Kungen Patiens Online - Spelregler och Guide

Kungen Patiens är en otroligt populär patiens och en del av Harpan-familjen. Engelsmännen kallar spelet för Freecell. Patiensen går ut på att bygga stegar från Kung till Ess. För att lyckas få ut patiensen måste du både vara skicklig och ha tur. Även om det kan vara svårt att få ut patiensen har spelet enkla regler som du kan läsa mer om här nedanför.

Spela Kungen Patiens gratis online

Kungen patiens går att spela gratis online.

Det finns flera olika versioner av spelet och dem flesta finns även online. Du kan spela patiensen här direkt på vår sida.

Kungen Patiens i korthet

Spelkategori Patiens/Kortspel
Speltid Ca 15 minuter
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Medel

Kungen Patiens regler

I den här patiensen ska du försöka bygga stegar som går från Kung till Ess. Förutom att korten ska ligga i ordning med ett stigande värde i spelets stegar så måste vartannat kort vara rött och vartannat vara svart.

Dessutom ska du lägga fyra svithögar. De ska tvärtom gå från Ess till Kung. Svithögarna kan du lägga uppe till höger på spelplanen. Så fort du får upp ett Ess lägger du det där och fortsätter sedan bygga vidare på sviten.

När du har lyckats få ihop en stege lägger du den till höger på spelplanen.

På spelplanen finns det fyra luckor. Där kan du lagra kort innan du hittar en lämpligare plats att lägga dem på.

Du kan flytta en sekvens av kort från en kolumn till en annan om det finns tillräckligt med lediga platser.

Kungen patiens sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Plocka dock bort jokrarna innan du börjar spela.

Kungen är en patiens, vilket innebär att det är ett spel som är anpassat för en spelare.

Kungen Patiens

Innan du kan börja spela Kungen Patiens

Innan du kan börja spela den här patiensen behöver du göra några förberedelser.

  • Börja med att blanda kortleken.
  • Dela sedan ut korten i åtta högar. De ska ligga med symbolerna uppåt.
  • De fyra högarna till vänster ska ha sju kort var och de till höger sex kort var. Du ska dela ut alla kort i leken.
  • Uppe till vänster har du plats för fyra kort. Du kan tänka att du har fyra tomma rutor där. Där kan du lägga kort innan du vet var du ska lägga dem. Det gör också att du öppnar upp spelet och få syn på fler alternativ. Till höger, över spelplanen, har du också fyra tomma rutor. Där ska du senare lägga svithögarna som går från Ess till Kung.

Spelets gång – Patiens Kungen

Nu när du har förberett spelplanen är det bara att börja spela.

  • Flytta ett av de nedersta korten i de olika högarna med synliga kort som du har på spelplanen.
  • Försök hitta en plats där kortet passar, det vill säga ett kort med en annan färg och en högre valör. Lägg sedan kortet under det, så att du bygger vidare på stegen.
  • Fortsätt på samma sätt med andra kort.
  • Du kan också placera fyra kort uppe till vänster för lagring.
  • Kom dessutom ihåg att bygga på de fyra svithögarna till höger. Vi rekommenderar att du börjar på dem högarna så fort ett Ess blir spelbart.
  • Om du lyckas skapa alla svithögar med kort i rätt ordning och alla stegar med omvänd ordning går patiensen ut. Då vinner du spelet

Räkna poäng i Kungen Patiens

I Kungen Patiens räknar du inte poäng i vanlig mening. Du får poäng baserat på hur många drag du använt under spelets gång eller hur lång tid du tog på dig för att lösa det hela.Kungen Patiens

Liknande spel som Kungen patiens

Om du gillar Patiens Kungen kanske du också kan vara intresserad av Spindelharpan. I den patiensen spelar du med två kortlekar, det vill säga 104 kort. Målet är att bygga stegar som går från Kung till Ess. Patiens Harpan är ett snarlikt spel och också ett bra alternativ för dig som gillar patienser. Båda de här patienserna går att spela gratis online.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Patiens Kungen

Vad är Kungen patiens?

Kungen är ett patiensspel. Det är ett kortspel som du spelar med en vanlig kortlek bestående av 52 kort. Spelet går ut på att bygga stegar i sjunkande värde, från Kung till Ess.

Vad är reglerna för att flytta kort i Kungen patiens?

I det här patiensspelet kan du bara flytta kort i fallande ordning och i omväxlande färger. Det innebär att du kan lägga ett svart kort på ett rött kort, och vice versa. Du kan flytta en sekvens av kort i fallande ordning och i alternerande färger från en kolumn till en annan, om den översta kortet i sekvensen är i fallande ordning och alternerande färg jämfört med det kort där du ska lägga den. Du kan också lägga kort i tomrummen på spelplanen för att komma åt nya kort.

Går det alltid vinna Kungen patiens?

Nej, det är inte alltid möjligt att vinna. Ibland kan korten vara ogynnsamt placerade på spelplanen och det kan finnas situationer där du inte har möjlighet att flytta alla kort till grundhögarna. Kungen är alltså ett utmanande spel som kräver både skicklighet och tur.

Kan jag spela Kungen patiens online?

Ja, Kungen är ett populärt kortspel och det finns många online-plattformar och appar där man kan spela det. Du kan bland annat spela patiensen här på vår sajt.