Kinaschack – Spelguide och tips

Kinaschack är ett strategiskt brädspel för två till sex spelare. Spelet kommer inte från Kina, som det annars är lätt att tro av namnet, utan 1800-talets Tyskland. Spelet sker på en stjärnformad spelplan och ditt mål är att få över dina pjäser till den andra sidan. För att förflytta dig effektivt gäller det för dig att planera din rutt. Testa spelet i den här artikeln.

Spela Kinaschack gratis online

Kinaschack finns också som gratis spel online. I den här artikeln hittar du en variant som är helt gratis att spela. Dessutom behöver du inte skapa ett konto någonstans för att kunna spela. Det är alltså bara att klicka på spelet och sätta i gång.

Kina schack – en översikt

I den här tabellen får du snabbfakta om Kinaschack:

Spelkategori Brädspel/Strategi
Antal spelare 2–6
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Ett bräde och pjäser
Svårighetsgrad Enkelt
Lansering 1892

Kinaschack regler

Spelet sker på en stjärnformad spelplan med små hål där ni ska lägga era kulor. Kulorna finns i sex olika färger och varje spelare väljer en färg att spela med.

Om du inte har någon spelplan finns det många olika ställen att köpa en på, till exempel Boardgamer.se. De har till exempel Kinaschack trä. Spelet finns även i andra material såsom plast och stål.

Alla spelare börjar med tio pjäser eller kulor var. Målet är att vara den första som flyttar alla sina kulor från sin start-triangel till triangeln på andra sidan spelplanen. Trianglarna i ändarna av stjärnarmarna representerar alltså start- och målpunkterna för varje spelare.

Ni kan röra pjäserna på två sätt: genom att ta ett enskilt steg till ett intilliggande hål eller genom att hoppa över andra pjäser. Hopp får ni dock bara göra i en rak linje. Ni kan fortsätta hoppa så länge det finns tomma hål att landa på. Du kan både hoppa över dina egna kulor och motståndarens kulor.

Kinaschack

Så spelar du Kina schack

Följ bara de här enkla stegen:

  1. Ställ brädet så att alla spelare har enkel åtkomst till den.
  2. Välj en färg och lägg dina kulor eller pjäser i den motsatta triangeln på spelplanen. Om ni är två spelare spelar ni från motsatta sidor av spelplanen, om ni är tre spelare spelar ni från varsin triangelsida, och så vidare.
  3. Därefter turas spelarna om med att flytta sina kulor eller pjäser. Du ska sträva efter att flytta alla dina kulor till triangeln på andra sidan av spelplanen.
  4. Vid varje drag kan du spelare antingen flytta en kula till ett intilliggande tomt hål eller göra ett hopp över en eller flera kulor. Du får dock bara hoppa i en rak linje. Det är tillåtet att hoppa över både sina egna kulor och motståndarens kulor.
  5. Ni fortsätter att flytta sina kulor och göra hopp tills ni antingen når motstående triangeln eller inte kan göra fler giltiga drag.
  6. Den första spelaren som flyttar alla sina kulor till motstående triangeln vinner spelet.

Kinaschack

Spel som liknar Kinaschack

Om du tycker om brädspelet Kina Schack kan vi även rekommendera Schack. Det är ett riktigt klassiskt strategispel för två spelare. Spelet sker på en spelplan med 64 rutor. Ditt mål i spelet är att sätta din motståndare i Schack matt, det vill säga försätta motståndarens kung i en sådan position att den är hotad och inte kan fly åt något håll. I spelet finns det 16 olika pjäser med olika regler för hur de får röra sig över brädet.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.