Så spelar du Idioten

Idioten eller Aces Up Solitaire som spelet heter på engelska är ett utmärkt tidsfördriv om du inte har någon annan att spela med. Den här patiensen är rolig men kan samtidigt vara en riktig utmaning. Allt du behöver för att sätta i gång är en vanlig kortlek med 52 kort. Målet med patiensen är att bli av med alla kort förutom de fyra essen i kortleken.

Spela Idioten patiens gratis online

Idioten är en populär patiens som även finns att spela gratis online.

Det kan vara ett utmärkt val om du exempelvis inte har tillgång till en kortlek eller om du vill kunna spela på mobilen när du tågpendlar. Ordet patiens kommer från ’patience’, som betyder tålamod. Just Idioten har emellertid enkla regler. Läs vidare för att lära dig hur du gör för att spela det.

Idioten – i korthet

Här i tabellen får du en första överblick över Idioten. Om det verkar intressant kan du därefter fortsätta läsa resten av artikeln.

Spelkategori Kortspel/Patiens
Speltid Ca 5 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 1
Åldersrekommendation 7+

Så spelar du Idioten

Börja med att blanda kortleken noggrant när du ska spela Idioten. Lägg sedan ut fyra kort med symbolsidan uppåt. Du ska alltså kunna se vad korten föreställer. Korten som blir över lägger du i en hög bredvid, som vi kan kalla för draghögen. De fyra korten på bordet måste vara i olika färger.

Gör så här för att spela kortspelet Idioten:
• Släng det lägsta kortet om det finns flera i samma färg. Lägg dem i en skräphög bredvid spelplanen.
• Om det skulle finnas tre av samma färg kan du slänga de två lägsta, så att bara det högsta ligger kvar.
• Det ska alltid vara fyra kort på bordet. Om du får färre än så ska du ta upp ytterligare ett från draghögen.
• Du vinner eller går ut om du bara har kvar essen när draghögen är slut. Annars är det bara att börja om från början.
Du gör likadant när du spelar patiens Idioten oavsett om du använder riktiga kort eller kör ett spel online.

Idioten

Andra roliga patienser

Om du gillar Idioten kan du även testa de populära patienserna Spindelharpan och Harpan patiens. Spindelharpan är emellertid en patiens med två kortlekar och som har svårare regler. Om du letar efter en utmaning kan det alltså vara det rätta spelet för dig. Det finns dessutom en patiens för två spelare som heter Stress.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.