Cluedo

I den här artikeln lär du dig allt du behöver veta om Cluedo spel regler. Det är ett klassiskt sällskapsspel som går ut på att lösa en mordgåta. Under spelet ska ni försöka lista ut vem som är mördaren, vad som var mordvapnet och var mordet ägde rum. När du läst igenom den här texten kommer du veta hur du spelar det här brädspelet.

Cluedo spel regler – en översikt

I Cluedo det klassiska detektivspelet ska ni som sagt försöka komma fram till vem som är mördaren. Dessutom behöver ni lista ut vilket mordvapen som mördaren använde samt var mordet skedde. Under spelet kommer det att dyka upp ledtrådar och du behöver tolka dem på rätt sätt. Du som listar ut lösningen på mordgåtan först vinner spelet.

För att spela detektivspelet Cluedo behöver du känna till Cluedo spel regler. Läs vidare för att lära dig det du behöver veta för att kunna börja spela.

Det är den stora amerikanska spel- och leksakstillverkaren Hasbro som ligger bakom spelet. De tillverkar även andra populära spel såsom Battleship och Monopol.

Spelkategori Brädspel, sällskapsspel
Antal spelare 2–6
Speltid Cirka 45 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett Cluedo-spel
Svårighetsgrad Medel
Tillverkare Hasbro

Så spelar du Cluedo det klassiska detektivspelet

Här ska jag beskriva hur det här brädspelet går till.

Förberedelser enligt Cluedo spel regler

Innan du kan börja spela behöver du göra följande:

 1. Ta fram spelplanen och sätt den mitt på bordet.
 2. Du ska även ta fram de två tärningarna och lägga dem nära spelplanen.
 3. Ställ därefter upp spelpjäser på startplatserna som har samma färg som pjäserna. Du ska sätta upp alla pjäser, oavsett hur många ni är som spelar.
 4. Lägg sedan ut mordvapnen i olika rum. Valet av rum ska vara slumpartat.
 5. Du ska därefter dela upp korten i tre högar efter den kategori de tillhör. Gör en hög för karaktärerna i spelet, en annan för mordvapnen och slutligen en för de olika rummen.
 6. Blanda de olika korthögarna och lägg dem med symbolsidan neråt.
 7. Ta därefter ett kort från varje hög och lägg dem i kuvertet. Var noga så att ingen av er ser vad korten föreställer.
 8. Lägg sedan kuvertet mitt på spelplanen.
 9. Blanda därefter ihop alla korten till en enda hög. Dela sedan ut dem till spelarna, ett kort i taget så att ni får ungefär lika många. Det är dock inte hela världen om ni inte får exakt lika många kort.
 10. Du ska nu välja en spelpjäs som du vill spela som.
 11. Ta slutligen fram ditt anteckningsblock. Det kommer du att anteckna ledtrådar i under spelets gång.

Cluedo spel regler

Cluedo spel regler – Spelets gång

Karaktären Fröken Röd börjar alltid. Därefter går turen medurs.

När det är din tur ska du slå de två tärningarna. Flytta sedan din pjäs det antal steg som tärningen visar eller färre.

Du ska normalt försöka komma in i de olika rummen. Där kan du gissa på att en av spelarna är mördaren och säga att du tror att mordet skedde i det rummet. Du ska också säga vilket vapen du tror personen använde. När du gör en gissning ska du flytta in den misstänkta och mordvapnet till rummet där du står.

Därefter ska nästa spelare komma med ett alibi om hen har något av korten som ingår i gissningen. Om den nästa spelaren inte ingår i gissningen så gå vidare till nästa spelare medsols. Gå laget runt tills någon av er har ett kort som ingår i gissningen.

Den personen ska visa ett av sina kort som ingår i din gissning och ger dem alibi. Det är bara du som gissat som får se kortet. Markera informationen du får fram i ditt anteckningsblock.

När du har löst gåtan kan du göra en anklagelse. Säg då vem du tror är mördaren, mordvapnet och var det hände. När du gör en anklagelse är du inte begränsad till att säga rummet du står i. Om du har rätt vinner du spelet.

Cluedo spel regler

Cluedo spel regler

 • Du får inte flytta din spelpjäs diagonalt på spelbrädet, utan bara rakt fram, bakåt och i sidled.
 • Om du vill får du flytta din pjäs färre steg än tärningen visar.
 • Du kan inte gå på en ruta där det redan står en pjäs. Då måste du i stället gå runt den pjäsen.
 • Om du har fler kort som ingår i en anklagelse behöver du bara ge bort ett av dem.
 • Det går inte att gå in i samma rum två gånger under samma tur.
 • Flera spelpjäser får vara i samma rum samtidigt.
 • Vissa rum har hemliga gångar. De kan du bara använda om du börjar din tur inne i rummet. Slå tärningarna som vanligt, men flytta sedan din spelpjäs till rummet som det står att den hemliga gången leder till. Du får inte flytta din pjäs mer under den turen.
 • Du som listar ut mordgåtan först vinner spelet.

Olika varianter av Cluedo det klassiska detektivspelet

Cluedo är ett populärt brädspel. Genom åren har det dessutom kommit flera varianter på spelet.

Cluedo online

Det här brädspelet går även att online spela. Du kan rent av välja och vraka mellan många olika plattformar online som erbjuder spelet. Bland annat kan du hitta det som app i App store eller på Google play. Det går även att köpa och ladda ner på Steam. Cluedo spel regler är desamma när du spelar på nätet.

Tyvärr är det inte gratis att spela Cluedo online. Priset för spelet är emellertid lågt jämfört med många andra datorspel.

Cluedo spel regler

Cluedo kortspel

Spelet finns dessutom i form av ett kortspel. Du använder dig av bevis- och fallkort för att få ledtrådar. Kortleken består av 84 kort. Den här varianten passar 3–4 spelare från åtta år. Det brukar ta ungefär 15 minuter att spela en omgång.

Cluedo Junior regler

Cluedo Junior är en variant som är utformad för barn. Spelet är rekommenderat för barn från ungefär 5 till 8 år gamla.

I Cluedo Junior är detektivarbetet förenklat jämfört med det ursprungliga spelet. I stället för att lösa en mordgåta handlar det om att lösa gåtan kring vem som snodde en bit tårta. Spelarna tar på sig rollen som olika karaktärer, till exempel Miss Scarlett, Colonel Mustard och Professor Plum, och försöker lista ut vilken karaktär som är den skyldige.

Tematiska versioner av Cluedo

Dessutom finns det mängder av tematiska versioner av spelet. Till exempel finns det Cluedo One Piece, Batman och Cluedo Sherlock Holmes. Dessutom finns det en version som kretsar kring Rick and Morty. Den utgåvan är givetvis helt perfekt för dig som tycker om den tv-serien.

Cluedo spel regler är desamma i de här varianterna som i originalspelet. Det är alltså bara temat som är skillnaden.

Cluedo spel regler

Cluedo det klassiska detektivspelet

Jag har alltid sett Cluedo som ett av de klassiska sällskapsspelen. Det tog några spelomgångar innan jag kom in i spelet och började tycka om det. I början tyckte jag nämligen att Cluedo spel regler var för krångliga. När jag väl kommit in i spelet förstod jag inte varför jag haft problem. Då verkade allt tvärtom enkelt och flöt på.

Om du gillar det här strategiska brädspelet skulle du säkert även gilla Wingspan. Det är ett annat strategiskt spel som går ut på att bygga fågelhabitat. Spelet har en vacker design och en mycket speciell mekanik. Det går även att spela det själv, om du inte har någon att spela mot.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.