Så spelar du Whist

Fyrmanswhist eller Whist som många också kallar det, är ett kortspel för fyra spelare. Tillsammans med din lagkamrat ska du försöka bräcka motståndarna genom att få fler poäng. Det gör ni genom att samla poängkort eller låta bli. Det beror på vad som gäller i spelet just då. Om ni bara är två personer som ska spela kan ni i stället testa Tvåmanswhist.

Spela Whist gratis online

Idag finns det flera alternativ för dig som vill spela Whist online. Du kan välja mellan att spela online direkt i din webbläsare eller att ladda ner en app. Det här är ett kortspel som gör sig utmärkt i digital version.

Whist – i korthet

Här får du en första, snabb överblick på spelet:

Spelkategori Kortspel/Stick
Speltid Ca 60 minuter
Svårighetsgrad Medel
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 4
Åldersrekommendation 10+

Whist – Du behöver

För att kunna spela behöver du:

  • En vanlig kortlek med 52 kort. Plocka bort jokrarna.
  • Papper och penna för att skriva upp poängen.
  • Fyra spelare.

Whist

Fyrmanswhist regler

I Whist kortspel ska du antingen försöka samla stick eller undvika stick för att få poäng.

Ditt lag väljer vilket ni vill göra och kan ändra strategi från omgång till omgång. Om ni väljer svart eller pass får ni poäng för att undvika stick. Skulle ni däremot välja rött så ska ni försöka vinna så många stick som möjligt. Om motståndarlaget väljer rött och ni svart så är det ändå rött spel som gäller för alla.

Du får inte tala med din lagkamrat under spelet. Det gör att det kan bli lite svårt att samarbeta.

Ni spelar med en kortlek med 52 kort. Det lag som först kommer upp till 13 poäng vinner.

Tvåorna är det lägsta kortet i Whist och essen högst.

Whist – Förberedelser

Innan ni börjar spela Whist ska ni utse en givare. Du som blir givare ska först se till att blanda kortleken ordentligt. Dela sedan ut korten till spelarna, ett kort i taget. Fortsätt så tills du har delat ut alla kort i leken.

Nu ska du och din lagkamrat granska era kort tillsammans och komma fram till om ni vill ha svart eller rött spel. Välj ut ett rött eller svart kort för att markera ditt val. Därefter går ni laget runt och visar upp era kort. Samla ihop korten du har på handen till en hög och vänd upp det du valt upp. På så sätt behöver du inte visa upp alla dina kort. Om den första spelaren som visar sitt kort visar ett svart kort så får nästa spelare visa sitt kort.

Skulle det däremot vara så att den första spelaren väljer ett rött kort så behöver de övriga spelarna inte visa sina kort. Då blir det rött spel den omgången.

Whist

Whist – Spelet börjar

Du som sitter till höger om den som visade rött börjar spelet.

  • Börja med att lägga ut ett valfritt kort.
  • Nästa spelare ska försöka följa färg och dessutom lägga ett kort med högre valör.
  • Om du inte kan lägga högre valör eller samma färg så får du spela ut ett valfritt kort.
  • Den som lägger ut det högsta kortet i den färg och valör som gäller för sticket vinner det.
  • Tillsammans med din lagkamrat ska du försöka samla ihop sju eller fler stick.

Om det blir svart spel ska den till vänster om givaren börja spelet. Svart spel eller pass går till på samma sätt men här gäller det i stället att försöka undvika att vinna stick.

Räkna poäng i Fyrmanswhist

Vid rött spel får ni ett poäng för varje stick som överskrider sex stick. Skulle det vara så att det andra laget valt rött spel multiplicerar du alla poäng med två. Under svart spel så får ditt lag ett poäng för stick som är färre än sju.

Olika varianter av Whist

Det finns många olika varianter på Whist, bland annat Japansk whist, svensk whist och en version för två personer som vi nämnde i inledningen. De spelen är emellertid så annorlunda jämfört med originalet att vi behandlar dem i egna artiklar.

Andra spel som liknar Whist

Om ni är fyra som ska spela kan ni även överväga Yatzy, Poker eller Rödskägg. Alla tre är roliga och passar utmärkt för en grupp med fyra spelare. Klicka på länkarna för att läsa mer om de här spelen. Det finns även fler kortspel för fyra som du kan läsa om på vår sida.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.