Så Spelar du Harpan Patiens

Allt du behöver för att komma i gång med Harpan Patiens är en vanlig kortlek. Givetvis behöver du dessutom känna till reglerna. Efter att du har läst den här texten kommer du att kunna börja spela utan några problem. Vissa kallar det här spelet för Klondike, Klondike Solitaire, Harpan gamla eller Las Vegas, men det är alltså bara olika namn för samma spel.

Spela Harpan gratis online

Harpan finns inte som gratisspel i Windows längre. Lyckligtvis finns spelet tillgängligt på många andra ställen. Det finns till och med ställen där du kan lägga patiensen gratis. En av fördelarna med att spela Harpan online är att datorn blandar korten.

Dessutom gör datorn alla förberedelser åt dig, alltså slipper du böket men får ut allt det roliga av patiensen. Om du inte äger någon kortlek kan du ändå spela patiensen, eftersom det finns flera ställen online där du kan spela Harpan gratis. Harpan gamla finns också att spela online.

Harpan

Harpan – I korthet

Spelkategori Kortspel/Patiens
Speltid 5 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 1
Åldersrekommendation 7+

Harpan patiens historia

Om du installerade Windows på din dator på nittiotalet kommer du kanske ihåg att det ingick några gratis-spel med operativsystemet. Harpan var ett av de spelen, liksom det snarlika patiensen Spindelharpan. Det var första gången som de här spelen fick digitala versioner. Det var emellertid inte Microsoft som uppfann de här patienserna.

När människor först kom på den här patiensen är dock lite oklart. En del tror att tidiga versioner av den här patiensen kan ha funnits redan på Medeltiden. De här tidiga versionerna utvecklade olika spelare runt om i Europa sedan vidare under sjutton och artonhundratalet. Till slut blev resultatet det här klassiska spelet som så många älskar.

Harpan – Förberedelser

Innan du kan börja spela Harpan måste du förbereda spelplanen. Det gör du genom att ta fram en kortlek och ta bort jokrarna i den. Därefter ska du göra en rad med sju lodrätta kortrader. Den första högen ska bara bestå av ett kort och det kortet ska vara synligt, det vill säga vara uppvänt så att det går att se symbolen på kortet. I nästa hög ska det vara två kort. Det ena ska vara dolt och det längst ner synligt. Nästa trappa ska bestå av tre kort, två dolda och det sista synligt. Fortsätt att lägga till ett dolt kort för varje kortrad tills du har lagt den sjunde raden, som alltså ska bestå av sju kort, sex dolda och ett synligt. Korten som blir över ska du lägga i en hög bredvid.

Harpan

Så går Harpan till

Sedan är det bara att börja ditt Harpan spel. Det du strävar efter i det här spelet är att bygga vidare på raderna du förberett så att de blir trappor från kung till ess. Så här går spelet till:

 • Börja flytta runt de synliga korten eller ta kort från högen med överblivna kort.
 • Lägg de här korten under andra kort med ett högre värde, så att det blir en trappa.
 • När du har fått ihop en fullständig trappa är du klar med den raden. Om du spelar online kommer raden att försvinna. När du spelar med en riktig kortlek kan du lägga ihop korten till en hög för att markera att du är klar med den raden.
 • Om det uppstår ett tomrum på spelplanen får du endast lägga kungar där.
 • Du vinner genom att få till fyra stegar som går från kung till ess. Försök dessutom att uppnå det med så få drag som möjligt.
 • Om korten i högen med överblivna kort tar slut utan att du har bildat stegarna har du förlorat. Då kan du alltid börja om och testa igen.

Harpan – Viktiga regler

Harpan har enkla regler och lämpar sig därför även för nybörjare.

Reglerna som du behöver ha koll på:

 • Det här är en patiens där du spelar med en kortlek.
 • Du ska lägga stegar i ordning, från ess till Kung.
 • Om det skulle uppstå en tom lucka efter att du flyttat ett kort måste du lägga en Kung där.
 • I vanliga fall flyttar du korten ett i taget, men om korten följer den angivna ordningen kan du flytta dem tillsammans.

Harpan

Olika sätt att spela

Du kan dessutom spela Harpan på lite olika sätt. Till exempel kan du utmana en kompis och så spelar ni mot varandra. Några exempel på olika sätt att spela:

 • Tävla mot dig själv eller en kompis. Vem kan lösa patiensen snabbast?
 • Ni kan också tävla om vem som löser patiensen med minst antal drag.
 • Hur många patienser kan du lösa i streck?
 • När du tar ett kort från högen med överblivna kort kan du välja om du ska ta ett eller tre kort.
 • Dessutom kan du välja mellan flera olika svårighetsgrader.

Om du gillar Harpan Patiens

Till dig som gillar Harpan Patiens kan vi även rekommendera Spindelharpan. Harpan och Spindelharpan är väldigt lika varandra, men i Spindelharpan spelar du med två kortlekar. Båda patienserna går emellertid ut på samma sak, nämligen att lägga stegar. Om du känner för att spela patiens tillsammans med någon kan du testa kortspelet Stress.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Harpan

Finns det några patiensspel som liknar Harpan?

Ja, ett exempel är Spindelharpan, men där spelar du i stället med minst två kortlekar. Ett annat liknande spel är patiensen Kungen. Även där ska du bygga stegar, så att korten ligger från ess till kung. Där är emellertid alla kort synliga redan från början.

Hur gör jag för att spela Harpan?

Antingen tar du fram en kortlek eller så går du in på en sida som har patiensen online. Du spelar genom att flytta de synliga korten mellan olika högar. Målet med spelet är att du ska bygga stegar som går från kung till ess. Färgerna kommer att variera i stegarna. Idag finns det flera sajter där du kan spela Harpan gratis.

Hur gör jag för att vinna ett Harpan spel?

Du vinner när du har lyckats få ihop alla fyra stegar, så att de försvinner. När du har vunnit kommer alltså alla kort att försvinna från spelplanen.

Är Harpan samma sak som Klondike?

Ja, det finns ingen skillnad, det är bara två namn för samma spel.

Hur många spelare kan vara med i Harpan?

Det här är en patiens, vilket innebär att det är anpassat för en enda spelare. Det går dock att tävla mot andra spelare, om du vill. Då kan ni exempelvis se vem som kan lösa patiensen fortast eller med minst antal drag.

Går det att spela Harpan på mobilen?

Absolut. I regel är hemsidorna som erbjuder patiensen helt mobilanpassade, så att du får en förstklassig spelupplevelse. För att spela mobilt behöver du bara öppna hemsidan med hjälp av webbläsaren på din enhet. Det här funkar alldeles utmärkt, oavsett om du spelar på en mobil eller surfplatta.