Så spelar du Bridge

Bridge spel är ett otroligt populärt kortspel. I lilla Sverige finns det 400 bridgeklubbar och det är ungefär 25 000 som tävlar i spelet. Vid en första anblick kan Bridge verka komplicerat, men i den här artikeln vägleder vi dig in i det här spelet. Om du också är nyfiken på att lära dig spela Bridge har du alltså hittat rätt.

Bridge – Du behöver

För att kunna spela Bridgespel behöver du:

  • En vanlig kortlek med 52 kort.
  • 4 spelare.
  • Papper och penna så att du kan skriva upp poängen.

Bridge spel regler

I Bridge består varje omgång av två delar; budgivning och spel.

Alla spelare börjar med att lägga ett bud på sina händer. Laget som vinner budgivningen får välja om ni ska spela med eller utan trumf. Att spela med trumf innebär att färgen på korten också spelar in.

I ett spel med trumf kan du använda ditt lags trumffärg när du inte har något som matchar färgen på kortet som är i spel. Om ni spelar utan trumf vinner laget som lägger ut högst kort. Att spela utan trumf heter sang.

Bridge spel

Räkna poäng i Bridge

Dela först ut korten så att alla har 13 var. Sedan ska ni räkna poäng. Ta en noga titt på dina och din lagkamrats kort.

I tabellen här nedanför ser du värdet på de så kallade honnörskorten i Bridge.

Kort Antal poäng
Knekt 1
Dam 2
Kung 3
Ess 4

Varje färg innehåller dessutom kort som kan ge 10 poäng. Totalt kan en hel kortlek alltså ge 40 poäng i Bridge.

Bridge spel – Budgivning

Innan spelet kan börja ska ni sedan lägga bud på era kort. Den går till på så sätt att ni säger vad ni har för poäng. Det lag som har högst poäng får börja spelet. Visa inte upp dina kort, utan berätta bara vad ni har för poäng. Nu väljer ni också om ni ska spela med trumf eller inte. Om du och din lagkamrat har många kort i en och samma färg kan det vara klokt att välja spel med trumf.

Under budgivningen ska ni också komma överens om hur många stick ni tror att ni kan vinna. Stick är kort som ni kan vinna under spelets gång. De korten ger poäng till laget. Det här är något ni räknar ut baserat på hur många poäng du och din lagkamrat har tillsammans.

Spelets gång för Bridgespel

Nu kan ni börja spela. I Bridgespel gäller det att försöka vinna så många stick som möjligt. Varje stick består av ett kort från varje spelare. Så här går det till:

  • En av er börjar med att lägga ett kort i en viss färg.
  • Nästa spelare måste sedan lägga ett kort i samma färg. Om du verkligen inte kan lägga samma färg kan du spela
  • Spelet fortsätter så, tills alla lagt ett kort. Det lag som lagt högst kort vinner korten.
  • Därefter börjar nästa stick.

Förutom att lägga ett kort kan du välja att passa, alltså hoppa över din tur. Under spelets gång går det även att höja budet som ni kom överens om innan. Du kan då antingen dubbla budet eller höja den förra spelarens bud.

En match består av 13 stick. När ni har spelat alla ska ni räkna ihop era poäng. Om ni har tagit lika många stick som ni förutsåg eller fler får ni bonuspoäng. Annars får motståndarna poäng. Laget som till slut fått flest poäng vinner matchen.

Bridge spel

Andra spel som passar fyra spelare

Om ni är fyra stycken som ska spela finns det även några andra spel som kan passa er. Till exempel kan vi rekommendera Tecken kortspel. Där spelar ni i lag om två och har ett hemligt tecken som du ska göra när du får ihop ett fyrtal. Ett annat kortspel som passar många spelare är Vändåtta. Där spelar du emellertid inte i lag med andra, utan det är alla mot alla som gäller. Vändåtta går även att online spela.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.