Så spelar du kortspelet Tecken

Tecken eller Kotten är ett roligt kortspel för fyra spelare. Ni spelar i lag om två och ska försöka vinna över det andra laget. Spelet är enkelt och tar således bara några minuter att lära sig. Läs igenom vår text så kommer du snart att kunna börja spela.

Tecken kortspel – Utrustning

För att spela Tecken kortspel behöver du:

  • En vanlig kortlek på 52 kort.
  • 4 spelare.
  • Papper och penna för att skriva upp poängen.
  • Slutligen behöver du en lämplig yta att spela på, gärna så att du sitter snett mittemot din lagkamrat. Rakt mittemot har du alltså en av deltagarna i motståndarlaget.

Tecken kortspel – I korthet

Spelkategori Kortspel/Strategi
Speltid 10 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 4
Åldersrekommendation 7+

Tecken kortspel – Innan spelet börjar

Innan du och dina motspelare kan börja spela Tecken kortspel behöver ni dela in er i lag. Gå avskilt så att de i det andra laget inte kan se er. Nu ska du och din lagkamrat komma överens om ett tecken. De kan till exempel handla om att ni drar er i örsnibben eller trummar i bordet. Varje lag får endast ha ett tecken var.

Sedan är det dags att bearbeta kortleken. Du ska plocka bort alla knektar, damer, kungar, ess och en joker. Jokern är ett vilt kort i det här spelet, vilket innebär att det kan gälla för vilket kort som helst. Allt som allt ska det bli 17 kort. De övriga korten lägger du på bordet i två högar. Det här är spelets poänghögar.

Dela därefter ut korten som du sorterade ut ur kortleken tidigare. Alla spelare kommer att få fyra kort utom en som får fem kort. Det är personen med fem kort som ska börja.

Tecken kortspel

Så spelar du Tecken kortspel

Så här går en omgång i Tecken kortspel till:

  • Personen med fem kort väljer ut ett kort och skickar det till spelaren som sitter till vänster om honom/henne.
  • Turen går sedan till den som nyss fått ett kort.
  • Den spelaren gör samma sak, det vill säga skickar i väg ett kort till nästa spelare.
  • Försök att få ihop fyra kort av samma valör, det vill säga fyrtal. Det kan till exempel bestå av fyra kungar.
  • När du lyckats få ihop ett fyrtal ska du göra din hemliga signal till din lagkamrat.
  • Nu ska du och din lagkamrat slå på de två högarna så fort som möjligt. Om motståndarlaget hinner först får det laget poäng. Den som hinner först får ta två poängkort, ett från varje hög.

Avslöja tecknet

I Tecken kortspel kan du dessutom få poäng genom att avslöja motståndarlagets tecken.

Om du och din lagkamrat tror er veta vad motståndarna har för hemligt tecken kan ni gissa. Har ni rätt så får ni ta upp två poängkort och om ni har fel får i stället motståndarlaget ta upp två kort.

Målet i Tecken kortspel

Målet med det här kortspelet är att vinna motståndarlaget. Det gör du och din lagkamrat genom att få ihop flest poäng. Det är när korten i de två högarna är slut som det är dags att börja räkna ut vilket lag som har fått flest poäng. Du räknar ut det genom att helt enkelt lägga ihop värdet på alla era poängkort.Tecken kortspel

Går det att spela Tecken kortspel online?

Nej, det finns tyvärr inte som onlinespel. Om du vill spela kortspel Tecken är det alltså riktiga kort och offline-spel som gäller.

Spel som liknar Tecken kortspel

Bridge är ett kortspel som påminner mycket om Tecken. Där spelar du också i lag med en kamrat och räknar poäng.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.