Alfapet – Spelguide och tips

Alfapet är ett brädspel där det gäller att vara kreativ och ha gott ordförråd. Du och dina motspelare använder er av bokstavsbrickor för att bilda ord på spelplanen. Olika bokstäver och kombinationer ger olika mycket poäng. Den av er som får flest poäng vinner spelet. Det här spelet är en riktig klassiker som passar både barn och vuxna. Läs vidare för att lära dig spela det här klassiska ordspelet.

Spela Alfapet gratis online

Alfapet är ett klassiskt brädspel som även går att njuta av online. Det finns rent av gratis online. En version hittar du direkt i den här artikeln. Testa gärna det. Du behöver inte registrera dig någonstans och det är som sagt helt gratis.

Snabbfakta om Alfapet

Här får du en snabb överblick av spelet:

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2–4
Speltid Ca 60 minuter
Åldersrekommendation 10–99 år
Du behöver Ett Alfapet-spel
Svårighetsgrad Enkelt

Om du föredrar video kan du lära dig spelet här:

Alfapet spelmaterial

För att kunna spela behöver du följande:

 1. Alfapet spelar ni på ett kvadratiskt spelbräde med rutor.
 2. Bokstavsbrickor: Det finns 120 bokstavsbrickor i spelet, var och en med en bokstav och en bestämd poäng.

Om du inte har rätt material finns det att köpa på många spelbutiker online.

Dessutom finns Alfapet som spel online. När du spelar online behöver du inte samma material, utan bara internet och en enhet att spela på.

Alfapet regler

Det finns några Alfapet regler som ni måste ha koll på för att allt ska gå rätt till.

 • Varje spelare får dra 6–8 slumpmässiga bokstavsbrickor från en påse i början av spelet.
 • Spelarna turas sedan om att lägga ut ord på spelbrädet.
 • Det första ordet måste börja från den centrala rutan.
 • Du kan lägga ord vertikalt eller horisontellt på brädet, men de måste koppla till befintliga ord som redan är på brädet.
 • När en du lagt ut ett ord, räknar du sedan poängen ut genom att addera poängvärdet för varje bricka i ordet. Poängvärdet varierar beroende på bokstäverna och var dem ligger på brädet.
 • Vissa rutor på brädet ger extra poäng, till exempel dubbla ordpoäng, trippel ordpoäng, dubbla bokstavspoäng och trippel bokstavspoäng.
 • Spelaren måste byta ut de brickor som de använder i sitt ord med nya från påsen. Spelet fortsätter tills påsen är tom och en spelare använder upp alla sina brickor eller tills ingen spelare kan bilda fler ord.
 • Du som har flest poäng när spelet är slut vinner spelet.

Alfapet

Alfapet spel – en omgång

Så här gör du för att spela Alfapet:

 • Börja med att blanda bokstavsbrickorna. Lägg alla bokstavsbrickor i en den medföljande påsen och skaka dem väl.
 • Låt varje spelare dra en bricka från påsen. Den spelare som drar bokstaven närmast ”A” får börja spelet.
 • Varje spelare ska sedan dra sju brickor från påsen och placerar dem på sin brickhållare.
 • Den första spelaren börjar spelet genom att lägga ut ett ord på spelbrädet. Ordet måste börja från den centrala rutan på brädet.
 • Turen går sedan medsols. Ni turas om med att lägga ut era bokstäver för att bilda ord. Du kan lägga ordet horisontellt eller vertikalt på brädet och måste koppla till befintliga ord som redan är på brädet.
 • Spelaren räknar ut poängen för ordet genom att lägga ihop poängvärdet för varje bokstavsbricka i ordet. Poängvärdet varierar beroende på bokstaven och dess placering på brädet.
 • Vissa rutor på brädet ger extra poäng, till exempel dubbla ordpoäng, trippel ordpoäng, dubbla bokstavspoäng och trippel bokstavspoäng. Om du lägger ett ord på en sådan ruta kommer du att få extrapoäng.
 • Efter att ha lagt ut ett ord, ska du fylla på din brickhållare med nya brickor från påsen, så att de alltid har 6–8 bokstavsbrickor. Om påsen är tom, fortsätter spelet tills en spelare har använt upp sina brickor eller tills ingen spelare kan bilda fler ord.

Målet i Alfapet

Målet med Alfapet är att bilda ord på spelbrädet och samla poäng genom att använda bokstavsbrickorna. Du ska försöka få fler poäng än de andra spelarna.

Alfapet

Alfapet barn och andra varianter

Alfapet barn eller Barnens Alfapet är en enklare variant av spelet som är anpassad till barn. Det är ett spel som i sin tur innehåller två spel, varav det första passar barn som precis börjat lära sig bokstäverna. Om barnet redan kan skriva lite ska ni välja det andra spelet. Förutom att spelen är roliga får barnet lära sig mer om ord och bokstäver. Alfapet barn har en åldersrekommendation från fem år. Spelet har även en något kortare speltid, på mellan 35–45 minuter.

Ytterligare en variant av spelet är Scrabble. Det är ett spel som i princip är identiskt med Alfapet. Målgruppen är densamma och målet med spelet är också detsamma. I Scrabble består spelplanen emellertid av 15 x 15 rutor medan den i Alfapet består av 17 x 17 rutor. Scrabble har dessutom färre ordbrickor och något annorlunda bonusrutor på spelplanen.

Alfapet

Spel som liknar Alfapet

Wordfeud är ett populärt mobilspel där du ska bilda ord med hjälp av bokstavsbrickor. Bonusrutorna på brädet och värdet på ordbrickorna är emellertid annorlunda i det här spelet. Här spelar du alltid en mot en, men du kan spela flera olika matcher samtidigt. Det här spelet är gratis och allt du behöver för att spela är tillgång till internet och en mobil.

Vidare kan vi även rekommendera Uno. Det är ett enkelt kortspel som går ut på att bli av med alla korten så fort som möjligt.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.