Så spelar du Stress kortspel

Patienser brukar vara anpassade för en spelare. Stress är dock ett undantag. Det är nämligen en patiens för två spelare. Ni ska lägga stegar som går från två till ess. Den som blir av med sina kort först vinner matchen. Allt du behöver för att komma i gång är en vanlig kortlek på 52 kort. Spelet finns även online.

Spela Stress kortspel gratis online

Det går att spela Stress kortspel online. I det här kortspelet behöver ni vara två som spelar. Om du inte har någon kompis att spela mot kan du spela online. Då får du spela mot en dator eller en annan riktig människa. Ett spel online kan vara ett bra alternativ om du inte har någon att spela mot. Det kan också passa utmärkt om du inte har någon kortlek till hands för tillfället.

Stress kortspel – i korthet

Spelkategori Kortspel/Patiens
Speltid Ca 5 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 2
Åldersrekommendation 5+

Kortspel Stress regler

Det här kortspelet har enkla regler. Dessutom behöver ni bara en vanlig kortlek där ni plockat bort jokrarna.

I kortspel Stress spelar både spelarna samtidigt. Målet för er båda är att lägga fyra stegar och bli av med korten ni har på handen. Den som är snabbast vinner.

När de två högarna på spelplanen får samma valör ska du ropa ”stress!”. Om du missar det eller din motspelare hinner före dig måste du ta upp en korthög på handen. Kom dock ihåg att blanda högen, för annars kommer ju korten i samma ordning igen.

Stress kortspel

Stress kortspel – Förberedelser

Innan du kan börja spela behöver du göra följande:

 • Blanda kortleken noggrant.
 • Dela ut 26 kort var, det vill säga halva kortleken till varje spelare.
 • Sedan ska du och din motspelare lägga ut fyra synliga kort av era 26.
 • Nu ska du och personen du spelar mot lägga varsitt kort i mitten av spelplanen. Räkna gärna ner så att ni lägger ut kortet samtidigt.

Så spelar du Stress kortspel

Nu kan ni börja spela.

Stress kortspel är ett fartfyllt spel där båda spelarna får göra sina drag samtidigt.

Den av er som blir av med alla era kort snabbast vinner. Det du ska göra är att bygga vidare på dina högar så att de blir till stegar. Du ska alltså lägga den närmaste valören till det befintliga kortet. Om du har flera kort med samma valör kan du lägga ihop dem till en hög.

En stege ser ut så här:

 • Ess
 • Kung
 • Dam
 • Knekt
 • Tia
 • Nia
 • Åtta
 • Sju
 • Sex
 • Fem
 • Fyra
 • Tre
 • Två

När ni inte kommer vidare

Ibland går det faktiskt inte att lägga ut fler kort i Stress kortspel. Det uppstår ett stillestånd i spelet och varken du eller din motståndare kan fortsätta. Då ska ni börja på en ny omgång. Det gör ni genom att ta varsitt kort från handen och lägga på en av högarna samtidigt. Om ni inte har några kort kvar på handen ska ni ta upp en av era spelhögar. Det kan också vara så att bara den ena av er har blivit av med korten som var på handen. Då ska spelaren som har kort kvar ge ett till sin motspelare.

Andra spel som liknar kortspel Stress

Om du vill spela en mer klassisk patiens för en person kan du testa Harpan eller Spindelharpan. Skulle du istället leta efter ett annat fartfyllt kortspelspel som passar för två spelare så kan vi rekommendera Svälta räv eller Bluffstopp.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Stress kortspel

Hur lång tid tar det att spela Stress kortspel?

Det går inte att säga exakt hur lång tid det kommer att ta att spela ett parti stress. Spelet kan vara slut efter en enda omgång, beroende på hur korten hamnat efter blandningen och hur snabba och duktiga spelare ni är.

Hur vinner jag i Stress kortspel?

Kortspelet Stress går ut på att du ska bli av med alla dina kort. Det vill säga både korten du har på handen och korten som du har i högar framför dig på spelplanen.

Vad händer om jag glömmer säga 'stress' i Stress kortspel?

Då måste du ta upp en hög med kort, enligt de officiella reglerna. Samma sak händer om du skulle säga stress utan anledning, alltså utan att de två högarna har samma valör. Ni kan emellertid komma överens om mildare regler om ni vill.

Hur många spelare kan vara med och spela Stress kortspel?

I Stress kortspel kan två spelare vara med och spela.