Mastermind - Spelguide och Tips

Mastermind är ett klassiskt brädspel som utmanar spelarna att använda logik och gissning för att avslöja en hemlig färgkombination. Israelen Mordecai Meirowitz uppfann spelet 1970 och sedan blev det snabbt en succé. Det här är ett roligt spel där du måste ha både turen och logiken på din sida. Fortsätt läsa för att lära dig spela det här klassiska brädspelet.

Mastermind – en översikt

Låt oss börja med en översikt av brädspelet Mastermind:

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2 (eller 2–5 i vissa versioner)
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett Mastermind-spel
Svårighetsgrad Varierar i olika versioner

Spelmaterial för Mastermind

För att kunna spela Mastermind behöver du:

 • En spelbräda med en rad hål för att placera färgkoder.
 • Runda pjäser i olika färger som ni gör koderna med.
 • Pinnar eller markörer för att visa om gissningen varit rätt eller fel.

Målet med Mastermind spel

Målet med spelet är att avslöja den hemliga färgkombinationen som en av spelarna har skapat. Den hemliga kombinationen består av ett antal färgkoder som är gömda för den andra spelaren.

Mastermind

Så spelar du Mastermind original

Det här spelet går till på följande sätt:

 • En spelare börjar med att skapa den hemliga färgkombinationen. Den ska vara dold från de andra spelarna.
 • De andra spelarna börjar genom att göra en gissning om den hemliga kombinationen. De placerar färgkoder på spelbrädet.
 • Efter varje gissning ger den spelaren som skapade den hemliga kombinationen feedback till de andra spelarna i form av pinnar eller markörer:
  1. En svart pinne betyder att en färgkod är rätt både i färg och position.
  2. En vit pinne innebär att en färgkod är rätt i färg men i fel position.
  3. Ingen markör betyder att ingen färgkod är rätt.
 • De andra spelarna använder feedbacken för att justera sina gissningar i följande rundor och försöker successivt närma sig den hemliga färgkombinationen.
 • Spelet fortsätter tills de andra spelarna antingen gissar den hemliga kombinationen eller når ett förutbestämt antal gissningar utan att ha löst den.

Olika varianter av Mastermind

Mastermind original är ett populärt spel som även gett upphov till många olika varianter.

Här är några av de mest kända och intressanta varianterna av spelet:

 • Advanced Mastermind
 • Super Mastermind
 • Ultimate Mastermind
 • Codebreaker
 • Versioner för barn
 • Online- och mobilversioner
 • Tematiska versioner
 • Version för flera spelare

Mastermind

Advanced Mastermind

I den här varianten ökar svårighetsgraden genom att det finns fler färgkoder och/eller en längre hemlig kombination. Det kan vara fem eller sex färgkoder i den hemliga kombinationen i stället för de vanliga fyra.

Super Mastermind

I Super Mastermind ökar antalet tillgängliga färger till åtta eller fler. Det gör spelet mer utmanande och tidskrävande.

Ultimate Mastermind

Den här varianten har både fler färgkoder och en längre hemlig kombination. Den kan inkludera upp till åtta färgkoder i en sex-färgad kombination, vilket gör spelet mycket svårare. Du har dessutom bara sex gissningar på dig att gissa koden.

Codebreaker

I stället för att gissa en färgkombination måste spelarna i Codebreaker gissa en sekvens av siffror, bokstäver eller andra symboler. Reglerna och principen är densamma som i Mastermind, men det handlar alltså om en annan typ av kod.

Versioner för barn

Det finns också varianter av spelet som är utformade för yngre spelare, med enklare regler och färre färgkoder för att göra det mer åldersanpassat.

Online- och mobilversioner

I den digitala eran har spelet också blivit tillgängligt i form av appar och nätspel. Det gör det enkelt att online spela mot datorn eller andra spelare över hela världen.

Tematiska versioner

Master mind spel har också kommit i olika tematiska versioner, såsom Star Wars, Harry Potter. De här versionerna använder ofta symboler och bilder relaterade till det valda temat i stället för färger.

Version för flera spelare

Originalspelet är skapat för två spelare. I många av de andra varianterna går det emellertid att vara fler som är med och spelar.

Mastermind

Spel som liknar Mastermind

Du som tycker om Master mind spel kan också testa Den försvunna Diamanten. Det är ett strategiskt brädspel där ni reser runt i Afrika och letar efter en diamant. Du som hittar den först och lyckas ta med den hem vinner spelet. Se dock upp för rövare och andra hinder på vägen.

Ytterligare ett spel som vi kan rekommendera är Luffarschack. Det finns flera varianter på spelet, men den vanligaste är Tic Tac Toe eller Tre i rad. Som du hör på namnet går spelet ut på att få tre av sina symboler i rad. Du får rita dem vågrätt, lodrätt eller horisontellt i rutorna på spelplanen. Allt du behöver för att spela det är ett papper, en penna och någon att spela mot.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.