Så spelar du Spindelharpan

Spindelharpan är en patiens som brukade hänga med gratis på Windows-datorer. Spelet är en riktig klassiker som passar utmärkt när du vill spela något på egen hand. Jämfört med många andra kortspel har den här patiensen enkla regler. Det kan ändå vara nog så klurigt att lösa den här patiensen. Missa dessutom inte att det går att spela Spindelharpan gratis online.

Spela Spindelharpan gratis online

Idag finns det många sajter som erbjuder gratis spel Spindelharpan. Spel online är ett utmärkt alternativ för dig som inte har några bekanta att spela med. Du kan rent av spela Spindelharpan gratis direkt på vår sajt.

Spindelharpan – en överblick

Spelkategori Kortspel/Patiens
Speltid 10 minuter
Svårighetsgrad Medel
Kortlek Två kortlekar, 104 kort
Antal spelare 1
Åldersrekommendation 6+

Spindelharpan – en kort historik

Den här patiensen verkar ha funnits länge. Vissa tror att det kan ha funnits versioner av spelet redan på medeltiden. Det gör det här till en av världens första patienser. Den typ av Spindelharpa som vi spelar idag lär emellertid komma från runt 1917. Namnet på spelet beror på att du ska samla på sekvenser på åtta kort och spindlar har åtta ben.

Med Windows 98 fick alla spelare tillgång till patiensen helt gratis och det gjorde att spelet ökade enormt i popularitet. Det var också då som den här patiensen blev digital för första gången.

SpindelharpanSpindelharpan – Viktiga regler

I Spindelharpan Windows spelar du med två kortlekar, det vill säga 104 kort.

Spelet går ut på att bygga åtta sekvenser eller stegar från ess till kung. Korten ska alltså ligga i omvänd ordning, så att du räknar ner till ess som i den här patiensen är värd ett. Notera att korten måste ligga i rätt ordning på värdeskalan. Raden försvinner när du får ihop en korrekt sekvens. Du har löst patiensen när du fått ihop alla de åtta stegarna.

Vidare kan du enkelt justera svårighetsgraden på den här patiensen genom att välja hur många färger du ska spela med. Om du tar med alla färger blir spelet så svårt som det bara kan bli. En nybörjare bör alltså nöja sig med en eller två färger.

När en tom ruta uppstår i spelet får du lägga vilket kort du vill på den platsen. Om du inte kommer vidare kan du klicka på högen med överblivna kort. Då får du en ny rad med synliga kort längst ner. Om korten i den här högen tar slut är spelet över och du har förlorat.

Spindelharpan – Innan spelet kan börja

Innan du kan börja spela Spindelharpan behöver du bygga upp spelplanen. Börja med att dela upp korten i fyra högar. Det ska vara sex kort i varje. Lägg därefter ut sex högar som består av fem kort var. Dra ut korten så att de bildar en stege. Det kortet som hamnar längst ner på stegen vänder du upp, men resten av korten ska vara dolda. De kort som blir över lägger du i en hög vid sidan.

Spindelharpan

Så går Spindelharpan till

Du spelar så här:

  • Flytta ett av de synliga korten som ligger längst ner till ett annat kort med högre värde. Lägg kortet under det med högre värde. På så sätt påbörjar du en sekvens. Under spelets gång kan du i princip bara flytta kort till de här olika sekvenserna eller lägga dem på tomma platser som uppstår.
  • Fortsätt att bygga på dina sekvenser. Om du skulle få ihop en helt korrekt sekvens försvinner raden.
  • Du kan också trycka på högen vid sidan av spelplanen. Det är en sista utväg om du inte hittar något kort som du kan flytta vidare.
  • Spelet fortsätter tills du får ut alla åtta sekvenser eller korten i högen bredvid spelplanen tar slut.

Olika strategier

Det finns egentligen inga strategier som gör att du garanterat kommer att vinna den här patiensen. Det beror på att Spindelharpan i stor utsträckning bygger på tur. När du spelar online kan du emellertid trycka på ångra-knappen och testa flera olika drag för att hitta draget som ger bästa möjliga utgång. Vissa spelare anser att det är fusk att göra så medan andra tycker att det är helt okej.Spindelharpan

Andra patienser som liknar Spindelharpan

Du som gillar Spindelharpan kommer med största sannolikhet även att gilla Harpan Patiens. Om du tycker att Spindelharpan är för komplicerat kan Harpan kanske passa dig bättre, eftersom det är en enklare version av spelet. I Harpan spelar du till exempel bara med en kortlek. Även Harpan Patiens finns att spela online.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Spindelharpan

Är Harpan Patiens och Spindelharpan samma sak?

Nej, men de är lika. Den största skillnaden mellan de här patienserna är att du bara behöver en kortlek för att spela Harpan Patiens. Ytterligare en skillnad är att ess är högre än kung i Harpan. Harpan inleder du dessutom på ett annorlunda sätt, nämligen genom att skapa sju rader med kort. En av raderna ska vara synlig och resten dolda. För varje omgång i spelet blir sedan fler kort synliga för dig som spelar.

Är det svårt att spela Spindelharpan?

Nja, det beror såklart på vad du jämför med. Det beror också på tur, i viss mån, eftersom spelet kan bli lättare om korten hamnar i vissa lägen snarare än andra. Svårighetsgraden går dessutom att justera. Det gör du genom att välja hur många färger som ska ingå i patiensen. Spelet är som svårast när du spelar med alla fyra färger.

Går det att spela Spindelharpan gratis?

Ja, det finns flera spelsajter som erbjuder gratis spel. Det här är som sagt ett kortspel där du spelar med två kortlekar och som av den anledningen kräver mycket plats. Av den anledningen kan det vara smidigare att spela online.

Hur vinner jag i Spindelharpan?

Den här patiensen går ut på att arrangera korten i sekvenser från kung till ess. När du har fått ihop åtta sådana sekvenser på spelplanen vinner du. Raderna försvinner när du lyckas skapa en sekvens, så när du har löst patiensen kommer alla rader dessutom att vara försvunna.

Hur lång tid tar det att lösa Spindelharpan?

Det beror givetvis på en mängd faktorer. Normalt brukar det emellertid heta att en omgång tar mellan 15 och 60 minuter. Om du spelar en svårare version av patiensen får du förstås räkna med att det kan ta ännu längre tid.

Finns det några liknande spel som Spindelharpan?

Ja, Skorpionen. I det här spelet behöver du dock bara lägga fyra sekvenser för att lösa patiensen. Dessutom spelar du Skorpionen med en kortlek, inte två som i Spindelharpan Windows. Patiens Harpan är också ett mycket snarlikt kortspel.

Hur många spelare kan vara med och spela Spindelharpan?

Spelet i fråga är en patiens, vilket innebär att det är utformat för en spelare.

Går det att spela Spindelharpan med en kortlek?

Nej, det går dessvärre inte att spela den här patiensen med en enda kortlek. Däremot finns det många andra patienser där du bara behöver använda en kortlek. Exempelvis kan du testa Harpan Patiens eller Skorpionen.