Wingspan

Tycker du om fåglar? Då är Wingspan det perfekta brädspelet för dig. Det här är ett prisbelönt sällskapsspel som passar 1–5 spelare. Spelet bjuder både på avkoppling, vacker design och taktik. I den här artikeln delar jag med mig av mina bästa tips för att navigera genom spelet.

Snabbfakta om Wingspan spel

Wingspan är ett brädspel från tillverkaren Stonemaier Games. I spelet är ni fågelskådare och tävlar om att locka till sig de mest imponerande fåglarna till sitt reservat. Spelet är vackert illustrerat med hela 170 unika fågelkort. Det har också en elegant spelmekanik som håller dig engagerad från början till slut.

Spelet har vunnit många priser. Bland annat blev det bästa sällskapsspel i tävlingen Kennerspiel des Jahres award. Det är en av de finaste priserna ett brädspel kan få.

Spelkategori Brädspel, Strategispel, sällskapsspel
Antal spelare 1–5
Du behöver Ett spel-set
Speltid 40–70 minuter
Svårighetsgrad Medium
Åldersrekommendation Från 10 år
Tillverkare Stonemaier Games

Målet i spelet Wingspan

Målet i Wingspan är att tjäna poäng genom att placera ut olika fåglar i sitt habitat.

Varje fågelkort ger dig olika möjligheter att samla poäng. Antingen genom dess egenskaper eller genom att skapa kedjereaktioner med andra fåglar. Det gäller alltså att tänka efter noga hur de olika fåglarna reagerar på varandra.

Wingspan regler

 • Om du hamnar på en ruta med en kortsymbol kan du kasta ett kort i utbyte mot en matbricka. Det är emellertid valfritt. Om du väljer att göra det väljer du en tärning och tar den ur fågelmataren. Ta sedan motsvarande matbricka.
 • Turen går medsols i Wingspan.
 • När du spelar ut en fågel så måste du lägga den i en livsmiljö som passar den. Du måste också betala med matbrickor och ibland även med ägg.
 • I varje livsmiljö ryms det bara fem fåglar. Börja med rutan längst till vänster och fyll sedan på åt höger med fåglar.
 • När du gör allt annat än spelar ut nya fåglar får du dessutom aktivera fåglars förmågor. Det är emellertid valfritt att göra det. Vad som aktiverar fåglarna varierar. Bruna fågelkort får du aktivera om du gör något på raden den ligger i. Rosa kort kan du aktivera om en motspelare gör något specifikt som står på kortet. De vita fågelkorten blir däremot aktiva direkt när du spelar ut dem på brädet.
 • En spelomgång består av fyra rundor. En runda är över när ni har använt upp alla era kuber.
 • Kuberna ska du använda för att markera vad du vill göra i det här brädspelet.
 • Den som har flest poäng när alla rundor är slut vinner spelet.

Wingspan

Fågelholken i Wingspan

Fågelholen är spelets tärningstorn. När ni kastar de fem tärningarna i spelet gör ni det genom fågelholken. På tärningarna finns det symboler som representerar olika sorters matbrickor. Det finns också några specialregler kring fågelholken:

 • Om fågelholken blir tom på tärningar ska ni samla ihop alla tärningar och kasta dem genom fågelholken.
 • Tärningssymbolerna med streck innebär att du får välja mellan två olika sorters mat.
 • När du samlar mat i spelet väljer du en tärning ut fågelmataren. Ta tärningen och en matbricka med samma symbol som den tärningen visar.
 • En tärning innebär en matbricka. Om du hamnar på en symbol med flera tärningar får du välja ut flera tärningar.
 • Visar alla tärningar samma symbol så får du slå om tärningarna. Du får även kasta en gång till om det bara finns en tärning kvar i fågelmataren.

Förberedelser för Wingspan spel

För att komma i gång med spelet behöver du först göra några förberedelser.

 • Börja med att ta fram spelplanen och lägga den mitt på bordet så att alla spelare kommer åt den.
 • Blanda därefter fågelkorten och lägg dem i en hög med symbolsidan neråt.
 • Vänd upp tre fågelkort från högen och lägg dem på fågelbrickan.
 • Nästa steg är att blanda bonuskorten. Lägg dem sedan i en hög bredvid fågelkorten.
 • Lägg sedan ut fågeläggen och matmarkörerna på bordet så att alla kan nå dem.
 • Ta även fram fågelholken. Vid spelets början ska tärningarna ligga i fågelholken.
 • Därefter ska spelarna välja varsin sida av målbrädet.
 • Ni ska dessutom blanda målbrickorna och sätta ut dem slumpmässigt på brädet.
 • Ge slutligen brickan för första spel till spelaren som ska börja.

Vad varje spelare ska ha i Wingspan

Sedan ska ni ta åt er det ni behöver under spelet. Dra tio fågelkort och ta lika många matbrickor. Av de får du bara behålla fem. Du får emellertid själv välja vilka matbrickor och fågelkort du ska behålla. Ta också två bonuskort. Välj vilket bonuskort du vill behålla och lämna tillbaka det andra.

Du behöver ha en bricka med varje typ av mat som dina fåglar behöver.

När spelet börjar ska du ha följande:

 • 8 fyrkanter, alla i samma färg.
 • 1 bonuskort.
 • 5 fågelkort
 • 5 matbrickor.
 • 1 personlig spelplan.

Wingspan

Wingspan – Spelets gång

Under spelet turas ni sedan om med att göra något av följande:

 1. Lägga ägg
 2. Spela ut ett fågelkort
 3. Ta upp nya fågelkort
 4. Samla ihop mat

Kuberna använder du för att markera vad du vill göra. Om du till exempel vill ta upp ett fågelkort ska du sätta ut en kub längst upp till vänster på spelplanen. När du har gjort en handling har du använt en kub.

Nästan varje handling i Wingspan kommer dessutom med en slags bonushandling. Du får nämligen även aktivera fåglarna på raden för uppgiften du väljer. Undantaget är när du spelar ut ett nytt fågelkort. Då får du alltså inte aktivera fåglarna på raden under samma tur.

När alla har använt en kub har ni spelat en runda. Avsluta rundan genom att placera ut era kuber på poängkortet som följer med spelet.

Inför varje ny runda ska ni ersätta fåglarna på fågelbrickan med nya slumpmässigt valda kort. Ni ska även ta upp alla tärningar och kasta dem genom fågelholken.

Lägga ägg i Wingspan

Sätt din kub på den lediga spelruta som är längst till vänster på raden där det står ”Lay eggs”.

På rutan där din kub står kommer det att finnas äggmarkeringar. Ta upp så många ägg som finns avbildade i rutan. Lägg sedan ut korten på fågelkorten. För att du ska få lägga ett ägg på ett kort måste det emellertid ha plats för det. Det står på korten hur många ägg som får plats på dem. Om det till exempel är två ägg på fågelkortet får det plats två ägg på det. Annars får du fördela äggen hur du vill.

Om du hamnar på en ruta med en bricksymbol kan du välja att byta ut en matbricka mot ett ägg. Notera dock att det här är helt valfritt.

Flytta sedan din kub åt vänster. Om du passerar fåglar med brun symbol får du aktivera dem.

Wingspan

Spela ut ett fågelkort i Wingspan

Se på fåglarna på din hand och se om du har någon du kan spela ut. På varje fågelkort finns det en symbol uppe i det vänstra hörnet. Den anger vilken miljö fågeln behöver vara i. Under det står det även vad fågeln behöver ha för mat.

Notera också vissa rutor på spelplanen är markerade med äggsymboler. Då måste du betala med det antalet ägg som du ser där att få placera fågeln i rutan. Om du inte har det rätta antalet ägg får du inte lägga ut fågeln.

Så här gör du för att spela ut en fågel i Wingspan:

 1. Sätt först ut en av dina kuber i rutan där du vill lägga din fågel.
 2. Välj alltid rutan som är längst till vänster i livsmiljön som är aktuell.
 3. Betala för fågeln med matbrickor och eventuellt ägg.
 4. Lägg slutligen ut fågelkortet på din personliga spelplan.

Ta upp nya fågelkort i Wingspan

Slutligen kan du välja att dra nya fågelkort. Precis som vid de andra alternativen ska du sätta din kub i den ruta som är längst till vänster på raden. Välj den första lediga rutan sett från vänster på raden ”Draw bird cards”. På symbolen i rutan ser du hur många nya fågelkort du får dra. Du kan antingen välja mellan något av de tre korten på fågelbrickan eller dra från högen med dolda kort.

Om du väljer kort från fågelbrickan ska du fylla på den när du har spelat klart din omgång.

Har fågelkorten tagit slut? Ta i så fall alla kastade fågelkort och bilda en ny hög.

Vissa rutor är markerade med äggsymboler. Om du hamnar på en sådan ruta kan välja att byta ett ägg mot ett fågelkort.

Slutligen flyttar du din kub åt vänster. När du passerar bruna kort får du välja att aktivera dem, om du vill.

Wingspan

Samla ihop mat

För att skaffa mat till dina fåglar i Wingspan placerar du din kub på raden där det står ”Gain food”. Sätt kuben på första lediga ruta från vänster. Du behöver sedan göra det som står i rutan där kuben är. Om det till exempel är en tärningssymbol där ska du välja en tärning från fågelholken. Ta sedan en matbricka av den sort som tärningen visar från bordet. Du får alltid en matbricka per tärning.

Därefter ska du flytta din kub till vänster på raden. Du får aktivera alla bruna fåglar som du passerar, om du vill. Lägg slutligen kuben längst till vänster där handlingen står på spelbrädet. Din tur är då över.

Räkna poäng i Wingspan spel

När ni har spelat de fyra rundorna är det dags att räkna era poäng och utse en vinnare. Ni får poäng för följande saker:

 • Fågelkorten på ditt spelbräde.
 • Avklarade uppdrag från bonuskort.
 • Olika mål som du nått en viss runda.
 • Dessutom får ni en poäng för varje matbricka och för varje ägg som ligger på fågelkorten.
 • Ett kort som ligger under ett av dina fågelkort ger också ett poäng.

Blir det oavgjort mellan två spelare? Då vinner den spelare som har flest matbrickor kvar.

Spela Wingspan online 2024

Det här spelet finns tyvärr inte som gratis spel online. Om du vill spela det online behöver du alltså betala för det. Du kan bland köpa det på Steam och Board Game Arena. Spelet på Steam kommer från utvecklaren Monster Couch. Det har fått väldigt positiva recensioner. Det finns sidor där du kan spela direkt i din webbläsare och andra där du behöver ladda ner spelet. Spelet finns även som app. Det finns en utgåva för Apple och en annan för Android-användare.

Jag får dock erkänna att jag inte har testat någon digital version av spelet. Därför kan jag inte uttala mig om kvaliteten på de olika digitala varianterna.

Wingspan strategier

En av de mest effektiva strategierna i spelet är att helt enkelt fokusera på att maximera poängen från olika fågelarter. Det kan vara lockande att bara välja de fåglar som ser mest imponerande ut.

Tänka också på hur varje fågel passar in i din övergripande strategi. Ibland kan en enkel fågel med en bra bonus vara mer värdefull än en mer sällsynt fågel med en hög poäng.

Wingspan

Bygg ett starkt ekosystem i Wingspan

Du kan också fokusera på att bygga upp ett starkt ekosystem. Med det menar jag att strategiskt planera och välja fåglar i Wingspan som kan samarbeta på olika sätt. Till exempel kan du välja fåglar som har egenskaper som kompletterar varandra, som att en fågel kan locka till sig andra fåglar medan en annan fågel ger extra fördelar när de placeras bredvid varandra. Genom att tänka på hur varje fågel passar in i din övergripande strategi kan du skapa ett fågelhabitat som är både effektivt och harmoniskt.

Var flexibel i Wingspan spel

Flexibilitet är en annan viktig del av en framgångsrik strategi. Även om det är bra att ha en övergripande plan kan det också vara nödvändigt att vara beredd att ändra kurs om situationen kräver det. Det kan innebära att du måste ompröva dina val av fåglar eller justera sin spelstil för att hantera nya utmaningar.

Här kan du köpa Wingspan brädspel

Som jag nämnde tidigare går det att spela det här brädspelet online. Om du vill avnjuta det offline behöver du emellertid köpa ett spelset. Det går bland annat att köpa på olika återförsäljare på nätet.

För dig som letar efter ett fysiskt brädspel kan jag rekommendera Wingspan Prisjakt. Där får du alltid fram de lägsta priserna just nu.

Wingspan – krångligt i början

När jag testade det här brädspelet för första gången blev jag förvånad över hur svårt det var. Det tog mig en lång stund att komma in i spelet, trots att jag har spelat många brädspel tidigare. Efter några rundor började det dock lossna för mig. Då började jag inse hur det funkar. Så låt dig inte bli avskräckt om du inte förstår allt i Wingspan på en gång. Spela det gärna med någon som redan kan spelet, om du är nybörjare.

Om du ändå skulle föredra ett enklare brädspel kan jag rekommendera Den försvunna diamanten. Det är ett brädspel som går ut på att hitta en diamant. Du som hittar diamanten först och lyckas ta med den hem utan att bli rånad vinner spelet.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Wingspan spel

Hur lång tid tar det att spela en omgång Wingspan?

En omgång brukar ta ungefär 40–70 minuter.

Hur många spelare kan vara med i Wingspan?

1–5 spelare. Det är väldigt speciellt att det går att spela själv i ett sällskapsspel.

Går det att spela Wingspan online?

Ja, men inte gratis. Du kan bland annat köpa en digital utgåva på Steam.