Tjuv och Polis - Spelguide

Tjuv och polis är ett klassiskt brädspel. Det går ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Om du spelar som tjuv gör du det genom att råna. En av er kommer också att spela som polis och ha som uppgift att fånga tjuvarna. I den här artikeln kommer jag att berätta om Tjuv och polis regler och hur du spelar brädspelet.

Tjuv och polis spel – snabbfakta

I Tjuv och polis är ni uppdelade i två roller. En av er är polis och resten tjuvar. Ni som spelar som tjuvar ska försöka stjäla så mycket som möjligt och undvika att hamna i fängelse. Du som spelar som polis ska försöka sätta stopp för tjuvarna. En omgång brukar ta runt en timme.

Spelkategori Sällskapsspel/Brädspel/Barnspel
Antal spelare 2–6
Speltid 60–90 minuter
Åldersrekommendation Från 7 år
Du behöver Ett spel-set
Svårighetsgrad Medel
Tillverkare Alga

Tjuv och polis regler

Här har jag samlat de viktigaste reglerna som du behöver känna till.

 • Polispjäser och tjuvar får ni flytta samma antal rutor som tärningen visar. Ni får flytta pjäserna framåt och bakåt, men aldrig diagonalt.
 • Radiobilen ska du flytta dubbelt så många steg som tärningen visar. Den får dock bara röra sig framåt.
 • Två polispjäser får inte stå på samma ruta på spelplanen. Undantaget är om poliserna häktar en tjuv och tjuvnäste-rutorna.
 • Olika polispjäser kan passera varandra på spelplanen. Även radiobilen går att passera. Tjuvpjäser kan dock inte passera radiobilen om de har rymt från fängelset eller flyr från ett rån.
 • Om en tjuv slår sin tärning och hamnar på resebyrån, posten eller banken så begår han eller hon automatiskt ett rån. Då får tjuven pengarna som finns där.
 • Det går att råna samma plats hur många gånger som helst i Tjuv och Polis spel.
 • Polisen kan häkta en tjuv genom att hamna på samma ruta som tjuven. En radiobil kan häkta tjuvar på två rutor, eftersom den tar upp två rutor.
 • Polisen kan också häkta tjuvar genom att blockera utgången från ett ställe de har rånat.
 • Ni slår tärningen för att avgöra hur långt fängelsestraff en tjuv ska få. Om det till exempel blir fem ska tjuven stå över fem kast.
 • När en tjuv blivit häktad fyra gånger blir den utesluten ur spelet. Ställ pjäsen och polispjäsen som häktade den i polishuset. De två pjäserna är ute ur spelet.

Tjuv och polis

Så spelar du Tjuv och polis

Det här klassiska brädspelet finns tyvärr inte som gratis spel online. Av den anledningen kommer jag att skriva om det fysiska spelet.

Förberedelser

 1. Börja med att ta fram spelplanen. Ställ den så att alla spelare kommer åt den.
 2. Sätt sedan fast spelpjäserna på varsin fot.
 3. Därefter behöver ni komma överens om vem som ska spela som polis. Om ingen vill ta sig an den rollen kan ni slå tärning om det. Turas då om att slå tärningen och den som slår högst får vara polis.
 4. Bestäm också vem som ska ha ansvar för kassan. Det kan vara samma person som är polis.
 5. Ni som ska vara tjuvar väljer sedan en tjuvpjäs var och ställer den i ett valfritt tjuvnäste. Flera spelare får använda samma näste.
 6. Du som är polis ska sedan välja ut dina pjäser. De ska vara en mer än tjuvarnas pjäser. Om tjuvarna har tre pjäser ska polisen alltså ha fyra pjäser. Polisen ska ställa sina pjäser vid polishuset. Ställ även ut polisbilen vid entrén till polishuset.

Tjuv och polis – spelets gång

Nu kan ni börja spela.

 • Polisen gör det första draget. Därefter går turen vidare medsols.
 • Under sitt drag slår polisen tärningen och flyttar på en av sina pjäser eller radiobilen. Polispjäsen flyttar du samma antal steg som tärningen visar, medan du ska flytta radiobilen dubbelt så många steg.
 • Turen går sedan vidare till nästa spelare som också ska slå tärningarna och flytta en av sina pjäser.
 • Du som är tjuv ska försöka råna och undslippa polisen genom att fly bort från staden. Tjuvar kan fly med hjälp av tåg, flyg eller båt. Om du ska fly med tåg eller båt måste du hamna på rätt ruta och dessutom ha råd att betala för resan. För flyget behöver du däremot inte ha exakt antal prickar på tärningen. Skulle den visa mer så får du ändå stanna på flygrutan, om du vill.
 • Polisen ska däremot försöka haffa alla tjuvar. Det gör hen genom att försöka hamna på samma ruta som tjuvarna.
 • Spelet är över när alla tjuvar sitter fängslade eller har flytt från staden. Den spelare som vid den tidpunkten har mest pengar vinner spelet.

Tjuv och polis

Tjuv och polis kortspel

Det här spelet finns också som kortspel. Den varianten är lättare att ta med sig. Därför passar den bättre för resor. I grunden går spelet emellertid ut på samma sak. Om du är tjuv ska du försöka stjäla så mycket pengar som möjligt. Du som spelar som polis ska däremot försöka fånga och spärra in tjuvarna. Poliser blir belönade med pengar när de lyckas fånga skickliga tjuvar. Den som har fått ihop mest pengar när korten är slut vinner spelet.

Det här är ett enkelt kortspel som passar barn från fem år. Mellan två och sex spelare kan vara med och en omgång tar ungefär 15 minuter.

Tjuv och polis – ett klassiskt sällskapsspel som står sig

Spelet är rekommenderat från sju år, men jag tycker att det är bättre att vara lite äldre. I det här brädspelet finns det många olika regler att hålla reda på. Dessutom kan en omgång ta 60–90 minuter, kanske ännu mer. För vissa barn kan koncentrationsförmågan ta slut långt tidigare än så. Om du ska spela med ett barn kan jag i stället rekommendera Fia med Knuff eller Uno. Det sistnämnda är ett kortspel med speciella kort. Spelet går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt.

Med det sagt är Tjuv och polis ett underbart sällskapsspel för äldre spelare. Det vet jag av egen erfarenhet.

Tjuv och polis

Tjuv och polis spel – årets julklapp 2023

Svensk Handel utsåg sällskapsspelet till årets julklapp 2023. Det här brädspelet är utan tvekan ett sådant. Nu är det bara några dagar kvar på året, men om du har någon som du glömt köpa julklapp till kan ett brädspel vara ett utmärkt alternativ. Det kan vara en givande underhållning för hela familjen under mellandagarna. Snart är det nyår och ännu fler röda dagar som ni behöver fylla med något, till exempel ett roligt brädspel. Ett sällskapsspel som Tjuv och polis kan ni spela många gånger utan att tröttna.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.