Exploding Kittens - Spelguide

Tycker du om kattungar och explosioner? Då kan Exploding Kittens vara det perfekta kortspelet för dig. Spelet bjuder på exploderande katter och strategiskt kaos. Under spelet ska ni dra kort och undvika att explodera. Det hela är som en kortspelsvariant av rysk roulette. Låt mig guida dig genom reglerna och ge dig några tips för att överleva i det här vilda spelet.

Exploding Kittens spel – En översikt

Det är Elan Lee, Shane Small och Matthew Inman som har skapat kortspelet Exploding Kittens. Spelet har tagit spelvärlden med storm med sin unika kombination av enkelhet och djup. Att dra ett nytt kort är alltid skrämmande eftersom varje nytt kort kan innebära slutet. Spelets blandning av spänning och humor har gjort det till en favorit hos spelare i alla åldrar.

Spelkategori Kortspel, sällskapsspel
Antal spelare 2–5 spelare
Speltid 20 min
Åldersrekommendation Från 7 år
Du behöver En specialtillverkad kortlek
Svårighetsgrad Enkelt

Föredrar du video? Då kan du få en god översikt av spelet genom att titta på den här:

Målet med Exploding Kittens

Målet med spelet är enkelt: undvik att explodera. Du som är kvar när alla andra har exploderat vinner spelet.

Så spelar du Exploding Kittens

Det här kortspelet är enkelt att spela. Läs igenom spelguiden här nedanför så lär du dig spelet direkt. Exploding Kittens regler är nämligen väldigt enkla.

Förberedelser

Innan du kan börja spela måste du förbereda spelet. Så här gör du:

  1. Plocka ut alla Defuse-kort och Exploding Kitten-kort ur leken. Blanda de övriga korten noga.
  2. Dela ut sju kort var av de blandade korten.
  3. Ge därefter varje spelare varsitt Defuse-kort. Vid start av Exploding Kittens ska alltså alla spelare ha åtta kort var.
  4. Ta sedan fram explosionskorten igen. Du ska ta med ett färre kort än antalet spelare. Om ni är två spelare ska du bara blanda in två ytterligare Defuse-kort. Blanda in explosionskorten och Defuse-korten i samma korthög.
  5. Lägg korten nedåtvända på bordet.
  6. Slutligen behöver ni bara komma överens om vem som ska börja. Ni kan till exempel komma överens om den som är yngst får göra det första draget.

Exploding Kittens – Spelets gång

Under spelet turas ni sedan om att lägga ut kort på spelhögen. Du får spela ut hur många kort du vill under din tur. Sedan måste du alltid avsluta din tur genom att dra ett kort från högen.

Om du drar ett Exploding Kitten-kort exploderar du och är ute ur spelet. Kasta då alla dina kort på spelhögen med symbolsidan uppåt.

Du kan dock rädda dig om du har ett Defuse-kort på handen. Om du har ett sådant kort spelar du ut det och får sedan lägga tillbaka Exploding kitten-kortet på valfri plats i högen.

Du kan också välja att passa under en tur. Det innebär bara att du inte lägger ut något kort. Du behöver fortfarande ta upp ett kort från högen.

Turen går sedan vidare medsols till nästa spelare. Nästa spelare har samma val: spela eller passa.

Fortsätt spela tills alla har exploderat utom en. Det är spelets vinnare.

Exploding Kittens

De olika korten i Exploding Kittens spel

I det här kortspelet finns det olika sorters kort som ni kan använda för att underlätta för er själva eller sabotera för era motståndare.

Förmånskort i Exploding Kittens

Det här är kort som innehåller olika förmåner. Bland annat kan det handla om att du får dra ett kort från en annan spelare. Det kan också vara att du får ett bestämt kort du ber om, förutsatt att spelaren har det.

Specialkort

Specialkorten i spelet har en mängd olika funktioner. Till exempel finns Attack-kort som tvingar en motståndare att dra två kort i stället för ett. Ytterligare ett exempel är Shuffle, som gör att du får blanda korthögen. Ett annat exempel är Skip-kortet som gör att du slipper dra ett kort under en tur.

Exploding Kittens

Det här är det farligaste kortet i spelet. Om du drar ett sådant kort och inte kan desarmera det med ett Defuser-kort, är du ute ur spelet och förlorar.

Defuser-kort i Exploding Kittens

Defuser-kortet är ditt sista halmstrå när du får upp ett explosionskort. Om du har ett Defuser-kort när de drar ett explosionskort, kan du desarmera det och fortsätta att spela. Lägg tillbaka explosionskortet på valfri plats i högen.

Störande kort

Med de störande korten kan du störa dina motståndare genom att tvinga dem att dra extra kort, byta kort med dem eller utföra andra oväntade handlingar. Ytterligare ett störande kort som jag nämnde tidigare är Nope-kortet, som hindrar motståndare från att utföra handlingar.

Kattkort i Exploding Kittens

I leken finns det dessutom 20 kattkort. De kan du använda för att skapa olika kombinationer, till exempel par, triss eller stegar. När du lägger ut en sådan kombination får det en effekt i spelet. Vad som händer beror på vilka kort du matchar ihop.

Exploding Kittens

Spelstrategier för Exploding Kittens

Här är några speltips som kan hjälpa dig överleva längre.

Slösa inte bort värdefulla kort i Exploding Kittens spel

Först och främst – slösa inte bort värdefulla kort. I början av spelet är risken att dra ett explosionskort liten och du bör då inte använda dig av kort som Shuffle, Attack eller Skip. Det är specialkort som du behöver mot slutet av spelet. Jag rekommenderar att du i stället fokuserar på förmånskort eller kattkort i början.

Göm dina bästa kort

Det finns tillfällen i spelet när andra spelare kan få dra ett eller flera av dina kort. Då gäller det för dig att gömma dina värdefullaste kort så gott du kan. En strategi kan vara att placera sina bästa kort på sidorna. De flesta drar nämligen kort ungefär i mitten av en solfjäder.

Samla på dig kort i Exploding Kittens

En strategi som hjälpt mig många gånger är att jag brukar satsa på att samla på mig många kort. När jag tar upp kort de flesta av omgångarna får jag tillgång till många olika alternativ längre fram. Spela inte ut ett kort om du inte behöver, är mitt råd.

Stör andra i Exploding Kittens spel

Nope-kort är speciella kort som du kan använda för att stoppa en motståndares drag. Du kan spela ut Nope-kort när som helst, även när det inte är din tur.

Ett sådant kort stoppar alla andra kort i Exploding Kittens förutom explosionskort och Defuse-kort. Det går även att kontra med ett andra Nope-kort. Då blir det första Nope-kortet inaktivt och handlingen på kortet under kommer att ske.

Genom att spela ut sådana kort vid rätt tillfälle kan du vända spelet till din fördel.

En gång skapade jag en Nope-samling som var så effektiv att mina vänner började undra om jag hade en speciell förmåga att förutsäga deras drag. Det visade sig att det bara var en kombination av tur och smart strategi.

Exploding Kittens

Lär av dina misstag i Exploding Kittens

Även erfarna spelare gör misstag ibland, och det är helt okej! Att glömma att använda ett viktigt specialkort är bara en del av spelet. Det viktiga är att lära av dina misstag och fortsätta att förbättra sig.

Jag minns en gång när jag glömde att använda mitt Skip-kort och drog ett explosionskort i nästa drag. Det var en läxa jag inte glömde i första taget!

Exploding Kittens expansioner och varianter

Utöver grundspelet finns det också olika varianter och expansionspaket av spelet. Från Imploding Kittens till Streaking Kittens, varje expansion lägger till nya funktioner och teman som kan föra spelet till nya höjder av kaos och underhållning.

Exploding Kittens online

Det här kortspelet finns tyvärr inte som gratis spel online. Spelet finns i digitalt format, men du behöver betala för det. Du kan köpa och ladda ner det på App store eller Google Play.

Den digitala upplagan innehåller dessutom speciella kort som inte finns i det fysiska spelet.

Exploding Kittens – Ett sällskapsspel med klös

Jag minns den första gången jag testade det här spelet. Det blev en kväll fylld av skratt och spänning. Sedan dess har spelet blivit en stapelvara vid våra spelkvällar. Jag har till och med köpt flera av expansionerna. De livar upp grundspelet och gör det mer variationsrikt. Sammanfattningsvis är Exploding Kittens ett roligt sällskapsspel som jag kan rekommendera till alla. Det funkar till och med som barnspel om du skulle spela med barn som är sju eller äldre.

Skulle du spela med yngre personer kan jag annars rekommendera Uno. Det är ett kortspel som går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Under spelet måste ni lägga kort som antingen har samma färg eller värde som kortet innan. I spelet finns det även flera spännande specialkort, till exempel ett som tvingar motståndarna att ta upp kort.

Exploding Kittens

Exploding Kittens kommer som serie på Netflix 2024

Om du gillar det här spelet får du inte missa den animerade tv-serien med samma namn. Den kommer på Netflix 2024 och ska handla om en episk strid mellan gott och ont. Än så länge finns det inte särskilt mycket information om serien. Några som ska medverka är emellertid Suzy Nakamura, David Gborie och Kenny Yates. Vidare kommer Tom Ellis att vara rösten för Gud-katten.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ - Vanliga Frågor och svar om Exploding Kittens

Vad är Exploding Kittens?

Det är ett kortspel skapat av Elan Lee, Shane Small och Matthew Inman. Spelet kombinerar enkelhet med strategi och humor.

Hur många spelare kan delta i Exploding Kittens?

Spelet passar 2–5 spelare.

Hur lång tid tar en omgång av Exploding Kittens?

En omgång brukar ta mellan 15 och 30 minuter, beroende på antalet spelare och deras erfarenhetsnivå.

Vilka är de vanligaste misstagen att undvika i Exploding Kittens?

Ett vanligt misstag är att glömma att använda viktiga specialkort i rätt ögonblick.

Finns det några expansioner eller varianter av Exploding Kittens?

Ja, det finns flera expansionspaket och varianter av spelet. Bland annat Imploding Kittens, Streaking Kittens och många fler. De lägger till nya kort och regler för att förnya spelet.

Är Exploding Kittens spel lämpligt för barn?

Ja, spelet passar barn från 7 år.

Hur gör jag om jag råkar dra ett Exploding Kittens-kort?

Om du råkar dra ett explosionskort måste du använda ett Defuser-kort för att rädda dig från explosionen. Annars är du ute ur spelet.