Svarte Petter

Har du känt spänningen av att undvika Svarte Petter-kortet? Om du är som jag, har du tillbringat timmar med att skratta och svära kring det här klassiska kortspelet. Det är ett spel som går ut på att bilda par och undvika att få Petter-kortet. Spelet har enkla regler och passar 2–6 spelare. Här har jag samlat allt du behöver veta om kortspelet.

Svarte Petter Regler

  • Spelet sker normalt med en speciell Svarte Petter-kortlek. Det finns många olika motiv, men de kan bland annat föreställa olika djur eller personer med samma yrke. Alla korten har ett liknande eller precis likadant kort som du kan para ihop det med. Det enda undantaget från den regeln är Petter-kortet.
  • Under spelet ska du dra kort från spelaren till vänster.
  • Det här kortspelet passar 2–6 deltagare.
  • Så fort du får ett par kan du lägga ut det på bordet framför dig.
  • Målet i spelet är att bilda så många par som möjligt samt att undvika Petter-kortet. Det kortet föreställer ofta en svart katt eller en sotare.
  • Turen går medsols i det här spelet.
  • Om du får slut på kort är du ute ur spelet. Du har klarat dig från att förlora.
  • Den av er som sitter med det Petter-kortet när ni har spelat ut alla andra kort har förlorat.

Svarte Petter

Så spelar du Svarte Petter

Det här är ett enkelt spel som går att spela med en specialgjord kortlek. Ni kan också spela med en vanlig kortlek. Längre fram i den här artikeln ska jag beskriva hur du gör för att spela med en vanlig kortlek. Här börjar jag med att beskriva hur spelet går till med den traditionella, specialtillverkade kortleken. Svarte Petter kortspel finns tyvärr inte som gratis spel online.

Förberedelser

Först och främst ska du ta fram din kortlek och blanda den.

Dela därefter ut alla kort. Ge ett kort till en spelare, en till nästa och så vidare.

När du har delat ut hela kortleken kommer ni att ha nästan samma antal kort. Det är inte nödvändigt att räkna korten eller lägga undan kort för att det ska bli exakt rätt.

Sedan kan du och alla andra spelare ta upp dina kort och titta på dem. Håll dock dina kort dolda från de andra spelarna.

Svarte Petter kortspel – Spelets gång

Spelet börjar med att alla spelare lägger ut paren de har på handen. Lägg ut paren med symbolsidan uppåt så att alla kan se dem. De här paren ska du lägga i närheten av din sittplats.

Nästa steg av spelet är att dra kort. Kom överens om vem som ska börja, till exempel den yngsta spelaren. Du som börjar dra ska vända dig till spelaren du har till vänster. Den spelaren ska hålla upp sina kort som en solfjäder mot dig. Symbolsidan ska bortvänd, så när du drar ett kort ur solfjädern gör du det på måfå.

Om du kan matcha det nya kortet med något av dina gamla får du lägga ut det nya paret under samma tur.

Nästa spelare medsols ska också dra kort från spelaren som sitter till vänster om honom eller henne.

Fortsätt på samma sätt tills alla har lagt ut sina kort.

Du som till slut sitter kvar med Petter-kortet på handen har förlorat spelet.

Svarte Petter

Svarte Petter Strategier

Det här spelet handlar inte bara om tur. Även om tur spelar in finns det några strategier du kan ta till för att öka dina vinstchanser.

En av de grundläggande strategierna är att vara uppmärksam på vilka kort som andra spelare tar och försöka komma ihåg vilka som har gått runt bland er. Det kan ge dig en ledtråd om vilket kort som är Svarte Petter och hjälpa dig att undvika det.

Du kan också försöka bluffa genom att få någon annan att tro att ett kort är helt ofarligt, trots att det är Pettern. Sätt på dig ditt bästa pokerfejs och ordna din solfjäder på ett taktiskt vis. Många spelare har ett favoritställe som de ofta drar från, till exempel i mitten av fjädern. Om du lägger märke till det kan du lätt lägga korten du vill bli av med där.

Spela Svarte Petter med vanlig kortlek

Som jag nämnde tidigare går det även att spela det med en vanlig kortlek. Då ska spader knekt vara spelets Svarte Petter-kort. Plocka därför bort klöver knekt. Ta även bort jokrarna, som inte ingår i spelet. Dela sedan ut hela leken jämnt till alla spelare. I övrigt går spelet till på samma sätt som originalet. Ni bildar par med andra kort med samma valör och färg, till exempel hjärter ess och ruter ess. Du och dina medspelare ska också kort från spelaren som sitter till vänster om dig. Den spelare som har spader knekt på slutet har förlorat.

Köp Svarte Petter-kortlek 2024

Det här är ett populärt barnspel som går att köpa på många olika ställen. Du kan till exempel hitta det på spelbutiker eller vissa matbutiker. Om du vill spela med en vanlig kortlek är det ännu enklare att få tag på kortleken du behöver. Du som vill få det bästa priset kan gå till Pricerunner. Sök på den sorts kortlek du vill ha, så får du fram det bästa priset överst på sidan.

Svarte Petter

Svarte Petter kortspel – Ett socialt spel

Det här är ett kortspel som kan leda till gemenskap och skratt. Vem som förlorat minns jag knappt efteråt. Mycket tydligare minns jag de skratt och historierna vi delat med oss av under spelet. Det är ett perfekt tillfälle att koppla av, umgås med vänner och familj, och kanske till och med lära känna nya människor bättre.

Min första erfarenhet av Svarte Petter var under somrarna hos min mormor. Vi satt runt köksbordet och skrattade så att tårarna rann medan vi försökte undvika att dra det ödesdigra kortet. Jag skulle alltså hävda att det här är ett utmärkt sällskapsspel.

Ett annat sällskapsspel som jag kan rekommendera är Tjuv och Polis. Det är ett roligt brädspel med enkla regler. En av er spelar som polis och resten som tjuvar. Under spelet ska du som är polis försöka gripa tjuvarna. Ni som är tjuvar ska däremot försöka stjäla så mycket som möjligt.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Svarte Petter

Passar Svarte Petter barn?

Ja, det är ett kortspel med enkla regler som passar yngre spelare.

Hur många kan vara med i Svarte Petter?

2–6 spelare.

Vad behöver jag för att kunna spela Svarte Petter?

En vanlig kortlek eller en specialkortlek för Svarte Petter.

Hur lång tid tar en omgång Svarte Petter?

Ungefär 30 minuter.