Krypterat spel

I Krypterat spel gäller det att lösa kluriga krypterade meddelanden. Vänd på timglaset och försök sedan att lösa så många kort som möjligt innan tiden är slut. Spelet passar 2–20 spelare och det går även att spela i lag. Originalet är för spelare från 16 år, men det finns en familjeversion för yngre spelare. Läs vidare för att lära dig spela det här roliga sällskapsspelet.

Krypterat spel – en spelguide

Krypterat finns tyvärr inte som gratis spel online. För att kunna spela behöver du alltså tillgång till ett Krypterat spel-set. Ett sådant set består av 400 kort och ett timglas.

Dessutom behöver du såklart veta hur du ska spela Krypterat spel. Det är det du ska få lära dig här. Jag går igenom både förberedelserna och hur själva spelet går till.

Så förbereder du inför Krypterat sällskapsspel

Krypterat är ett kortspel med ganska flexibla regler. Det innebär att ni behöver komma överens om vissa saker innan ni börjar spela.

  • Till att börja med behöver ni bestämma hur många lösta kort som ska innebära vinst i spelet. Välj fler om ni vill att spelet ska vara mer utmanande och ta längre tid.
  • Därefter ska ni bestämma er för om ni ska spela Krypterat spel i lag eller individuellt. Vid lagspel bör spelare som ingår i samma lag sitta på samma sida om bordet. Då kan alla i laget se kortet samtidigt.
  • Korten i spelet består av tre kategorier; Dirty, Party och aktuell. Ni kan välja att spela efter kategorierna eller slumpvis. Om ni ska spela slumpvis ska ni blanda ihop alla korten. Annars delar ni upp korten efter färg. Dra då ett kort från en kategori under en tur och gå sedan vidare till nästa kategori.
  • Dra sedan lott eller komma överens om vem som ska börja.

Krypterat spel

Krypterat spelet – en spelomgång

Motspelaren som sitter mitt emot dig kommer att dra ett kort och vända på timglaset. Du som är första spelare ska läsa upp det som står på kortet. Om ni spelar i lag läser en av er upp kortet för laget.

Lyckas du lösa gåtan får du kortet av motspelaren. Lägg det vid din plats. Motspelaren drar sedan ett nytt kort. Försök att lösa så många krypteringar som möjligt innan tiden tar slut.

Kan du inte svaret på gåtan kan du passa eller be om en ledtråd.

Därefter går turen över till nästa spelare som sitter medsols.

Den av er som först kommer upp i antalet lösta kort som ni bestämde i början vinner spelet.

Om du inte kan svara på en fråga i Krypterat spel

Har du kommit fram till ett kort som du inte kan lösa? Då har du två alternativ.

Det första alternativet är att be om en ledtråd. Motståndaren med kortet läser då upp ledtråden som står på baksidan av kortet.

Ditt andra alternativ är att passa. Då kommer motståndaren att lägga det kortet åt sidan och ta upp ett nytt kort. Det här får du inte göra mer än tre gånger i rad.

Krypterat spel familj

Krypterat sällskapsspel finns även i en familjeversion. Där är svårighetsgraden justerad så att det passar spelare från sex år. Spelet går dock fortfarande ut på samma sak, nämligen att dekryptera meddelanden på kort.

Familjeversionen av Krypterat spel är också skapat av Spelfabriken, precis som originalet. Du kan köpa ett exemplar av spelet direkt från tillverkarens hemsida.

Krypterat spel

Krypterat spelet – Ett frågespel i partyspelsformat

Krypterat är nog i princip det perfekta spelet för festen. Det är enkelt att lära sig och även enkelt att spela. Dessutom går det relativt snabbt att spela. Med andra ord kan du ha Krypterat spel som ett roligt inslag i festen utan att det blir något som tar över hela kvällen.

Om du gillar frågespel kan jag rekommendera Bezzerwizzer. Det är ett mer klassiskt frågespel där det gäller att svara på frågor. När du svarar rätt på en fråga får du flytta fram din pjäs. Du vinner genom att komma fram till målet först. Bezzerwizzer har också några intressanta strategiska inslag, som möjligheten att byta ämnesbrickor med andra spelare och stjäla andras poäng. Du får dessutom själv välja svårighetsgraden för de olika ämnen du ska svara på. Självklart är skicklighet och tur också viktiga i spelet.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Krypterat spelet

Hur många spelare kan vara med i Krypterat spel?

Det finns egentligen inte någon övre gräns för hur många som kan vara med i spelet. Från 2 till 20 är den allmänna rekommendationen.

Hur lång tid tar det att spela en omgång av Krypterat spel?

En omgång av spelet brukar ta mellan 20 och 40 minuter. Det gäller både familjeversionen och originalet.

Hur gör jag för att vinna Krypterat spel?

Du som först dekrypterar det antal kort ni kommer överens om innan ni börjar vinner spelet.

Hur många frågor finns det i Krypterat spel?

400 frågor.

Hur gör jag för att spela Krypterat spel?

Spelet går ut på att lösa krypterade meddelanden på olika kort. Den korta versionen av hur spelet går till är att en motspelare vänder på ett timglas. Sedan ska du försöka lösa så många meddelanden som möjligt innan tiden tar slut. Därefter ska nästa spelare göra samma sak.

Vad är den rekommenderade åldern för Krypterat spel?

Originalversionen är rekommenderat från 16 år. Familjeversionen är rekommenderat från sex år.