Trivial Pursuit – Spelguide och tips

Trivial Pursuit eller TP är ett klassiskt frågespel som testar spelarnas kunskaper inom olika ämnesområden. Spelet innehåller en spelplan med olika färgade kategorier och frågekort som täcker olika ämnen. Målet är att samla in en tårtbit från varje kategori genom att svara rätt. TP är ett populärt sällskapsspel och är ett utmärkt val för fester. I den här texten får du lära dig spelet.

Trivial Pursuit – en översikt

Trivial Pursuit finns i många olika varianter. De är anpassade för olika intressen och målgrupper. Bland annat finns det Trivial Pursuit barn. Det är originalet som har en åldersrekommendation på från 16 år.

TP är ett klassiskt bräd- och frågespel som tar runt en timme att spela. Speltiden kan emellertid variera. Det beror till exempel på hur många det är som är med och spelar och hur snabbt ni svarar på frågorna. Om en av er genast får alla tårtbitarna kan det bli en kort omgång. Ni kan dock bestämma er för att fortsätta spela ändå.

Här får du en översikt av spelet:

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2–6
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 16 år
Du behöver Ett TP-spel
Svårighetsgrad Enkelt

I den här videon ser du hur spelet går till:

Trivial Pursuit regler

 • Det här brädspelet sker med ett officiellt TP-spel av valfri variant. Spelet finns tyvärr inte som gratis spel online.
 • Spelet går ut på att svara på frågor i olika kategorier.
 • Om du svarar rätt får du fortsätta. Svarar du fel så går turen över till nästa spelare.
 • När du har svarat rätt på en fråga får du en tårtbit i färgen som din fråga hade. Sätt den biten på din spelpjäs. När du har fyllt din pjäs med alla sex färger vinner du spelet.
 • Under spelet slår ni tärningen för att avgöra hur många steg ni ska flytta er pjäs.
 • Ni får röra er pjäs både framåt och bakåt. Du måste emellertid välja en riktning per kast. Med andra ord kan du inte gå framåt och sedan backa tillbaka.

Trivial Pursuit

Så spelar du Trivial Pursuit

Som du kommer se är Trivial P enkelt att spela.

Följ bara stegen jag beskriver så kommer du att vara i gång på nolltid.

Förberedelser

 • Börja med att plocka fram spelet.
 • Alla spelare ska sedan välja varsin färg.
 • Ta spelpjäsen i färgen du valt och sätt den i mitten av spelplanen.
 • Slå sedan tärningen varsin gång för att avgöra vem av er som ska börja. Den som slår högst får inleda spelet.

Trivial Pursuit – Spelets gång

 1. När det är din tur kastar du en tärning och flyttar din pjäs det antal rutor som tärningen säger.
 2. Din pjäs kommer att hamna på en spelruta med en färg.
 3. En motspelare drar ett frågekort och läser frågan med färgen som du står på.
 4. Om du svarar rätt får du en tårtbit i den aktuella färgen. Den ska du sätta fast i din spelpjäs. Dessutom får du kasta tärningen igen för att fortsätta sin tur.
 5. Om du svarar fel går turen över till nästa spelare.
 6. Lägg undan frågekortet ni använt så att inte en annan spelare får samma fråga under samma omgång.
 7. Den spelare som får ihop alla tårtbitarna på sin spelpjäs först vinner spelet.

Trivial Pursuit

Kategorierna i Trivial P

I klassisk Trivial Pursuit täcker frågorna ett brett spektrum av ämnen. Det gör spelet mångsidigt och utmanande. Spelet är uppdelat i sex olika kategorier. Varje kategori är i spelet representerad av en bestämd färg. Det är de här färgerna som du hittar på rutorna på spelplanen och frågekorten.

Här är de sex kategorierna och färgerna:

 • Geografi – Blå
 • Underhållning – Rosa
 • Konst och Litteratur – Brun
 • Vetenskap och natur – Grön
 • Historia – Gul
 • Idrott och fritid – Orange

Andra utgåvor av Trivial Pursuit

Hittills har jag skrivit om originalutgåvan av TP. Det finns dock många andra utgåvor av spelet. De är anpassade till olika intressen, tillfällen och målgrupper. Till exempel finns det en bitesize-utgåva som är mindre och passar extra bra när du är ute och reser.

Några exempel på andra utgåvor av spelet:

 • Disney
 • Star Wars
 • Trivial Pursuit familjeutgåva
 • Harry Potter
 • Bitesize

Disney

Disney TP är en speciell utgåva av det klassiska frågespelet som är helt inriktat på frågor och ämnen om Disney. Det här spelet är skapat för att tilltala Disney-fans och tar upp ett brett urval av Disney-filmer, karaktärer och teman.

Star Wars

Star Wars Trivial Pursuit är en specialutgåva som är helt inriktat på frågor och ämnen relaterade till Star Wars. Spelet är skapat för att tilltala Star Wars-fans och täcker olika aspekter av filmerna, såsom karaktärer, platser, händelser och mycket mer.

Familjeutgåva

En utgåva som är anpassad för att vara mer barnvänlig och passande för familjesammankomster. Frågorna är oftast enklare och täcker ett brett spektrum av ämnen som barn och vuxna kan njuta av.

Harry Potter

Det finns också en utgåva för Harry Potter-fans. Harry Potter Trivial Pursuit är en version av det klassiska TP-spelet som är särskilt anpassat för Harry Potter-fans. Spelet innehåller frågor och ämnen som är relaterade till böckerna och filmerna om Harry Potter.

Bitesize

Trivial Pursuit Bitesize är en kompakt och portabel version av spelet. Den är utformad för enklare och snabbare spelomgångar. Det gör den idealisk för kortare spelomgångar eller för att ta med sig på resor. Den här varianten har bland annat en mindre spelplan. Precis som det finns olika tematiska versioner av det traditionella spelet, kommer Bitesize-versionerna också i olika teman. Bland annat finns det ett Bitesize-spel med Friends-tema och ett annat med Dr Who-tema.

Trivial Pursuit

Trivial Pursuit – det självklara valet till festen

Om du ska ha en fest snart och inte äger ett TP-spel så tycker jag att du ska köpa ett. Det är ett spel som gör det lättare att umgås. Dessutom får du chansen att briljera med dina kunskaper.

Spelet går också att spela på familjeträffar, där åldrarna i gruppen varierar mer. I alla fall om ni har Trivial Pursuit familjeutgåva. Där är de gula ämnena till för barn. Jag har själv testat familjeutgåvan av spelet och tyckte att det fungerade utmärkt. Vuxna kan annars bli uttråkade av barnspel som Fia med Knuff som är alldeles för enkla för dem. Här fick jag och de andra vuxna spela på vår egen nivå och detsamma gällde barnen.

Bästa Trivial Pursuit utgåvorna 2024

Som jag nämnde tidigare så finns Trivial P i många olika utgåvor. The Gamer har testat ett brett utbud av utgåvor för att avgöra vilka som är bäst. Det är ett test som tar upp aktuella utgåvor som finns att köpa just nu.

I artikeln hittar du länkar till återförsäljare. De är dock inte riktigt anpassade för svenskar. Du kan få inspiration om olika utgåvor från artikeln och sedan söka dig vidare till en svensk e-butik.

Deras topp fem Trivial Pursuit-spel är:

 • Dungeons and dragons Ultimate Edition
 • Disney for all edition
 • Classic Edition
 • It’s always sunny in Philadelphia
 • Friends the Tv series edition
Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.