Så spelar du Canasta

I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du ska göra för att spela det här populära rummyspelet. Spelet passar två till sex spelare och går ut på att samla poäng. Det gör du genom att få ihop de rätta kortkombinationerna. Canasta har relativt många regler, jämfört med andra rummyspel, men vi hjälper dig att komma i gång.

Spela Canasta gratis online

Idag går det även att spela det här kortspelet online. Det är ett perfekt alternativ för dig som är ensam men ändå vill kunna spela. Ett exempel på en aktör som erbjuder Canasta online är Playok. Det är gratis med spel online och du spelar mot riktiga människor. Det här är ett bra alternativ för dig som letar efter Canasta för nybörjare.

Vad är ett rummyspel?

Det här är ett rummyspel, men vad är då ett rummyspel? Det är en typ av spel där du ska samla kort i olika kombinationer. En annan gemensam nämnare är att alla du drar och kastar kort i alla rummyspel. Några andra exempel på rummyspel är Kalooki, Kung och Dam och kortspelet 500. Det finns även spel som mer uppenbart ingår i den här spelkategorin, eftersom de har med rummy i spelnamnet.

Canasta

Canasta kortspel – en kort historik

Ursprunget till de kortspel vi spelar idag brukar vara höljt i dunkel, men det här kortspelet vet i däremot exakt var det kommer ifrån och när.

Canasta har sitt ursprung i det sydamerikanska landet Uruguay.

Där var Segundo Santos och Alberto Serrato som uppfann spelet 1939. Spelet blev genast populärt i ursprungslandet. På femtiotalet kom spelet till Amerika och blev snabbt otroligt populärt även där.

Canasta – Du behöver

För att kunna spela Canasta kortspel behöver du följande:

 • Två till sex personer att spela med.
 • Två kortlekar inklusive jokrarna.
 • Papper och penna (för att notera era poäng).

Välj era spelregler för Canasta kortspel

När du har det som krävs behöver du bestämma vilka regler som ska gälla tillsammans med dina motspelare. För när det gäller reglerna för det här kortspelet så finns det lite att välja mellan. Ni som ska spela behöver därför komma överens om vilka regler ni ska spela efter. Ni måste till exempel bestämma om ni ska ta ett eller två kort när ni plockar kort från högen. Ytterligare en sak som ni behöver komma överens om är om ni behöver få en eller två canasta-kombinationer för att vinna.

När ni spelar i lag har varje lag ansvar för att räkna ut sina egna poäng. Ni som ingår i laget får gärna hjälpas åt med den uppgiften.

Canasta

Canasta – Viktiga Spelregler

Canasta kortspel har dessutom några andra spelregler som du behöver ha koll på. Att mäla är en stor del av det här spelet. Det innebär att du lägger ner kort på bordet för att få poäng. En mälning kan ske på tre olika vis:

 • Du lägger ut tre kort av samma valör.
 • Eller så kan du bygga vidare på en av dina tidigare mälningar.
 • Slutligen kan du fortsätta på en mälning som en lagkamrat har lagt ut.

Tvåor och jokrar är speciella i det här kortspelet. De är vilda kort och du kan bestämma att de är vad som helst som passar i situationen. Tänk dock på att du inte kan använda dig allt för mycket av vilda kort. En mälning får nämligen inte bestå av mer än 50% vilda kort.

Om det dyker upp ett vilt kort i spelhögen måste du låsa högen genom att lägga kortet på tvären. Därefter får du och dina motspelare börja på en ny hög. Om du sköter dina kort rätt kan du dock få plocka upp en sådan hög. För att du ska få göra det måste du emellertid ha minst två kort av samma valör som det som ligger överst i den låsta högen. Dina kort får då inte vara vilda.

Ytterligare en sak som är viktig i Canasta är att hitta öppningar. Innan du kan börja mäla behöver du nämligen en öppning. En öppning är ett poängkort med ett visst värde som ska dyka upp längst upp i spelhögen. Så här ser öppningarna ut:

 • 15 poäng
 • 50 poäng
 • 90 poäng
 • 120 poäng

Den första nivån gäller när du eller ditt lag har minuspoäng och upp till 1499 poäng. Därefter blir det alltså svårare att börja mäla och samla ihop ännu fler poäng.

Canasta – Förberedelser

Innan du kan börja behöver du blanda korten och dela ut elva kort var. De kort som blir över ska du lägga i en hög mellan er. Vänd upp det första kortet i högen så att det blir synligt. Det blir början på spelhögen. Om det är en tvåa, en joker eller en trea som kommer upp som första kort ska du dra ett nytt kort. När du fått upp något annat kan spelet börja.

Så spelar du Canasta

Nu när du och dina motspelare är klara med förberedelserna kan ni börja spela. Så här går det till:

 • Den första spelaren väljer kan då mäla, det vill säga lägga ut värdefulla kort hen har på handen. Personen kan också ta upp ett kort från talongen eller lägga ett kort i spelhögen intill. Det sistnämnda heter sakning. Med hjälp av det kan du lämna ifrån dig kort som du inte vill ha kvar på handen.
 • Den som sitter motsols mot den första spelaren får göra nästa drag. Sedan fortsätter spelet på samma varv.
 • Ni har spelat klart den första omgången när korten i högen på bordet är slut.
 • Då är det dags att börja räkna poäng.
 • Därefter blandarna du korten och delar ut kort till alla spelare igen. Nu kan ni börja på den andra omgången.
 • Spelet är slut när någon spelare eller något lag når 5000 poäng.

Canasta

Räkna poäng i Canasta kortspel

I Canasta behöver du dessutom räkna poäng. En ”canasta” är en samling av sju kort av samma valör, till exempel sju kungar. Alltså ska de sju korten ha samma värde. Korten behöver inte ha exakt samma färg men de ska vara antingen röda eller svarta.

Här är värdet på alla kort och kombinationer i spelet:

Kort Antal poäng
Jokrar 50
Ess 20
Tvåor 20
Treor röda 100
Treor svarta 5
Från 4 upp till 7 5
Från 8 upp till kung 10
Svart canasta 300
Röd canasta 500
Avslut 100

Olika varianter av Canasta

Det finns dessutom många olika versioner av det här spelet. Vi ska nämna de tre vanligaste. Jonola är till exempel en variant där du får spela med tre kortlekar. För att vinna behöver du eller ditt lag få ihop hela 10 000 poäng, i stället för de vanliga 5 000. Nästa variant är Royal, som även det kräver tre kortlekar. I den här varianten behöver ditt lag få ihop 18 000 poäng för att vinna. Till sist måste vi nämna Samba. Där behöver du få ihop 10 000 poäng för att vinna och spelet sker med tre kortlekar. Dessutom måste dina mälningar följa en bestämd färg för att de ska vara giltiga.

Taktik

För att bli riktigt framgångsrik i det här spelet behöver du ha både tur och skicklighet. I Canasta ska du försöka hindra andra spelare från ta upp korten i spelhögen. Det kan du till exempel göra genom att lägga ett vilt kort och på så vis låsa högen.

Några andra saker att tänka på när du spelar:

 • Det är inte den snabbaste spelaren som vinner. Låt dig inte bli stressad och ta god tid på dig när du överväger vad du ska göra.
 • Det kan också vara bra att sortera korten som du har på handen.
 • Tänk efter noga innan du mälar. Vissa kort, som jokrar, kan det löna sig att spara till senare skeden i spelet.
Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Canasta

Finns det några kortspel som liknar Canasta?

Det här kortspelet påminner mycket om spelet 500. Så om du är bekant med det spelet sedan tidigare kommer du att känna igen dig.

Varför heter spelet Canasta?

Det är det spanska ordet för korg. Namnet kommer sig av att de som uppfann spelet brukade ha sina kort i en korg när de spelade. Den allra bästa kortkombinationen i spelet heter samma sak.

Hur vinner jag i Canasta?

Du vinner genom att komma upp till 5000 poäng innan någon annan.

Hur lång tid tar en omgång Canasta?

Det varierar kraftigt, bland annat beroende på hur många spelare som deltar. Räkna dock med att det tar minst en timme.

Finns det Canasta för nybörjare?

Inte direkt. Det vill säga, det finns ingen speciellt utformad variant som är enklare och således passar nybörjare bättre. Kortspelet har många regler och kan vara lite svårt att komma in i för den oerfarne. Vi kan dock rekommendera att spela det online, eftersom datorn då sköter en stor del av jobbet, som att räkna poäng och dela ut rätt antal kort.