Så spelar du Vändtia

Vänd tia är ett kortspel som är enkelt att lära sig och som går fort att spela. Det passar två till åtta spelare och allt du behöver är en vanlig kortlek. Du ska försöka bli först med att bli av med dina kort så fort som möjligt. Det här är ett av Sveriges populäraste kortspel.

Vändtia regler

Antal spelare 2–8
Ålder Från 7 år
Material En vanlig kortlek utan jokrar
Tillgängligt som spel online? Nej

Vändtia går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt.

Först spelar du med de tre korten du har på handen, därefter dina synliga kort på bordet och till sist dina tre hemliga kort.

Under spelet ska du lägga ut kort med samma eller högre valör, i förhållande till det översta kortet i spelhögen. Skulle du råka ha flera kort i samma valör kan du lägga dem samtidigt. Om du inte har något kort som går att lägga måste du ta upp ett kort från talongen. Går inte det kortet att lägga det heller så måste du ta upp hela spelhögen på handen.

Tior är speciella kort i det här spelet. Dels kan du lägga tior på vilken valör som helst, dels gör korten så att du får vända bort spelhögen och börja på en ny. När du börjar på den nya högen väljer du vilket kort du vill som start på den.

Tvåor är också speciella i Vändtia. De kan du nämligen lägga på alla andra kort och de drar ner värdet till två igen.

Ett fyrtal gör också att du får vända bort spelhögen och börja igen med ett valfritt kort. Fyrtal har alltså samma funktion som tior i det här spelet.

Dessutom får du inte gå ut på vilka kort som helst. Vilket eller vilka kort som är otillåtna varierar emellertid. Ni som spelar måste alltså komma överens om vad som gäller på den punkten innan ni börjar spela. Ess, tvåor och/eller tior är de vanliga kandidaterna.

Vändtia

Så delar du ut korten i Vändtia

Innan du och dina motspelare kan börja spela behöver ni genomföra några förberedelser.

  • Börja med att plocka bort jokrarna och blanda kortleken.
  • Dela sedan ut kort till spelarna.
  • Ge först varje spelare tre kort var. De här korten ska ligga dolda, med ryggen upp, på bordet framför spelaren.
  • Därefter delar du ut ytterligare tre kort som du lägger ovanpå de dolda korten. De här tre korten ska däremot vara vända uppåt.
  • Sedan delar du ut tre kort till, till varje spelare. Lägg korten dolda framför spelaren, så att de andra inte kan se vad de föreställer. De här korten ska du och dina motspelare sedan plocka upp och ha på hand.
  • De kort som blir över lägger du i en hög med ryggen uppåt.

Vändtia – Innan spelet börjar

Nu ska du ta ställning till vad du tycker om dina kort. Om du vill har du nu möjligheten att byta ut ett av de öppna korten på bordet mot ett av korten du har på handen. Den av er som har lägst kort på hand börjar sedan spelet.

Så spelar du

  • När det är din tur kan du börja lägga ut kort på sina egna och andras öppna kort. För att du ska få lägga ett kort behöver det dock ha samma valör eller högre. Ett exempel på samma valör är om du lägger tvåor på andra tvåor. Färgen på korten spelar alltså ingen roll i Vändtia.
  • Ta sedan upp antalet kort du spelat ut. Du ska ha tre kort på hand ända tills korten är slut i spelhögen.
  • Om du inte kan lägga ett kort måste du ta upp ett från spelhögen. Kan du fortfarande inte lägga så behöver du ta upp hela spelhögen på handen.
  • Fortsätt med att turas om med att lägga kort med samma valör tills spelhögen är slut. Då ska du försöka bli av med dina kort. Först korten du har på handen, sedan de öppna korten på bordet och slutligen de hemliga som ligger under.

Det finns ställen online där du kan spela Vändtia gratis. Om du inte har någon att spela med är det ett smidigt alternativ.

Vänd tia strategi

I Vändtia ska du försöka spela ut dina låga kort först. Att spara låga kort brukar inte vara någon framgångsrik strategi. Till skillnad från Poker så är det alltså ingen bra idé att bluffa i det här spelet.

Du ska också försöka få ihop höga kort i dina högar på bordet. På så sätt får du tillgång till kort som du kommer att behöva vid slutet av spelet.

Vändtia

Varianter av spelet

I originalversionen av Vänd tia får du endast lägga kort på dina egna öppna kort. En vanlig variant är dock att komma överens om att ni även får lägga kort på andra spelares öppna kort. Då blir kortspelet lite lättare.

En annan vanlig regel som många lägger till är att ni inte får lägga ut ett ess eller en tia eller en två som sista kort. Om ditt sista kort är någon av dem förlorar du eller så måste du ta upp alla kort från spelhögen. Det beror på vad ni har kommit överens om innan spelet börjat.

Det går också att spela Vändtia med fyra kort i stället för tre på respektive plats. Alltså med fyra kort på handen, fyra kort dolda på bordet och fyra kort på bordet som är synliga.

Ni kan också använda sjuor som speciella kort. I så fall får du lägga sjuor på vilken annan valör som helst. Annars är sjuorna osynliga i spelet. Nästa spelare ska alltså lägga ett kort med en valör som matchar eller är högre än det på kortet under sjuan.

Om du gillar Vändtia

Du som tycker om Vändtia skulle säkert även gilla det liknande spelet Vändåtta. Där är det åttorna som är spelets viktigaste kort.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Vändtia

Är Skitgubbe och Vändtia samma sak?

Nja, det råder viss förvirring kring de här två spelnamnen. I själva verket är Skitgubbe ett helt annat kortspel, men många kallar även det här kortspelet för Skitgubbe. På engelska heter Vändtia Shithead, vilket ju är väldigt likt Skitgubbe. Det kanske är det som orsakat missförståndet.

Hur många kort ska jag ha när jag spelar Vändtia?

När du spelar det här kortspelet ska du ha tre dolda kort på bordet, tre synliga på bordet och tre på handen.

Är Vändtia regler svåra?

Nej, det här kortspelet har enkla regler. Det gör att det går fort att komma i gång, även för nybörjare.

Vad går Vändtia ut på?

I det här kortspelet gäller det att lägga kort av samma eller högre valör. Du ska dessutom försöka bli av med dina kort så fort som möjligt.

Går det att spela Vändtia online?

Ja, det finns flera sajter där du kan spela online och helt gratis.