Så spelar du kortspelet 500

500 är ett populärt kortspel som vissa även kallar för 500 rummy eller Pincle Rummy. Oavsett vad du kallar det är det ett underbart rummy-spel som passar mellan två och åtta spelare. Det liknar Canasta, så om du är bekant med det kommer du att känna igen mycket. Om inte så kommer du att lära dig hur spelet går till i den här artikeln.

Utrustning för kortspelet 500

För att spela kortspel 500 behöver du:

 • En vanlig kortlek med 52 kort. Plocka dock bort jokrarna. Om ni är fler är fem spelare kan det vara bra att använda två kortlekar.
 • Penna och papper så att du kan skriva upp era poäng.
 • 2–8 spelare.

500 kortspel

Kortspelet 500 regler

500 kortspel har ganska invecklade regler, vilket gör att det kan vara svårt för nya spelare att komma in i. Ge det dock en chans och läs igenom reglerna och beskrivningen av spelet här nedanför så lossnar det säkert efter en stund.

I spelet får alla sju kort var. De korten gäller det sedan att försöka skapa olika kombinationer med. Du får poäng för stegar, tretal och fyrtal. Med tretal och fyrtal menar vi en samling av tre eller fyra kort med samma färg eller samma valör.

Målet med spelet är att få 500 poäng först av alla.

Det uppnår du genom att skapa olika kortkombinationer. När du räknar ut poängen räknar du varje korts värde för sig.

Om du tar upp hela spelhögen under kortdragningen måste du genast skapa en kombination. Om du inte fixar det så får du 100 minuspoäng.

När du har dragit kort får du lägga ut hur många kombinationer du vill. Det är även möjligt att bygga vidare på andra spelares kombinationer. Då behöver du emellertid först ha gjort en egen godkänt kombination. När du har lagt tre kort på någon annans kombination blir den din. Du får alltså överta alla poängen i kombinationen.

Det går också att få poäng genom att bli av med alla sina kort på handen. Den som lyckas med det får 50 poäng. De övriga måste räkna ihop värdet på korten de har kvar och sedan dra av det antalet poäng för sig själva.

500 kortspel

500 kortspel – Förberedelser

Ta fram en eller två kortlekar. Blanda dem och ge ut sju kort var till spelarna. Du ska dela ut korten medsols. De kort som blir över lägger du i en hög på bordet. Vänd därefter upp det översta kortet i högen. Det uppvända kortet blir början på spelhögen. Ta även fram ett anteckningsblock och en penna, eventuellt även en miniräknare för att underlätta uträkningen av poängen. Dela slutligen upp er i lag, om ni vill spela på det sättet.

Så spelar du 500 kortspel

Nu är ni redo att börja spela 500 kortspel. Så här går det till:

 • Du och dina medspelare ska börja med att dra kort. Antingen tar du från talongen eller spelhögen. Du kan till och med ta hela spelhögen, om du vill. Du måste dock avsluta din tur med att lägga ett kort i spelhögen, eller börja på en ny om den är borta. Inom 500 heter det här att slänga ett kort.
 • Turen går därefter vidare till nästa spelare, som antingen kan lägga kombinationer eller dra ännu fler kort.
 • Nästa gång det blir din tur kanske du kan lägga ut någon kortkombination. Du kan lägga ut flera på en gång när det är din tur.
 • Om du bara har ett kort kvar och inte kan använda det till något kan du slänga det.
 • När du eller någon annan spelare får slut på kort på handen är omgången slut. Alternativt kan omgången ta slut när korten är slut i talongen och en spelare inte vill ta upp kort från spelhögen.
 • När omgången är slut är det dags att räkna poäng.
 • Därefter börjar nästa omgång, som går till på samma sätt.
 • Matchen är slut när någon av er har fått 500 poäng.

Kortkombinationer i 500 kortspel

En kombination i 500 kortspel består alltid av minst tre kort. De kan bestå av stegar, till exempel 7, 8, 9 eller tre- eller fyrtal. Tretal innebär att du har tre kort i samma färg eller av samma valör. Vid fyrtal har du fyra kort med samma färg eller valör. Det är vanligt att inte kunna skapa några kombinationer det första varvet, men sedan brukar det köra i gång.

500 kortspel

Så räknar du poäng

Efter varje omgång behöver du räkna ihop alla spelares poäng. Du räknar då ihop värdet för varje enskilt kort i kombinationerna. I den här tabellen ser du vad de olika korten är värda i det här spelet. Ess är lite speciella, eftersom de kan gälla som både ett och 15, beroende på kombinationen de ingår i.

Kort Värde
2–9 5 poäng
10-Kung 10 poäng
Ess 5 eller 15

500 kortspel – Taktik

I 500 kortspel är det viktigt att alltid ha stenkoll på sina kort. Se till att arrangera korten du har på handen, exempelvis efter färg eller i nummerordning. På så sätt missar du aldrig en bra kortkombination.

Du bör dessutom vara försiktig med att ta upp hela spelhögen. Det kan vara så att du verkligen behöver ett kort som ligger där, men var i så fall säker på att du kan skapa en kombination direkt efter att du plockat upp högen. För annars får du 100 minuspoäng och det kan vara svårt att komma tillbaka ifrån. Tänk på att det går att få minuspoäng i det här spelet. Att du har noll poäng är alltså inte något skydd mot det här straffet.

Ytterligare en sak att tänka på är att du ska försöka använda essen på ett sådant sätt att de gäller som 15 i stället för 5. Då får du ju tre gånger så många poäng för samma kort.

Kan jag spela 500 kortspel gratis online 2024?

Tyvärr finns 500 kortspel inte som spel online.

Många liknande spel som Canasta och Rummy finns emellertid att spela online. Passa på att spela Canasta direkt på vår sajt.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om 500 kortspel

Hur lång tid tar det att spela 500 kortspel?

Det varierar så klart, men räkna med runt en timme för en match.

Hur vinner jag i 500 kortspel?

Du vinner genom att nå upp till 500 poäng innan de andra spelarna. För att lyckas med det behöver du både skicklighet och tur.