Så spelar du Finns i Sjön

Finns i sjön kortspel är en riktig klassiker. En anledning är att det är ett väldigt enkelt spel att spela. Allt du behöver är en kortlek och upp till tre andra att spela mot. I den här artikeln ska vi gå igenom allt du behöver veta om det här kortspelet.

Kan jag spela Finns i sjön online?

Nej, tyvärr finns kortspelet Finns i sjön inte som spel online. Det finns emellertid många andra häftiga fiskspel som du kan testa. Ett av dem kan du testa direkt i den här artikeln.

Finns i sjön – en översikt

Spelkategori Kortspel/Barnspel/Strategi
Speltid Ca 10 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 2–4
Åldersrekommendation 5+

Så går kortspelet Fins i sjön till

När ni ska spela barnspelet Finns i sjön börjar ni med att ta fram en vanlig kortlek. Dela sedan ut kort så att alla spelare har sju eller fem var på handen. Därefter ska ni sprida ut korten som blir kvar på bordet med symbolsidan neråt. Under spelet gäller det att försöka samla ihop grupper om fyra kort av samma valör. Med valör menar vi kort av samma värde eller av samma färg. Du kan till exempel samla på kungar i olika färger eller olika hjärter-kort.

Finns i sjön

Finns i Sjön – En spelomgång

Så här ser en vanlig spelomgång ut i Finns i Sjön kortspelet:

  • Du frågar om din motspelare har ett visst kort.
  • Din motspelare svarar då ja och ger dig kortet eller nej och ”fins i sjön”. Om du får det senare svaret ska du ta upp ett kort från bordet.
  • Nu börjar nästa omgång där det är din motspelares tur att fråga dig om samma sak.

Finns i sjön regler

Finns i sjön sker med en vanlig kortlek och varje spelare börjar med sju kort var. När det är fler än två som spelar är det vanligt att i stället spela med fem kort var på handen. Om du får slut på kort på handen under spelets gång ska du plocka upp sju nya kort. När du får ihop en grupp om fyra lägger du ner den på bordet vid din plats.

Så gör du för att vinna

Spelet är slut när ni har använt upp alla kort på bordet. Den som då har lyckats samla ihop flest kortgrupper om fyra vinner matchen.Finns i sjön

Olika varianter av spelet

Enligt original-reglerna ska ni alltså samla ihop grupper av fyra kort. Det går dock att bestämma att det räcker med att få ihop två kort av samma valör. På så sätt kan du enkelt justera svårhetsgraden på spelet.

Om du gillar Finns i Sjön

Finns i Sjön är ett kortspel med enkla regler men som ändå är roligt att spela.

Några liknande spel är Hej Knekt och Uno. Alla de här spelen passar barn.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Finns i sjön

Hur många spelare kan vara med i det här kortspelet?

Mellan två och fyra spelare kan delta.

Hur många kort ska varje spelare ha på handen?

Det beror på hur många som spelar. När ni bara är två brukar varje spelare ha sju kort på handen. Om det är fler som deltar kan ni med fördel spela med fem kort på handen. Då blir nämligen sjön större och spelet kan pågå lite längre.

Hur gör jag om jag får slut på kort på handen?

Då ska du plocka upp nya kort från bordet eller ”sjön”. Plocka upp det antal kort som ni spelar med, det vill säga sju eller fem.