Spela Pyramiden patiens

Pyramiden patiens eller 13 Pyramid är en populär kortspelet som du spelar med en vanlig kortlek. Spelet går ut på att para ihop kort så att de blir värda 13. Du har löst patiensen när du har fått bort alla kort ur pyramiden. Det här är en enkel patiens som passar nybörjare och unga spelare. Spelet går även att spela gratis online.

Spela Pyramiden patiens gratis online

Pyramiden patiens går att spela med en vanlig kortlek, men finns också som gratis spel online. Du kan till exempel spela patiensen direkt i den här artikeln. Versionen i artikeln är gratis och du behöver inte registrera dig.

Pyramiden patiens

Pyramidpatiens regler

 • Spelplanen ska bestå av en pyramid på sju rader. Den första raden har ett kort, den andra raden har två kort, och så vidare upp till den sjunde raden som har sju kort. Alla korten ska vara öppna, det vill säga symbolsidan ska vara vända uppåt.
 • Korten som inte är en del av pyramiden ska du lägga i en hög bredvid pyramiden, med baksidan uppåt. Det är spelets talong, det vill säga högen som du drar kort från under spelets gång.
 • Spelet går ut på att para ihop två kort så att de tillsammans blir värda 13. Då får du ta bort dem från pyramiden.
 • Kungar är värda 13 i sig själva, så dem kan du klicka på och plocka bort direkt. Det är alltså det enda kortet du inte behöver para ihop med ett annat kort.
 • Ess är värda ett och därmed det lägsta kortet i det här spelet.
 • Färg spelar ingen roll i Pyramiden patiens. Du kan para ihop kort oavsett vilken färg dem har.
 • Alla kort är inte spelbara från början. Du kan bara spela med korten som är fria, det vill säga de kort som inte har några andra kort över sig.
 • Om du inte kan para ihop kort för att få 13, kan du dra ett kort från talongen.
 • Du vinner spelet genom att få bort alla kort från pyramiden.
 • Spelet kan också sluta om du inte kan göra fler drag. I så fall har du förlorat. Du kan alltid testa igen.

Pyramiden patiens strategi

Pyramiden är en patiens som huvudsakligen bygger på tur, snarare än skicklighet. Samtidigt finns det några strategier som du kan öka dina vinstchanser.

 • Till exempel kan det vara klokt att försöka planera ditt spel några drag framåt. Alla kort är öppna i pyramiden så det är något du enkelt kan göra. Ta alltså inte den första matchningen du ser, utan den som gynnar ditt spel längre fram.
 • Du bör dessutom öppna upp spelet så gott du kan. Som vi nämnde kan du bara spela med kort som är fria, det vill säga sådana som inte har andra på sig. Med att öppna upp spelet menar vi att du ska försöka göra fler kort spelbara så fort som möjligt.

Pyramiden patiens

Pyramidpatiens – en enkel patiens för nybörjare

Pyramiden patiens var en av de första patienserna jag spelade. Det berodde på att en av mina kompisar tipsade om det. Spelet visade sig passa mig som var nybörjare. Det var enkelt att komma i gång och spelet har enkla regler. Vidare är det ett spel som mer bygger på tur än skicklighet. Därför skulle jag säga att den här patiensen passar alla spelare från cirka sex års ålder.

Ett annat kortspel som också är enkelt och påminner extremt mycket om patiens Pyramiden är Baronessan. Om du gillar Pyramiden kommer du säkert att tycka om det spelet också. Precis som i Pyramiden ska du para ihop kort så att de blir värda 13. Den stora skillnaden är att spelplanen ser annorlunda ut i det här spelet.

Senare, när du vill gå vidare och testa något svårare kortspel, kan du till exempel testa Harpan. Det är en klassisk patiens som går ut på att bygga fyra stegar. Stegarna ska gå från kung till ess. Försök dessutom att uppnå det med så få drag som möjligt.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.