Kortspel för fyra

Ett kortspel för fyra kan vara ett härligt sätt att umgås med släkt och vänner. För att det ska bli kul att spela tillsammans behöver ni emellertid vara överens om reglerna. Genom att läsa våra guider och tips får ni således en trevligare spelupplevelse. Det finns många olika spel som passar fyra spelare. Många av spelen som vi tipsar om på den här sidan går även att spela gratis online.

Kortspel för 4 där ni spelar i par

En trevlig sak med kortspel för 4 är att det går att spela i lag. I listan här nedanför tipsar vi om tre roliga kortspel för fyra. Är du inte bekant med spelen? Läs i så fall våra beskrivningar här nedanför. Du kan också klicka dig vidare till våra artiklar om spelen för mer utförliga beskrivningar av kortspel regler och guider.

Tecken/Kotte

I det här spelet ska du och din lagkamrat ha ett hemligt tecken tillsammans. Under spelet ska alla spelare sedan skicka kort till varandra. När du eller din lagkamrat får ihop ett fyrtal ska ni signalera till varandra och slå på de två korthögarna på bordet samtidigt. Då får ni poäng. Ni kan också få poäng genom att avslöja motståndarlagets tecken. Det lag som får flest poäng vinner matchen.

Canasta

Canasta är ett kortspel som spelas med två kortlekar på 52 kort vardera. Målet är att samla ihop kort i olika kombinationer för att få poäng. Spelet är populärt i Sydamerika och har många varianter. Det lag som först får 5000 poäng vinner matchen. Canasta går även att spela om ni är fler, till exempel kan ni spela i lag om tre om ni är sex som vill spela.

Kortspel för 4

Bridge

Bridge är ett sticktagningsspel där två par spelar mot varandra. Spelet kräver mycket strategi och samarbete mellan lagkamraterna. Målet är att vinna så många stick som möjligt genom att spela ut högre kort än motståndarna.

Olika typer av kortspel för 4 spelare

Det finns många olika kortspel för fyra. En variant är sticktagningsspel som Svälta räv, 500 och Bridge. Där ska du i regel försöka lägga det högsta kortet i rätt färg för att vinna sticket. I många sticktagningsspel ingår emellertid även en budgivning där du ska försöka förutse hur många stick du kommer att vinna under spelet. Sedan ska du göra så gott du kan för att matcha den siffran under spelet, för att få så många poäng som möjligt.

Ytterligare en typ av kortspel för fyra är pokerspel. Poker är nämligen inte ett spel utan det finns många olika pokervarianter. Några av de vanligaste är Texas hold em Poker, Mörkpoker och Sjustötspoker. De olika varianterna har olika regler men alla är vadslagsningsspel för två spelare och uppåt.

Rummyspel är också en populär spelform för fyra spelare. Det är spel som går ut på att få olika kortkombinationer som ger poäng. Till den här kategorin här bland annat Canasta, som vi nämnde tidigare.

Kortspel för 4

Kortspel för 4 med enkla regler

Det finns även flera spel för fyra som har enkla regler. De kan passa om du till exempel spelar med ett barn, eller bara vill ha något enkelt att spela.

Svälta räv

I det här spelet strävar du efter att svälta ut dina motspelare. Det är dock inte så brutalt som det låter, utan går ut på att lägga beslag på alla dem andras kort. Alla som spelar har från början en hög med spelkort med symbolerna neråt. När ni börjar spela lägger ni sedan ut det översta kortet ur högen i en spelhög. Den av er som lägger kortet med högst valör av en gemensam färg vinner och får alla kort i spelhögen. Svälta räv är ett spel med enkla regler som även passar barn. Det här är egentligen inte ett kortspel för fyra specifikt, utan ni kan vara både fler och färre som spelar.

Finns i sjön

Finns i sjön är en klassiker för barn, men kan givetvis vara lika kul för äldre spelare. Spelet går ut på att samla ihop fyrtal. Den av er som får ihop flest vinner matchen. Under spelet frågar du dina motspelare efter olika kort. Om spelaren har det måste hen ge det till dig, men annars får du ta upp ett kort från sjön. Sjön består i det här spelet av kort som är utspridda på bordet med symbolsidan neråt.

Kortspel för 4

Banka bäver

Banka bäver är ytterligare ett enkelt kortspel för fyra som ni kan testa. Spelet påminner väldigt mycket om Svälta räv. Även här delar ni ut alla korten och har dem framför er i högar. Själva spelet är därefter lite annorlunda. Varje gång det dyker upp ett klätt kort måste ni nämligen spela ut ett bestämt antal kort. För en kung måste du exempelvis lägga tre kort. Om korten ni lägger ut bara är nummerkort får den som la det klädda kortet ta upp hela spelhögen. Den av er som lyckas roffa åt sig alla korten vinner.

Uno

Slutligen måste vi såklart tipsa om Uno. Spelet Uno sker med en speciell Uno-kortlek. Bland korten finns till exempel kort som gör att spelordningen förändras och som tvingar motståndarna att ta upp kort på handen. I Uno ska du försöka bli av med dina kort så fort som möjligt, för att vinna. Glöm dock inte att säga ”Uno!” när du bara har ett kort kvar.

Kortspel för 4

Kortspel för 4 – ett härligt sätt att umgås

Kortspel är ett utmärkt sätt för fyra personer att umgås och ha kul tillsammans.

Att spela kortspel tillsammans kan vara ett avslappnat sätt att umgås och samtidigt utmana varandra i spelet.

När fyra personer spelar kortspel tillsammans kan det skapa en avslappnad och trevlig atmosfär. Det finns många olika typer av kortspel ni kan spela, och varje spel har sina egna regler och utmaningar. Vissa spel, som Poker och Bridge, kan ta lång tid att spela och kräver mycket koncentration och strategisk tänkande, medan andra spel, som Svälta räv och Uno, går snabbt och är lättare att lära sig.

Kortspel ger också möjlighet att prata och skratta tillsammans, eftersom spelarna ofta kan prata och skämta med varandra medan de spelar. Kortspel kan också skapa en känsla av konkurrens och spänning mellan spelarna, vilket kan vara roligt och utmanande.

Ni kan spela kortspel för fyra personer när som helst, oavsett om det är på en fest eller bara en avslappnad kväll hemma. Att spela kortspel tillsammans kan också vara ett sätt att lära känna nya människor.

Många kortspel för fyra finns dessutom som gratis spel online. Det öppnar upp för möjligheten att lära känna helt nya människor över internet.