Mastermind - Spelguide och Tips

Mastermind Àr ett klassiskt brÀdspel som utmanar spelarna att anvÀnda logik och gissning för att avslöja en hemlig fÀrgkombination. Israelen Mordecai Meirowitz uppfann spelet 1970 och sedan blev det snabbt en succé. Det hÀr Àr ett roligt spel dÀr du mÄste ha bÄde turen och logiken pÄ din sida. FortsÀtt lÀsa för att lÀra dig spela det hÀr klassiska brÀdspelet.

Spela Mastermind online gratis

Mastermind – en översikt

LÄt oss börja med en översikt av brÀdspelet Mastermind:

Spelkategori BrÀdspel
Antal spelare 2 (eller 2–5 i vissa versioner)
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation FrĂ„n 8 Ă„r
Du behöver Ett Mastermind-spel
SvÄrighetsgrad Varierar i olika versioner

Spelmaterial för Mastermind

För att kunna spela Mastermind behöver du:

 • En spelbrĂ€da med en rad hĂ„l för att placera fĂ€rgkoder.
 • Runda pjĂ€ser i olika fĂ€rger som ni gör koderna med.
 • Pinnar eller markörer för att visa om gissningen varit rĂ€tt eller fel.

MĂ„let med Mastermind spel

MÄlet med spelet Àr att avslöja den hemliga fÀrgkombinationen som en av spelarna har skapat. Den hemliga kombinationen bestÄr av ett antal fÀrgkoder som Àr gömda för den andra spelaren.

Mastermind

SĂ„ spelar du Mastermind original

Det hÀr spelet gÄr till pÄ följande sÀtt:

 • En spelare börjar med att skapa den hemliga fĂ€rgkombinationen. Den ska vara dold frĂ„n de andra spelarna.
 • De andra spelarna börjar genom att göra en gissning om den hemliga kombinationen. De placerar fĂ€rgkoder pĂ„ spelbrĂ€det.
 • Efter varje gissning ger den spelaren som skapade den hemliga kombinationen feedback till de andra spelarna i form av pinnar eller markörer:
  1. En svart pinne betyder att en fÀrgkod Àr rÀtt bÄde i fÀrg och position.
  2. En vit pinne innebÀr att en fÀrgkod Àr rÀtt i fÀrg men i fel position.
  3. Ingen markör betyder att ingen fÀrgkod Àr rÀtt.
 • De andra spelarna anvĂ€nder feedbacken för att justera sina gissningar i följande rundor och försöker successivt nĂ€rma sig den hemliga fĂ€rgkombinationen.
 • Spelet fortsĂ€tter tills de andra spelarna antingen gissar den hemliga kombinationen eller nĂ„r ett förutbestĂ€mt antal gissningar utan att ha löst den.

Olika varianter av Mastermind

Mastermind original Àr ett populÀrt spel som Àven gett upphov till mÄnga olika varianter.

HÀr Àr nÄgra av de mest kÀnda och intressanta varianterna av spelet:

 • Advanced Mastermind
 • Super Mastermind
 • Ultimate Mastermind
 • Codebreaker
 • Versioner för barn
 • Online- och mobilversioner
 • Tematiska versioner
 • Version för flera spelare

Mastermind

Advanced Mastermind

I den hÀr varianten ökar svÄrighetsgraden genom att det finns fler fÀrgkoder och/eller en lÀngre hemlig kombination. Det kan vara fem eller sex fÀrgkoder i den hemliga kombinationen i stÀllet för de vanliga fyra.

Super Mastermind

I Super Mastermind ökar antalet tillgÀngliga fÀrger till Ätta eller fler. Det gör spelet mer utmanande och tidskrÀvande.

Ultimate Mastermind

Den hÀr varianten har bÄde fler fÀrgkoder och en lÀngre hemlig kombination. Den kan inkludera upp till Ätta fÀrgkoder i en sex-fÀrgad kombination, vilket gör spelet mycket svÄrare. Du har dessutom bara sex gissningar pÄ dig att gissa koden.

Codebreaker

I stÀllet för att gissa en fÀrgkombination mÄste spelarna i Codebreaker gissa en sekvens av siffror, bokstÀver eller andra symboler. Reglerna och principen Àr densamma som i Mastermind, men det handlar alltsÄ om en annan typ av kod.

Versioner för barn

Det finns ocksÄ varianter av spelet som Àr utformade för yngre spelare, med enklare regler och fÀrre fÀrgkoder för att göra det mer Äldersanpassat.

Online- och mobilversioner

I den digitala eran har spelet ocksÄ blivit tillgÀngligt i form av appar och nÀtspel. Det gör det enkelt att online spela mot datorn eller andra spelare över hela vÀrlden.

Tematiska versioner

Master mind spel har ocksÄ kommit i olika tematiska versioner, sÄsom Star Wars, Harry Potter. De hÀr versionerna anvÀnder ofta symboler och bilder relaterade till det valda temat i stÀllet för fÀrger.

Version för flera spelare

Originalspelet Àr skapat för tvÄ spelare. I mÄnga av de andra varianterna gÄr det emellertid att vara fler som Àr med och spelar.

Mastermind

Spel som liknar Mastermind

Du som tycker om Master mind spel kan ocksÄ testa Den försvunna Diamanten. Det Àr ett strategiskt brÀdspel dÀr ni reser runt i Afrika och letar efter en diamant. Du som hittar den först och lyckas ta med den hem vinner spelet. Se dock upp för rövare och andra hinder pÄ vÀgen.

Ytterligare ett spel som vi kan rekommendera Àr Luffarschack. Det finns flera varianter pÄ spelet, men den vanligaste Àr Tic Tac Toe eller Tre i rad. Som du hör pÄ namnet gÄr spelet ut pÄ att fÄ tre av sina symboler i rad. Du fÄr rita dem vÄgrÀtt, lodrÀtt eller horisontellt i rutorna pÄ spelplanen. Allt du behöver för att spela det Àr ett papper, en penna och nÄgon att spela mot.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura Àr en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt frÄn tÄlamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lÄng erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med tvÄ vÀnner och startade sajten Allaonlinespel. DÀr delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör pÄ ett bokförlag.