Tärningsspel 10 000 – Spelguide och tips

Tärningsspel 10 000 eller 10 000 tärning är ett roligt och snabbt tärningsspel som kombinerar tur och strategi. Spelarna måste nämligen balansera chansen att få höga poäng mot risken att förlora alla sina poäng. Alla spelare börjar med noll poäng. Den av er som först kommer upp till 10 000 poäng vinner spelet. Det här är ett utmärkt sällskapsspel som dessvärre inte finns online.

Tärningsspel 10 000 – snabbfakta

I den här tabellen får du en överblick av tärningsspel 10 000:

Spelkategori Tärningsspel
Antal spelare Från 2 spelare
Du behöver 5 eller 6 tärningar, penna och papper
Speltid Varierar kraftigt
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation Från 8 år

Tärningsspel 10 000 regler

Spelet sker med fem eller sex vanliga tärningar.

Under spelet 10 000 tärning turas spelarna om att kasta tärningarna.

Varje gång någon du har kastar tärningarna ska du räkna ihop dina poäng. Om du får poäng på kastet och har poäng sedan tidigare lägger du helt enkelt ihop de nya poängen med dem du redan har.

Du kastar tärningarna och ser vilka kombinationer du kan skapa med dem. Om du vill kan du kasta vissa tärningar igen. Skulle du emellertid göra ett nytt kast där du inte får några fler poäng förlorar du alla poäng som du hade. Förlusten av poäng gäller alltså för den enskilda omgången, inte hela spelet.

Alla spelare börjar med noll poäng. För att få börja spela på allvar och räkna dina poäng måste du först få ihop 1000 poäng. Den spelare som först når upp till 10 000 poäng vinner spelet.

Som du ser är tärningsspel 10 000 regler enkla. Det enda som kan vara lite klurigt är att räkna ut poängen. Under nästa rubrik går vi igenom hur du ska göra.

Tärningsspel 10 000

Räkna poäng i 10 000 tärning

I tärningsspel 10 000 räknar ni poängen enligt följande regler:

 1. Ettor: Varje tärning med en etta är värd 100 poäng.
 2. Femmor: Varje tärning med fem prickar är värd 50 poäng.
 3. Tärningskombinationer av tvåor, treor, fyror och sexor:
  • Får du tre tärningar eller fler med samma nummer (tvåor, treor, fyror eller sexor), räknar du dem som 200 poäng per tärning. Till exempel, om du får tre fyror, får du 3 x 200 = 600 poäng.
  • Om du får fyra eller fler av samma nummer, ska du multiplicera poängen. Till exempel ger fem tärningar med nummer tre 5 x 200 = 1000 poäng.
 4. Exempel:
  • Om du slår 1, 1, 5, 3, 3, 6, så får du 200 (för de två ettorna) + 50 (för femman) + 0 (ingen poäng för tärningskombinationer) = 250 poäng.
  • Om du slår 2, 2, 2, 2, 6, 6, så får du 2 x 200 (för de fyra tvåorna) + 2 x 200 (för de fyra sexorna) = 800 poäng.

Så spelar du tärningsspel 10 000

 • Börja med att komma överens om vem som ska få göra det första kastet i tärningsspelet. Det kan ni till exempel göra genom en omgång sten-sax eller påse. Kom gärna även fram till någon som skriver upp alla poäng.
 • Du som vinner kastar tärningarna. Se vilka kombinationer du kan skapa med dina tärningar. Om du får kombinationer värda minst 1000 poäng är du officiellt med i spelet. Det innebär att du kommer att kunna börja arbeta mot 10 000 poäng i nästa omgång. Övriga spelare måste fortfarande komma in i spelet först.
 • Turen går sedan vidare till nästa spelare.
 • Nästa gång du kastar tärningarna säger vi att du får 1000 poäng igen. Den här gången väljer du att spara de poänggivande tärningarna men kasta de andra igen. Du får dock inga fler poäng när du kastar tärningarna igen. Det innebär att du blir av med dina 1000 poäng som du kastade tidigare också.
 • Fortsätt att turas om med att kasta tärningarna och räkna poäng tills en av er når upp till 10 000 poäng. Du som först når den summan vinner spelet.
 • Tyvärr går inte det här tärningsspelet att online spela.

Tärningsspel 10 000

Speltips för 10 000 tärning

Till stor del bygger det här tärningsspelet på tur. Ett visst mått av strategi finns emellertid också.

Det gäller att fatta smarta beslut när det kommer till när du ska spara tärningar och inte. Här kommer några tips på hur du ska tänka för att ha större chans att lyckas.

Ett av våra tips är att spara ettor. De är de värdefullaste tärningarna, som du bör spara i första hand.

Ytterligare ett råd är att inte göra ett andra kast om du redan har fått mycket poäng på ditt kast. I den situationen kan ett andra kast innebära en onödig risk. Om du inte får ihop några poäng på ditt andra kast blir du nämligen av med poängen från ditt första kast. Då kan det vara en bättre strategi att spara dina poäng från det första kastet.

Spel som liknar 10 000 tärning

Tycker du om tärningsspel 10 000? I så fall kommer du säkert att gilla Yatzy också. Det är ett liknande spel som sker med fem vanliga tärningar. Spelarna turas om att slå tärningarna och bilda olika kombinationer med dem. I spelet ingår ett protokoll med alla kombinationer. Bland annat kan ni skapa stegar, par och triss. Du kan testa det här spelet online gratis i vår artikel om det. Där får du dessutom lära dig allt om hur spelet går till.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om tärningsspel 10 000

Hur gör jag för att vinna i tärningsspel 10 000?

Den spelare som först får 10 000 poäng vinner spelet. Undantaget är om en motspelare får ihop en högre poäng under samma tur. Då är det spelaren med högst poäng som vinner.

Kan jag spela tärningsspel 10 000 med vanliga tärningar?

Ja, du ska spela det här spelet med vanliga tärningar.

Hur många tärningar behöver jag för att kunna spela tärningsspel 10 000?

Fem eller sex tärningar. Sex tärningar är vanligast.

Vad händer om jag inte får poäng för ett kast i tärningsspel 10 000?

Då blir du av med alla dina poäng.

Går det att spela tärningsspel 10 000 online?

Nej.