Din guide till brädspel

Brädspel är alla spel som sker på ett bräde. I spelet kan det också ingå tärningar och pjäser av olika slag. Brickspel som Domino och Alfapet hör också till kategorin brädspel. Kort sagt så finns det ett stort utbud av spel på bräden där ute. Vissa är anpassade för två spelare, som Schack och Kalaha, och andra passar för hela familjen.

Olika typer av brädspel

En del brädspelen har enkla regler, medan andra är komplexare. Här hos oss hittar du reglerna som gör det smidigt att komma i gång med alla typer av spel. Än så länge har vi inte hunnit skriva om ens en bråkdel av alla spel som finns där ute, men vi jobbar på det. Hemsidan växer nämligen fortfarande och vi strävar efter att ta upp allt du vill veta om onlinespel. Många kan du dessutom spela gratis online här hos oss.

Det finns många olika typer av brädspel, såsom strategispel, äventyrsspel, frågesportspel, rollspel och många fler. Här beskriver vi de olika kategorierna lite närmare:

Strategiska spel

Först och främst har vi strategiska spel. Det här är spel där strategiskt tänkande och planering är i fokus. Du som spelar ska ofta använda olika resurser och strategier för att nå ett mål. Exempel på strategiska brädspel är Settlers of Catan, Risk och Ticket to Ride.

Samarbetsbaserade spel

Dessutom finns det samarbetsbaserade spel där spelarna arbetar tillsammans som ett lag för att uppnå ett gemensamt mål. Ni måste alltså samarbeta och ha god kommunikation och/eller koordination för att vinna. Några exempel på samarbetsbaserade spel är Pandemic, Forbidden Island och The Lord of the Rings: The Card Game.

Tävlingsinriktade spel

Det finns också brädspel som är mer tävlingsinriktade. Där tävlar alla mot varandra för att vinna. För att vinna i den här typen av spel brukar du behöva samla poäng eller förstöra för dina motståndare. Tre exempel på tävlingsinriktade spel är Monopol, När då då? och brickspelet Alfapet.

Brädspel

Rollspel

Ytterligare en spännande spelkategori är rollspel. Det här är spel där du som deltar får anta en roll och spela ut en fiktiv berättelse. Genom att slå en eller flera tärningar avgör du vad som kommer att hända på äventyret. Exempel på rollspel är Dungeons & Dragons, Pathfinder och Warhammer Quest.

Kortbaserade spel

Det här är spel med ett bräde, men där kort driver spelet framåt. Korten brukar representera olika saker, som resurser, karaktärer eller handlingar. Några exempel på kortbaserade spel är Magic: The Gathering, Dominion och Catan: Card Game.

Familjespel

Vidare finns det familjespel, det vill säga spel som är utformade för att vara enkla och roliga för spelare i olika åldrar. De har ofta enklare regler och kortare speltider. Exempel på familjespel är Ticket to ride: First Journey, Steka ägg och Operation.

Klassiker

Det finns också många klassiska brädspel som har varit populära i flera generationer. Hit hör bland annat Schack, Backgammon och Go.

De populäraste brädspelen online

Några av de populäraste onlinespelen är:

Spel Beskrivning
Kalaha Ett brädspel som går ut på att flytta runt små kulor.
Schack I det här spelet ska du utnyttja alla dina pjäser på bästa sätt så att du försätter din motståndare i schack matt.
Monopol Det här är ett klassiskt spel som går ut på att lyckas bäst med sina olika investeringar.
Cluedo Är ett detektivspel där du ska försöka lista ut vem som är mördaren.
Backgammon I det här spelet ska du flytta på spelpjäser och få in dem i ditt bo.
Ticket to ride Det här är en modern klassiker som går ut på att bygga tågförbindelser över Nordamerika.
Mahjong Ett kinesiskt spel där du spelar med speciella brickor.
Mahjong Solitaire Det här är en patiensversion av Mahjong som du kan spela på egen hand.
Checkers/Dam Är ett strategiskt spel som går ut på att hoppa över och fånga motståndarens brickor.
Domino Ett spel som går ut på att lägga likadana brickor intill varandra.
Colonist Det här är en gratis onlineversion av Settlers of Catalan.
Maze worlds Ett logikspel där du ska försöka lista ut hur du ska ta dig igenom en labyrint.
Four in a Row I det här spelet gäller det att försöka få fyra brickor i samma färg intill varandra.
Snakes and Ladders Ett klassiskt brädspel där ni slår en tärning och rör er fram på en spelplan.
Wordmeister En gratis onlineversion av Alfapet.
Takoyaki Det här onlinespelet går ut på att sortera olika bollar.
Clash of Warriors Ett strategispel där du använder dig av magiska kort.
Reversi Multiplayer Det här är ett strategiskt spel som går ut på att vända brickor.
Rummikub Som Alfapet men med siffror som du spelar ut i olika poänggivande kombinationer.
Ludo Är ett annat namn för Fia med Knuff.

Brädspel

Brädspel som vi rekommenderar extra varmt

Dessutom har vi några spel som vi verkligen tycker att du ska testa och som vi rekommenderar extra varmt. Om du känner dig osäker på reglerna så kan du klicka dig vidare till spelartikeln.

Fia Med Knuff

Det här är ett enkelt spel som passar alla från fem år och uppåt. Spelet går ut på att du ska försöka förflytta dina fyra pjäser runt spelplanen och in i målet. För att lyckas behöver du ha både tur och skicklighet. Fia Med Knuff passar mellan två och fyra spelare.

Kalaha

Kalaha är ett spel med mycket lång historia. Ursprungligen kommer det från Egypten och var redan gammalt och väletablerat när Cheops pyramider stod klara. Spelet går ut på att flytta små kulor runt ett avlångt spelbräde med gropar i. Du ska sträva efter att få så många kulor som möjligt i ditt stora hål. I Kalaha går det endast att vara två spelare.

Schack

Det här är ett riktigt klassiskt brädspel som funnits länge. En av er spelar med svarta pjäser och den andra med vita. Ni har 16 pjäser var att spela med. Det du strävar efter i spelet är att sätta din motståndare i schack matt. För att lyckas med det behöver du ett stort mått av strategiskt tänkande. Det gäller också att utnyttja de olika pjäsernas egenskaper på bästa sätt. På brädet finns nämligen olika typer av pjäser som alla har bestämda rörelsemönster. Bönder kan till exempel bara ta ett steg framåt.

Mahjong

Mahjong är ett klassiskt kinesiskt brädspel. Målet i spelet är att skapa en komplett hand genom att matcha brickor i olika kombinationer. En standarduppsättning mahjongbrickor består av 144 brickor, som är indelade i olika kategorier, inklusive numrerade brickor från ett till nio i tre olika färger. I spelet förekommer de tre färgerna eller valörerna Bambu, Tecken och Cirklar.

Alfapet

Det här är ett brädspel som kom på 1990-talet och som går ut på att bygga ord på en spelplan. Det här är alltså ett sorts korsordsspel, där du ska bygga vidare på bokstäverna som redan ligger utspelade på brädet. Bokstäverna har olika värden och på spelplanen finns det dessutom olika bonusar som du gör klokt i att hålla koll efter.

Brädspel

Brädspelens historia

Brädspel har en lång och fascinerande historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Spår av tidiga spel har hittats i arkeologiska utgrävningar runt om i världen. Det bevisar att mänskligheten har spelat spel i olika former och på olika platser under lång tid.

Tidiga civilisationer hade brädspel redan för över 5000 år sedan. Ett av de äldsta kända spelen är Senet som människor spelade i Egypten cirka 3500 före Kristus. Det var ett spel med en plan, pjäser och tärningar. Spelet hade även en andlig och rituell betydelse för dåtidens egyptier.

Också i många andra delar av världen var det populärt med olika spel på bräden. I Indien kom exempelvis en tidig version av Schack. Kineserna uppfann spelet Go för mer än 2500 år sedan och det är fortfarande ett väldigt omtyckt spel.

Under medeltiden blev brickspel alltmer populära i Europa. Ett exempel är ”Hnefatafl”, som är ett spel som vikingarna spelade. Under den här tiden var det vanligt att använda spel som ett sätt att undervisa i strategi och krigföring.

På 1800 och 1900-talet blev brädspel mer kommersiella. Många klassiker såsom Monopol, Cluedo och Alfapet kom under denna period och har fortsatt vara populära ända sedan dess.

Vi människor har fortsatt att utveckla och förändra spelen under 1900-talet. Det har lett till att det numera finns ett brett utbud av olika brickspel med olika teman, mekanismer och svårighetsgrader. Dessutom finns det många olika spel som passar olika intressen och preferenser. Med framväxten av digital teknik har det även blivit möjligt att spela brädspel online.

Brädspel

Brädspel – Ett härligt sätt att umgås

Brädspel har länge varit ett populärt sätt att umgås med vänner och familj.

Det är ett sätt att koppla av, ha kul och interagera med andra på ett meningsfullt sätt.

När du spelar kan du tala och interagera med de andra spelarna. Att sitta runt ett spelbord och spela innebär att spelarna kan prata med varandra, skratta tillsammans. Ni får alltså chansen att njuta av varandras sällskap på ett mer intimt sätt än vad som är möjligt via till exempel sociala medier. Det kan också vara ett sätt att lära känna nya människor eller fördjupa befintliga relationer genom att dela en gemensam aktivitet.

Den här typen av spel kan också göra att ni börjar samarbeta bättre. En del spel är nämligen samarbetsinriktade. Där ska ni arbeta tillsammans för att uppnå ett gemensamt mål. Andra spel är tävlingsinriktade och går ut på att spelarna tävlar mot varandra för att vinna. Båda de här sakerna kan bidra till en spännande och engagerande social upplevelse. Samarbetsbaserade spel kan främja samarbete, problemlösning och lagarbete. Tävlingsinriktade brickspel kan å andra sidan sporra till rivalitet, strategiskt tänkande och en vänlig form av tävling.

Vidare finns det spel som är anpassade passar olika åldrar och intressen. Spelet kan också vara ett sätt att engagera yngre och äldre spelare i en gemensam aktivitet och skapa en möjlighet för generationer att umgås.

FAQ – Vanliga frågor och svar om brädspel

Avslutningsvis ska vi besvara några vanliga frågor.

Kan jag spela brädspel online?

Ja, det finns många olika sällskapsspel online. Bland annat finns många att spela direkt här på vår sida. Klicka bara på spelet du är intresserad av så hittar du spelet direkt i artikeln. Om spelet finns online vill säga. I regel går det att spela gratis online.

Finns det brädspel för barn?

Absolut. Några exempel som passar barn är Fia med Knuff och Kalaha. Det beror på att reglerna är enkla.

Finns det några taktiker för att vinna i brädspel?

Vilken taktik du bör använda dig av beror på vilket spel du spelar.

Hur länge har brädspel funnits?

De har funnits i tusentals år. Redan i Mesopotamien för 5000 år sedan spelade människor spel på bräde.