Pokerpatiens

Pokerpatiens är en variant av Poker som är anpassad för en spelare. Den här patiensen går ut på att skapa så bra kombinationer som möjligt. Det vill säga kombinationer som ger dig högst poäng. I den här artikeln kan du testa spelet gratis. Jag kommer dessutom att beskriva Pokerpatiens regler och hur du gör för att lägga patiensen.

Spela Pokerpatiens gratis online

Så spelar du Pokerpatiens

Här beskriver jag hur du spelar patiensen. Om du spelar patiensen som gratis spel online kan du hoppa över förberedelserna. Då fixar spelet nämligen den delen automatiskt.

Innan du kan börja spela

Om du spelar Pokerpatiens med en vanlig kortlek behöver du göra några små förberedelser innan du börjar. Börja med att ta fram kortleken du ska spela med och ta bort jokrarna. Blanda sedan leken noggrant. Därefter ska du samla alla korten i en hög. Korten ska ligga dolda med symbolsidan nedåt.

Pokerpatiens – så spelar du

 • Spelet börjar sedan genom att du vänder upp det översta kortet i högen.
 • Lägg kortet på valfri plats på spelplanen. Den ska bestå av fem rutor åt vartdera hållet, såväl lodrätt som vågrätt och diagonalt. När du spelar digitalt platserna du kan lägga kort markerade. Om du spelar analogt får du helt enkelt försöka föreställa dig rutorna.
 • Du lägger korten på den plats du tycker blir bäst. Successivt bygger du upp ett rutnät med 5 x 5 kort. När du har fyllt alla rutor med ett kort är spelet över. Då är det dags att börja räkna poäng.

Pokerpatiens poäng

När det gäller poängräkningen finns det några olika sätt att spela. Du kan till exempel spela med att bara lodräta och horisontella kombinationer räknas. Om du vill kan du även ta med kombinationer som går diagonalt över spelplanen. Du väljer själv vilka Pokerpatiens regler du vill spela med.

Så här många poäng ger de olika kombinationerna i spelet:

 • Ett par = 2 poäng
 • Två par = 5 poäng
 • Tretal/Three of a kind = 10 poäng
 • Stege/Straight = 15 poäng
 • Färg/Flush = 20 poäng
 • Kåk/Full House = 25 poäng
 • Fyrtal/Four of a kind = 50 poäng
 • Färgstege/Straight Flush = 75 poäng
 • Royal Flush = 100 poäng

Pokerpatiens regler

Som du ser är en patiens med relativt enkla regler. Du spelar med en vanlig kortlek på 52 kort.

Du väljer själv vilka rader du ska räkna kombinationerna på. Till exempel kan du spela med regeln att du bara får räkna kombinationer horisontellt och lodrätt. Om du vill kan du även räkna kombinationer diagonalt på spelplanen.

Pokerpatiens går ut på att lägga ut korten så att de bildar kombinationer. Försök att bilda kombinationer som ger dig så många poängs om möjligt.

Du får inte ångra dig när du väl har lagt ett kort i en ruta. Så tänk efter noga innan du lägger ut ett kort.

Patiensen använder sig av samma kombinationer som vanlig Poker. Under förra rubriken ser du mer om de olika kombinationerna och hur många poäng de ger.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.