Kortspel

Kortspel är ett enkelt sätt att fördriva tiden. I regel behöver du nämligen bara en vanlig kortlek och någon att spela mot. Det finns ett stort antal spel att välja mellan. Vissa är skapade för en spelare, medan andra är anpassade för stora sällskap. Spel med kort är en populär form av underhållning över hela världen. Många av spelen går dessutom att spela online här hos oss.

Många spel går att spela online. Ett stort utbud av dem finns att spela här direkt på vår hemsida. Klicka dig vidare till det spel som du tycker verkar intressant här nedanför. Kortspel online är ett smidigt alternativ för dig som exempelvis inte har utrymme att spela

De 10 bästa kortspelen 2024

Spel Beskrivning
Poker Ett vadslagsningsspel för från två spelare.
Spindelharpan En patiens med två lekar.
Hjärter Strategispel för mellan tre och sex spelare.
Harpan Patiens Enkel patiens med en kortlek.
Stress En patiens för två spelare.
Whist En patiens för två spelare.
Canasta Spel för 2–6 spelare.
Hej Knekt Ett roligt spel för barn.
Tecken Spel för fyra spelare.
Uno En barnspelsklassiker.

Vilka spel som är bäst är självfallet en smaksak, till viss del. I tabellen här ovanför hittar du några av årets bästa spel enligt oss.

Kortspel för vuxna

Det finns många olika typer av spel som är populära bland vuxna. Kortspel som har vuxna som målgrupp har i regel mer invecklade regler än spel för barn. De brukar också ta längre tid att spela. Du som är vuxen och vill ha ett utmanande spel ska alltså välja ett spel för vuxna.

Här är några exempel:

Bridge

Det här är ett populärt spel för fyra spelare. Det är ett taktiskt spel där du måste samarbeta med din partner för att vinna flest stick. Bridge kräver hög grad av koncentration och kan vara en utmaning, även för erfarna spelare.

Rödskägg

Det här är ett spel för mellan tre och sju spelare. För att spela behöver du en vanlig kortlek på 52 kort. En match Rödskägg tar ungefär 60 minuter. Spelet består av två delar, en budgivning och därefter spel om stick. Under spelet ska du försöka ta lika många stick som du förutsåg i budgivningen.

Gin Rummy

Gin Rummy är ett spel för två spelare. Spelet går ut på att samla kombinationer av kort och bli av med alla korten för att vinna. Gin Rummy kräver strategiskt tänkande och kan vara en rolig utmaning.

Canasta

Det här är ett spel för mellan två och sex spelare. I spelet ska du samla kombinationer av kort och vinna poäng.

Poker

Vidare har vi Poker, som är ett samlingsnamn för många olika spel. De gemensamma nämnarna är att alla kretsar kring olika kortkombinationer och att du ska satsa pengar. Några vanliga pokervarianter är Texas Hold em Poker, Mörkpoker och Seven card stud. Poker går ut på att ha den högsta kombinationen av kort för att vinna potten. Spelet är en utmaning både för både nybörjare och erfarna spelare.

Kortspel

Kortspel för barn

Det finns dessutom många spel som är lämpliga för barn i olika åldrar.

Uno är ett exempel på ett enkelt barnspel som passar mellan två och tio spelare. Spelet går ut på att bli av med alla korten för att vinna. Uno kan vara roligt för både yngre och äldre barn och kan hjälpa till att utveckla deras färg- och sifferkunskaper.

Finns i sjön är ett annat exempel. Ni kan vara mellan två och fyra som spelar. Spelet går ut på att samla fyrtal, det vill säga fyra likadana kort. Det gör du genom att fråga andra spelare efter specifika kort. Om den andra spelaren inte har kortet du söker får du istället ta upp ett kort från sjön. Sjön är i det här spelet korten som ligger utspridda på bordet. Finns i sjön kan bidra till att utveckla barns minne och sociala färdigheter.

Vidare är Memory ett enkelt spel för en eller fler spelare. Spelet går ut på att vända upp två kort i taget för att hitta par av matchande kort. Memory kan hjälpa till att utveckla barns minne och koncentration.

Svälta räv är ytterligare ett enkelt spel som passar yngre spelare. Du behöver bara en vanlig kortlek på 52 kort för att kunna spela. I det här spelet kan mellan två och fyra delta. Om du vill vinna ska du sträva efter att svälta ut dina motståndare, det vill säga ta alla deras kort.

Kortspel

Roliga kortspel för festen

Det finns dessutom många roliga spel som ni kan spela på fester och sociala tillställningar. Här är några exempel på populära kortspel som passar på en fest:

Dryckesspel

Det finns många olika typer av dryckesspel som kan spelas med en kortlek. Ett exempel är King’s Cup. I det spelet drar ni ett kort var och ska sedan göra det som kortet säger. Om någon drar ett ess måste till exempel alla dricka. Skulle du få en två får du välja någon som ska dricka två glas och så vidare. Alla kort representerar olika handlingar.

Rummy

Det här är ett spel som går ut på att bilda serier av kort i samma färg eller i numerisk ordning. Det här spelet passar 2–6 spelare och kan vara en rolig aktivitet för en mindre grupp på en fest.

Uno

Uno är ett populärt spel som passar alla åldrar. Spelet går ut på att bli av med alla sina kort. Det gör du genom att matcha kortens färger eller nummer. Uno regler är enkla.

Spader

Det här är ett populärt spel för fyra spelare. Du ska försöka ta så många stick som möjligt, samtidigt som du ska undvika att ta spaderkort. Det här spelet kan bli ett roligt inslag på din fest.

Krig

Slutligen måste vi tipsa om Krig, som är ett enkelt spel som passar alla åldrar. I spelet lägger ni kort och jämför dem. Den högsta kortet vinner ronden och den som vinner flest ronder vinner spelet. Ett snabbt och roligt spel som ni kan testa om ni behöver höga stämningen på festen.

Kortspel

Kortspel för en person

Det finns även spel för dig som vill spela själv. Här är några exempel på kortspel för en person:

Harpan Patiens/Klondike

Det här är ett klassiskt spel för en person. Du spelar med en vanlig kortlek på 52 kort. Spelet går ut på att bygga stegar som går från ess till kung. Den här patiensen är en av de enklare som finns, men kan ändå vara en riktig utmaning.

Kungen Patiens

I det här spelet ska du bygga stegar från kung till ess med vartannat rött kort och vartannat svart kort. Du ska även lägga fyra svithögar som tvärtom går från ess till kung. Freecell, som spelet heter på engelska, är en utmaning som passar dig som gillar att lösa problem.

Spindelharpan

Det här är ytterligare ett spel som passar en person. Spelet går ut på att sortera korten i åtta stegar, från ess till kung. Spindelharpan kan vara en lämplig utmaning för dig som gillar att lösa problem och som vill förbättra dina strategiska färdigheter.

Kortspel för två spelare

Därtill finns det en uppsjö av spel med kort som passar två spelare. Ett exempel på kortspel för två är Stress, som är en slags patiens, men för två spelare. Den av er som får ut patiensen först vinner. Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Ditt mål i spelet är att bygga fyra stegar och på så sätt bli av med korten du har på handen.

Om ni är två som ska spela kan ni även testa Baccarat. Det är ett spel som finns på så gott som alla casinon. När ni är två får den ena spela dealer och den andra utmanare. Ni spelar alltså inte riktigt på samma villkor. Spelet går ut på att få kort värda nio eller att komma så nära som möjligt. Om det är fler än två som vill spela så är det inga problem.

Skitgubbe är ytterligare ett exempel på ett spel som passar två spelare. Det är ett stickspel, vilket innebär att ni turas om att spela ut kort. Den av er som lägger kortet med högst valör vinner sticket och får korten. Skitgubbe består av två delar, först ska du spela så att du får bra kort. I den andra delen av spelet ska du sedan försöka bli av med dina kort så fort som möjligt.

Kortspel

Kortspel för tre spelare

Det finns även en hel del spel som passar tre spelare:

Tribello

Det här spelet är speciellt anpassat för tre spelare. Det är ett stickspel som är variationsrikt och spännande.

Hjärter

Hjärter är ett spel där du spelar med en vanlig kortlek. Spelet går ut på att undvika att få poäng. Poängkorten i spelet är alla hjärter och spader dam. Hjärter passar mellan tre och sex spelare.

Bluffstopp

Är ett spel för mellan två och sex spelare. Spelet går ut på att bli av med sina kort först, alla medel är tillåtna. Du får till och med bluffa och säga att du lägger ett helt annat kort.

Rödskägg

Rödskägg är ett spel för minst tre spelare. Det är ett sticktagningsspel där du ska försöka bli av med dina poäng så fort som möjligt.

Kortspel för fyra spelare

Det finns många olika kortspel online för fyra spelare. Här är några populära exempel:

Bridge

Bridge är ett populärt spel för fyra spelare. Ni spelar i lag och ska försöka vinna så många stick som möjligt. Det lag som får flest poäng vinner matchen.

Canasta

Det här är ett spel där du använder två kortlekar. Spelet går ut på att få bestämda kortkombinationer som ger poäng.

Whist

I det här spelet spelar ni i lag om två. Ni ska antingen ta stick eller undvika stick, beroende på vad ni kommer överens om innan omgången startar. Du får inte tala med din lagkamrat men ska ändå försöka samarbeta så gott det går.

Plump

Det här är ett spel för mellan två och fem spelare. Spelet består av två delar, en budgivning och sedan själva spelet. Under budgivningen ska du försöka avgöra hur många stick du kan vinna under spelet. Du får poäng om du får rätt.

Mulle

Är ett spel som passar mellan två och fyra spelare. I det här spelet ska du matcha korten du har på handen med dem som ligger på bordet.

Euchre

Slutligen tipsar vi om Euchre, ett sticktagningsspel där du spelar i lag med en annan person. Tillsammans ska ni försöka att vinna minst tre av fem stick per omgång.

Kortspelens historia

Människor har spelat med kort i hundratals år. Exakt hur det började är dock omdiskuterat och det finns flera teorier.

En teori är att kortspel uppstod i Kina under Tang-dynastin (618–907 e.Kr.), där kineserna spelade med kort gjorda av träskivor. Symbolerna på korten föreställde då mynt och sedlar. Det verkar därför troligt att korten tidigare fungerat som valuta. En del historiker tror att romarna var bland de första som spelade kort.

Spelen med kort spred sig därefter till Mellanöstern. Där utvecklade intresserade personer kortleken. Det ledde till att den blev mer lik hur den ser ut idag. Bland annat fick korten en rangordning och olika symboler. De första symbolerna var mynt, käppar och svärd. Senare blev symbolerna ruter, hjärter, spader och klöver.

På 1440-talet uppfann Johannes Gutenberg tryckpressen, vilket gjorde att det blev lättare att tillverka spelkort. Kortlekarna blev därmed billigare och tillgängliga för fler människor.

Under 1800- och 1900-talen uppfann vi människor många nya kortspel, bland annat Whist och Bridge. Att spela kort blev också allt populärare i USA. Där förekom nämligen spel med kort som en form av underhållning i salooner och casinon. Idag fortsätter spel med kort att vara en populär form av underhållning över hela världen. Det finns mängder av olika spel och varianter att välja mellan.

Kortspel

Fördelar med kortspel

Det finns många fördelar med att spela med kort, både för vuxna och barn. Här är några exempel på fördelarna:

20 vanligaste kortspelen i Sverige

Här är en lista över de 20 vanligaste spelen i Sverige.

 1. Bridge
 2. Poker
 3. Rummy
 4. Idioten
 5. Tjugoett
 6. Gin rummy
 7. Canasta
 8. Harpan Patiens
 9. Whist
 10. Hjärter
 11. 500/Femhundra
 12. Patiens
 13. Stress
 14. Chicago
 15. Baccarat
 16. Bluffstopp
 17. Uno
 18. Mau-Mau
 19. Hej Knekt
 20. Blackjack

Spela kort online

Sammanfattningsvis finns det otroligt många olika spel att välja mellan. Om du är ensam kan du spela en patiens, till exempel Harpan eller Kungen patiens. Det finns även spel med kort som är anpassade för två spelare, liksom för tre och ännu fler spelare. Oavsett om du letar efter ett enkelt kortspel att spela tillsammans med ett barn eller en utmaning så kommer du säkert att kunna hitta något som passar dig. Många av spelen som vi nämner i den här artikeln går att spela gratis online här hos oss.

Kortspel är ett otroligt populärt tidsfördriv som kan vara både roligt, avkopplande och utvecklande att ägna sig åt. Bland annat får du chansen att öva upp ditt strategiska tänkande. Om du spelar tillsammans med någon får du dessutom chansen att bättra på dina sociala färdigheter.

Spel med kort är smidigt eftersom du knappt behöver något material. I regel behöver du bara en vanlig kortlek för att kunna komma igång.