Monopol

Monopol spel online är den digitala versionen av det klassiska brädspelet Monopol. Spelet går ut på att dominera marknaden och göra så att alla andra går i konkurs. I den här artikeln går jag igenom Monopol online regler. Det finns flera olika varianter av spelet online. Du hittar bland annat en gratis version direkt i den här artikeln.

Spela Monopol online gratis

Monopol spel online är ett klassiskt brädspel. Traditionellt spelar du det på ett fysiskt bräde, men numera finns det även som spel online. Bland annat kan du testa versionen i den här artikeln. Den är gratis att spela och du behöver inte registrera dig någonstans.

Ytterligare en fördel med versionen i den här artikeln är att du inte behöver ladda ner något, utan spelar direkt i din webbläsare. Läs vidare för att lära dig om Monopol online regler.

Monopol spel online – snabbfakta

Idag är det leksakstillverkaren Hasbro som säljer Monopol. Det är ett av världens största företag inom leksaks- och brädspelsindustrin. Det slog upp dörrarna 1923 i USA och har sedan dess vuxit till att bli en global ledare inom branschen. Företaget är känt för att producera en mängd olika leksaker och spel, som Trivial Pursuit, Transformers, och My Little Pony.

Speltyp Brädspel
Antal spelare 2–8
Rekommenderad ålder Från 8 år och uppåt
Speltid Vanligtvis 1–2 timmar per spelomgång
Tillverkare Hasbro

Monopol spel online

Målet i Monopol spel online

Precis som i det traditionella Monopol-spelet är målet med Monopol online att bygga upp en stark fastighetsportfölj och försöka driva dina motståndare till konkurs. Det gör du genom att ta betalt när de landar på dina egendomar. Du vinner alltså genom att vara rikast och äga flest fastigheter.
Spelomgången i Monopol spel Online

Innan en spelomgång Monopol online börjar, är det viktigt att förbereda spelet på rätt sätt.

En fördel med att spela online är att datorn förbereder spelet automatiskt till stor del. Du brukar bara behöva välja din spelpjäs och färg. Datorn blandar korten och delar ut pengar till alla spelare. Därefter börjar spelet.

Hur mycket pengar ska man ha i Monopol?

I Monopol ska alla spelare börja med 30 000 kronor.

Varje spelare ska få följande sedlar:

 • 1 x 1000
 • 1 x 400
 • 1 x 100
 • 2 x 10 000
 • 2 x 200
 • 4 x 2 000
 • 5 x 50

Monopol spel online – Spelets gång

Kom överens om vem som ska börja spelet. Ni kan till exempel bestämma att den av er som är yngst får göra det första draget. Annars kan ni turas om med att slå en av tärningarna. Den av er som slår högst får i så fall börja spelet.

När det är din tur kan du göra följande:

 1. Klicka på knappen som föreställer tärningar för att kasta de två tärningarna i spelet. Datorn kommer sedan att flytta din pjäs automatiskt det antal rutor som motsvarar tärningens prickar.
 2. Om du landar på en fastighet som ingen annan äger kan du köpa den. Om du väljer att köpa fastigheten, drar spelet automatiskt pengar från ditt konto. Därefter är fastigheten din.
 3. Om du äger alla fastigheter i en viss färg har du möjlighet att bygga hus och hotell på dem för att öka hyran. Det gör du genom att klicka på fastigheten och välja att bygga.
 4. Ytterligare en viktig del av Monopol online är auktionerna. Där får du chansen att handla och förhandla med andra spelare. Genom att förhandla och byta fastigheter kan du bygga strategiska allianser och stärka dina positioner i spelet.
 5. Skulle du råka hamna på en ruta som någon annan redan äger måste du betala hyra till den spelaren.
 6. Alla spelare kan dessutom hamna i fängelset. Du kan läsa mer om fängelset under nästa rubrik.
 7. Fortsätt spela tills alla utom en av er har gått i konkurs. Det är spelets vinnare.

Monopol spel online

Fängelset i Monopol spel online

Fängelset är en viktig del av spelet. Det tillför ett element av tur i spelet.

Här är en detaljerad beskrivning av hur fängelset fungerar:

Så hamnar du i fängelset

Du kan hamna i fängelset genom att:

 • Hamna på en ruta på spelplanen som det står ”Gå i fängelse” på.
 • Du drar ett ”Gå till fängelse”-kort.
 • Eller genom att du får tre lika i rad när du kastar tärningarna.

Så tar du dig ut ur fängelset

När du hamnar i fängelset i Monopol spel online förlorar du din tur. Du får med andra ord inte röra dig runt brädet och utföra andra handlingar som att köpa fastigheter eller bygga hus och hotell. Dessutom får du inget betalt om du passerade gå under samma tur, eller om någon annan hamnar på dina fastigheter när du är i fängelset.

Därför är det viktigt att du försöker ta dig ut ur fängelset så fort som möjligt. Du har några alternativ att välja mellan.

Här ser du alla alternativ:

 • Först och främst kan du välja att betala en bötessumma på 1000 kr. Om du betalat summan får du flytta ut din pjäs ur fängelset. Nästa gång det blir din tur får du slå tärningarna och flytta din pjäs som vanligt.
 • Ett annat sätt att komma ut ur fängelset är att kasta lika. Till exempel kan det vara att du slår tärningarna och får två treor. Om du slår två lika får du flytta ut din pjäs och genast gå det antal steg som tärningarna visar under samma tur.
 • Efter tre turer får du komma ut ur fängelset ändå. Om du inte lyckats slå lika under de turerna måste du emellertid betala 1000 kr i böter.
 • Du kan även komma ut genom att använda ett ”komma ut ur fängelset”-kort. Om du inte har ett sådant kort kan du försöka köpa ett från en annan spelare. I så fall bestämmer din motspelare fritt priset för kortet.

Monopol spel online

Strategi för Monopol spel online

Att utveckla en effektiv strategi är avgörande för att lyckas i Monopol online. Genom att använda dessa strategier och taktiker kan du maximera dina chanser att lyckas i Monopol online och ta kontroll över brädet för att krossa dina motståndare!

Här är några viktiga strategier och taktiker att ha i åtanke.

Mångsidig Portfölj i Monopol på nätet

En av de viktigaste strategierna är att bygga en mångsidig fastighetsportfölj. Genom att sprida ut dina ägodelar över hela brädet minskar du risken att bli ruinerad om en specifik färggrupp inte genererar tillräckligt med intäkter.

Fokusera på Färggrupper

Att fokusera på att köpa alla fastigheter i en eller flera färggrupper är en effektiv strategi. Genom att äga alla fastigheter i en färggrupp kan du börja bygga hus och hotell för att maximera hyran och öka dina intäkter.

Monopol spel online

Köp snabbt i Monopol spel online

Att köpa fastigheter så tidigt som möjligt är avgörande för att etablera en stark position på brädet. Ju tidigare du kan köpa fastigheter desto större är chansen att du kan bygga en lönsam fastighetsportfölj innan dina motståndare har chansen att göra det.

Håll koll på resurserna

Det är dessutom viktigt att hålla koll på både dina egna resurser och dina motståndares tillgångar. Genom att ha koll på hur mycket pengar dina motståndare har och vilka fastigheter de äger kan du förhandla fram fördelaktiga affärer och utnyttja deras svagheter.

Bygg hållbart

När du börjar bygga hus och hotell är det viktigt att göra det på ett hållbart sätt. Du måste försöka balansera mellan att investera i fastigheter och att behålla tillräckligt med pengar för att täcka eventuella oväntade utgifter.

Förhandlingar och handel

Att vara skicklig på förhandlingar är avgörande för att lyckas i Monopol spel online. Att kunna förhandla fram fördelaktiga affärer med dina motståndare kan hjälpa dig att bygga en starkare position på brädet och öka dina chanser att vinna spelet.

Spel Monopol Junior

Monopol Junior är en variant av det klassiska Monopol-spelet som är speciellt utformat för yngre spelare. Spelet har samma grundläggande koncept som det vanliga Monopol, men det är anpassat för att vara mer lättförståeligt och snabbare att spela för barn.

Monopol Junior har enklare regler och färre komplicerade mekanismer jämfört med det vanliga Monopol-spelet. Monopol Junior är dessutom tematiserat för att tilltala yngre spelare. I stället för att köpa och handla vanliga fastigheter, ska spelarna köpa nöjesattraktioner.

Monopol spel online

Monopol spel online – det perfekta sällskapsspelet på distans

Ibland kan inte alla spelare vara på samma ställe. Då är det underbart att det finns onlinespel, så att ni ändå kan spela tillsammans. Under pandemin spelade jag mycket Monopol spel online med mina vänner. Det var givetvis inte samma sak som att träffa alla, men ändå spännande och mycket bättre än ingenting.

Monopol online regler är relativt enkla. Det gör att spelet även passar nybörjare.

Om ni gillar fåglar kan jag även rekommendera spelet Wingspan. Det är ett brädspel som går ut på att skapa habitat för olika fåglar. Den av er som får flest poäng vinner spelet. Spelet är lärorikt och har en vacker design.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ - Vanliga Frågor och svar om Monopol spel Online

Finns det olika versioner av Monopol spel online?

Ja, det finns flera olika versioner av Monopol tillgängliga online. Bland annat hittar du en gratis version längre upp i den här artikeln.

Kan jag spela Monopol spel online med mina vänner?

Absolut! I många onlineversioner av Monopol kan du spela med vänner genom att ansluta till spelrum där ni kan spela tillsammans.

Behöver jag betala för att spela Monopol spel online?

Det beror på vilken plattform eller version du väljer att spela på. Vissa versioner av Monopol online är gratis att spela medan andra kostar pengar. Om du vill testa spelet gratis kan du göra det längre upp i den här artikeln.

Kan jag spela Monopol spel online ensam?

Ja, många onlineversioner av Monopol erbjuder möjligheten att spela mot datorstyrda motståndare, så du kan njuta av spelet även om du inte har någon att spela med just då.

Finns det turneringar eller tävlingar för Monopol spel online?

Ja, vissa spelplattformar kan arrangera turneringar eller tävlingar i Monopol online. Det kan vara ett roligt och spännande sätt att testa dina färdigheter mot andra spelare runt om i världen.