Ticket to ride – Spelguide och tips

Ticket to ride är ett klassiskt brädspel som passar både nybörjare och erfarna spelare. Målet med spelet är att samla poäng genom att bygga järnvägslinjer mellan olika städer enligt de instruktioner som du får i början av spelet. Spelet är till för mellan två och fem spelare och är enkelt att lära sig. Fortsätt läsa för att lära dig hur du ska spela.

Ticket to ride – snabbfakta

Vi börjar med en tabell med snabbfakta om Ticket to ride spel:

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2–5 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett Ticket to ride-spel
Svårighetsgrad Enkelt

Du som föredrar video kan lära dig spelet här:

 

Ticket to ride regler

Här är en översikt över reglerna:

 • Målet med spelet är att bygga järnvägslinjer och samla poäng genom att uppfylla uppdrag som kräver att du kopplar samman olika städer på spelbrädet.
 • Spelbrädet visar en karta med olika städer och järnvägslinjer som kopplar ihop dem. Varje stad är färgkodad för att matcha tågkorten.
 • Biljetter/Uppdragskort: I början av spelet får varje spelare utdelade uppdragskort som visar två städer som de måste ansluta med en tåglinje. Spelare kan behålla alla sina kort eller välja att kasta några av dem vid spelets början. Alla börjar emellertid med tre uppdragskort.
 • Tågkorten använder ni för att bygga järnvägslinjer. På tågkorten finns också vilda kort (jokrar) som ni kan använda som vilken färg som helst.
 • Varje spelare börjar med 48 tågvagnar.
 • Spelare börjar med en hand med tågkort. Det är kort som är färgkodade och representerar olika tågfärger samt vilda kort (jokrar) som ni kan använda som vilken färg som helst. Under sin tur kan spelare välja att dra två tågkort från antingen den gemensamma korthögen eller från korten på bordet.
 • För att bygga en järnvägslinje måste spelaren lägga ut matchande tågkort i den specifika färgen för linjen de vill bygga. Antalet kort som du behöver motsvarar längden på linjen. Spelare kan också använda vilda kort för att ersätta andra färger.
 • När en spelare bygger en järnvägslinje får de poäng baserat på längden på linjen. Ju längre linjen är, desto fler poäng får spelaren. Dessutom får spelaren poäng när de uppfyller sina uppdrag genom att ansluta de två städerna på kortet med en tåglinje.
 • Om en spelare inte kan bygga en linje mellan två städer på grund av konkurrens från andra spelare kan de använda en tågstation. Tågstationen gör att en spelare kan använda en annan spelares linje som sin egen.

Ticket to Ride

Ticket to Ride spel – Förberedelser

För att förbereda spelet behöver du följa de här stegen:

 1. Se till att du har alla nödvändiga spelkomponenter. Det vill säga spelbrädet, tågkorten, kort, poängmarkörerna och plasttågen. Kontrollera också att du har tillgång till tärningar om du spelar någon av de versioner som använder dem.
 2. Placera spelbrädet på en plan yta inom räckhåll för alla spelare.
 3. Blanda tågkorten noggrant och placera en del av dem med baksidan uppåt i en gemensam korthög bredvid spelbrädet.
 4. Blanda uppdragskorten och dela ut tre biljetter till varje spelare. Spelarna ska hålla sina biljetter hemliga för de andra spelarna. Spelare kan välja att behålla alla tre biljetterna eller kasta bort några (högst två) och dra nya från toppen av högen.
 5. Varje spelare bör dessutom ha en poängmarkör som de placerar på noll på poängspåret bredvid spelbrädet.
 6. Ge varje spelare en uppsättning plasttåg i en färg som de väljer. De här tågen använder ni sedan för att bygga era järnvägslinjer på spelbrädet.
 7. Avgör vem som blir startspelare. Detta kan göras på valfritt sätt, till exempel genom att låta den yngsta spelaren börja eller genom att använda en annan överenskommen metod.

Så spelar ni Ticket to Ride

Därefter börjar spelet.

 • Den första spelaren börjar. Spelaren kan välja mellan att: dra tågkort, dra biljett eller bygga en järnvägslinje.
 • Sedan går turen vidare till nästa spelare.
 • Fortsätt så tills det bara finns två kort kvar i högen.
 • Det här brädspelet går tyvärr inte att online spela.

Ticket to Ride

Bygga järnvägslinjer

När du ska bygga en järnvägslinje använder du dig av dina tågkort. Du måste ha tillräckligt med matchande kort i rätt färg för att täcka alla rutorna på en viss tåglinje. Sätt sedan ut plasttågen i din färg på den byggda linjen för att markera att den är din. Du kan bara bygga mellan två städer åt ett håll. Med andra ord kan du inte blockera andra spelare från att bygga en tåglinje åt motsatt håll.

Räkna poäng i Ticket to ride spel

När ni har spelat klart är det dags att räkna poäng. Så här många poäng får ni för era järnvägslinjer:

Antal tåg Antal poäng
Ett tåg 1 poäng
Två tåg 2 poäng
Tre tåg 4 poäng
Fyra tåg 7 poäng
Fem tåg 10 poäng
Sex tåg 15 poäng
Längst sammanhängande sträcka 10 poäng

Ytterligare en sak som kan ge dig poäng är att uppfylla uppdrag. För varje uppdrag får du det antal poäng som det står på kortet.

Spelaren som har den längsta sammanhängande tågsträckan får dessutom tio bonuspoäng.

Du kan också få minuspoäng i spelet genom att ha kvar ofullbordade uppdrag eller genom att ha kvar oanvända tågkort. När det gäller biljetterna så får du minus det antalet poäng som det står på uppdragskortet.

Ticket to ride  – olika versioner

Brädspelet Ticket to Ride finns i flera olika versioner som täcker olika geografiska områden och teman.

Här är några av de mest populära versionerna:

 • Ticket to Ride USA
 • Europe
 • Nordic Countries
 • Rails & Sails
 • Ticket to Ride barn

USA

Det här är den ursprungliga versionen av spelet och utspelar sig i USA. Spelet innehåller kända städer och järnvägslinjer över hela landet, från New York till Los Angeles. Även delar av Kanada är med på kartan. Det är en bra version att börja med för nybörjare eftersom reglerna är enkla och det finns gott om strategiska möjligheter.

Europe

Den här versionen utspelar sig i Europa. Versionen har några extra spelregler och funktioner, till exempel tunnelbyggen och färjor. Dessutom kan ni bygga järnvägsstationer.

Ticket to Ride

Nordic Countries

Den här versionen är utformad för 2–3 spelare och utspelar sig i de nordiska länderna. Den har en något annorlunda spelupplevelse med begränsade resurser och mindre spelbräde. Nordic Countries är populär för spelare som föredrar en mer intensiv och snabb spelupplevelse.

Rails & Sails

Den här versionen introducerar ett nytt element av sjöfart till spelet. Spelarna kan nu bygga både tåglinjer och färjelinjer för att ansluta städer på land och vid hamnar.

Ticket to Ride Barn

Det här är en lite enklare version av spelet som passar spelare från sex år. First Journey heter spelet som finns att köpa hos många återförsäljare.

Spel som liknar Ticket to ride

Till dig som gillar det här spelet kan vi även rekommendera Fia med Knuff. Det är ett brädspel med enkla regler. Spelet går ut på att flytta fyra pjäser runt en spelplan och in i ett målområde. På vägen kan du putta bort motståndarnas pjäser om du hamnar på samma ruta.

Dessutom kan vi rekommendera Den försvunna diamanten. Det spelet går ut på att resa runt i Afrika och leta efter en diamant. Du som hittar den och tar hem den vinner spelet. I spelet går det att röra sig till fots, med båt och att flyga.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.