av de äldsta kända strategispelen och har en rik historia som sträcker sig över flera århundraden.

Ursprunget är dock inte helt klart och det finns olika teorier om dess ursprung.

En av de populäraste teorierna är att spelet härstammar från det indiska spelet Chaturanga. Det fanns i Indien redan på 600-talet. Chaturanga hade liknande regler och pjäser inklusive kungen, drottningen, tornen, löparna, hästarna och bönderna.

Under medeltiden kom spelet till Europa genom handelskontakter och det fick snabbt popularitet bland kungar, adelsmän och kloster. Reglerna förändrades något och spelet blev mer likt det spel vi känner idag. På 1400-talet kom till exempel regeln om bondombyte när bonden når sista raden och möjligheten att röra sig två steg i sitt första drag.

Under renässansen började det ses som ett intellektuellt spel. Det kom även många böcker med strategier och taktik. Idag är spelet fortfarande ett populärt strategispel över hela världen. Det finns otaliga turneringar, mästerskap och klubbar där spelare kan utmana varandra och förbättra sina färdigheter.

Schack

Spel som liknar Schack

Dessutom finns det flera spel som liknar det här. Bland annat kan vi rekommendera Othello. Det är ett strategiskt brädspel för två spelare. Ni spelar med brickor i olika färger och ska försöka omringa så många av motståndarens brickor som möjligt. Den som har flest brickor i sin färg på brädet när spelet är över har vunnit.

Ytterligare ett spel som du säkert skulle gilla är Kalaha. Spelet sker på ett avlångt bräde med gropar i. Du och din motspelare ska flytta små kulor runt brädet och den av er som får flest kulor sin stora grop vinner matchen.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.