Minesweeper - MS Röj

Testa Minesweeper gratis direkt i vår artikel. I spelet ska du försöka rensa spelbrädet från minor utan att utlösa dem. Brädet består av ett rutnät med dolda minor och tomma rutor. Du avslöjar rutor genom att klicka på dem. Om en ruta innehåller en mina, förlorar du spelet. Det gäller alltså att trycka på rutor i närheten av minor utan att röra själva minorna.

Spela Minesweeper gratis online

Minesweeper eller Minröjare finns som gratis spel online. Det finns många plattformar online som erbjuder det här brädspelet. Här ovanför hittar du en version som vi kan rekommendera. Du behöver inte installera något eller registrera dig. I stället är det bara att börja spela direkt.

Ms röj online regler

Det här är ett pusselspel med tydliga regler.

Här är en översikt över reglerna i spelet:

  • Spelet sker på ett rutnät där varje ruta kan vara antingen tom, innehålla en siffra (1 till 8) eller en mina.
  • Minor är dolda på brädet när spelet börjar.
  • När du trycker på en ruta får du se vad som doldes bakom den.
  • Målet med spelet är att trycka på alla rutor som inte innehåller minor. Du måste undvika att träffa på minor.
  • Om rutan är tom, får du se vad som finns i omgivande rutor automatiskt. Siffran som kommer upp visar antalet minor som finns i rutorna i närheten.

Minesweeper

Så spelar du Minesweeper

Ms röj online är ett logikbaserat pusselspel där spelaren måste avslöja alla rutor på ett rutnät utan att träffa på minor.

Här är en grundläggande guide:

  • Börja med att öppna Minesweeper på din dator. I Windows finns det ofta installerat. I så fall kan du hitta det genom att söka i startmenyn.
  • Spelbrädet består av ett rutnät. Varje ruta kan antingen vara tom, innehålla en siffra (som visar antalet minor i rutorna i närheten), eller innehålla en mina dold.
  • Målet är att avslöja alla minor i spelet utan att trycka direkt på någon. Du vinner spelet när du har avslöjat alla minor.
  • Klicka på en ruta för att avslöja dess innehåll. Om rutan är tom, kommer du att få se innehållet i omgivande rutor automatiskt. Innehåller rutan en siffra, visar den antalet minor i de närliggande rutorna.
  • Om du tror att en viss ruta innehåller en mina, kan du markera den genom att högerklicka på den (det vill säga trycka på höger musknapp). Då kommer det en flagga på rutan. Det hjälper dig att undvika att trycka på den av misstag.
  • Använd logik för att avgöra var minor kan vara, med hjälp av siffrorna i spelet. Om det till exempel står en etta i en ruta, och det redan finns en avslöjad ruta bredvid den, måste den andra rutan innehålla en mina. Ibland kan du dock bli tvungen att gissa, när det inte finns tillräckligt med information.
  • Du vinner genom att avslöja alla rutor utan minor. Om du trycker på en mina, förlorar du och spelet är över.

Minesweeper

Minesweeper – både enkelt och utmanande

Ms röj online eller Minröjare är en riktig klassiker. Jag har, i likhet med många andra, spenderat många timmar med att klicka på de digitala rutorna i det här spelet. Spelet har enkla regler, vilket gör att det även funkar bra som barnspel.

Trots att Minesweeper är ett spel med enkla regler, kan det vara både frustrerande och komplicerat. Ibland kan du räkna ut i vilka rutor det kommer att finnas minor, men långt ifrån alltid. Om du då gissar fel förlorar du direkt och allt ditt arbete har varit förgäves. Det har hänt mig mer än en gång. För att slippa den känslan väljer jag ibland att spela Pussel online i stället.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.