Wordfeud – Spelguide och regler

Wordfeud är ett populärt ordspel som du spelar online. Du kan spela mot dina vänner eller främlingar. Spelet går ut på att bilda olika ord av sju bokstäver och få så många poäng som möjligt. I den här texten lär du dig allt du behöver veta om regler och hur du spelar. Vi kommer också att skriva om Wordfeud fusk. Testa att spela det gratis hos oss.

Spela Wordfeud gratis online

Wordfeud är ett spel online. Du laddar ner det från Google Play eller Appstore, beroende på vilket operativsystem du har. Spelet finns i en gratisversion med reklam. Om du vill slippa reklamen kan du betala en slant för Premium-versionen.

Här tipsar vi om ett annat liknande spel som du också kan spela gratis online. Det heter Kitty Scramble och är ett ordspel där du ska dra musen över bokstäverna du vill länka samman till ett ord. Spelet har en vacker grafik och är något enklare än Wordfeud, i alla fall i början.

Wordfeud – en översikt

Här får du en första översikt av spelet.

Spelkategori Brädspel/onlinespel
Antal spelare 2 spelare
Speltid Varierar kraftigt
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Appen och en enhet att spela på
Svårighetsgrad Enkelt

Speltiden varierar alltså, vilket bland annat beror på hur lång tid det tar för din motspelare att göra sitt drag. Ni har upp till 72 timmar på er att göra era drag.

I den här videon får du en överblick av spelet:

Wordfeud regler

När du spelar det här ordspelet behöver du följa reglerna för spelet. Här är de viktigaste:

  • Wordfeud-spelbrädet är en kvadrat med 15 x 15 rutor.
  • Varje spelare börjar med sju brickor med olika bokstäver på. De olika brickorna har olika värde, beroende på hur vanliga de är och hur lätta de är att bilda ord med.
  • Målet är att bilda ord på spelbrädet för att få så många poäng som möjligt.
  • Poängen för ett ord beräknar du genom att summera poängen för varje bokstav. Ta även med eventuella bonusrutor under orden du spelat ut.
  • Det första ordet måste korsa den mittersta rutan på spelbrädet.
  • Du kan lägga ut ord antingen horisontellt eller vertikalt.
  • Nya ord måste ansluta till befintliga ord på brädet.
  • Ordet måste vara ett giltigt ord. Spelet använder sig av en ordbok för att verifiera ordens giltighet. Om du spelar med den svenska ordlistan så kommer du att kunna lägga alla ord som finns i SAOL.
  • Blanka brickor kan du använda för att representera vilken bokstav som helst. De här brickorna har dock inget poängvärde.
  • Ni kan byta ut några eller alla era brickor mot nya. Det här kostar dig ett drag. Du kan bara göra det här en gång per match.

Wordfeud

Så spelar du Wordfeud

Här en steg-för-steg-guide för hur du kommer i gång:

  • Ladda ner appen från den officiella appbutiken för din enhet (till exempel App Store för iOS eller Google Play för Android). Installera appen på din smartphone eller surfplatta.
  • Öppna appen och skapa ett konto genom att ange ett användarnamn och e-postadress. Du kan också logga in med ditt Facebook-konto om du föredrar det.
  • När du är inloggad, välj alternativet ”Starta nytt spel”. Du kan välja att spela mot vänner från din adressbok, slumpmässiga motståndare eller mot datorn.
  • När spelet börjar, får du sju slumpmässigt valda bokstäver. Dra och släpp bokstäverna på spelbrädet för att bilda ord. Du kan placera bokstäverna horisontellt eller vertikalt.
  • Använd dig av den inbyggda ordlistan för att verifiera om det ord du vill använda är godkänt. Spelet använder officiella ordlistor, vilket gör att ni bara kan använda riktiga ord.
  • Wordfeud räknar automatiskt ut poängen för varje drag baserat på bokstavsvärden och eventuella bonusfält på spelbrädet. Du ser poängen i slutet av varje drag.
  • Spelet går turvis mellan dig och din motståndare. När du har gjort ditt drag, väntar du på att din motståndare ska svara. Ni har 72 timmar på er att göra era drag.
  • Det finns en chattfunktion där du kan kommunicera med din motståndare under spelets gång. Här kan ni till exempel diskutera spelet.
  • När spelet är över får du se det totala resultatet, och du kan välja att starta en ny omgång eller utmana nya spelare.

Wordfeud

Spelplanen i Wordfeud

Det finns två olika spelplaner att välja mellan i spelet. Den ena heter Standard och den andra Random. Oavsett vilken spelplan du väljer så innehåller den alltid samma saker:

 • En startruta.
 • 160 normala, blanka rutor. Du får inga bonuspoäng när du lägger ett ord på en sådan ruta.
 • 24 DL-rutor. DL står för Double Letter. Du får dubbel poäng för en bokstav som du lägger på en sådan ruta.
 • 20 TL-rutor. TL står här för Triple Letter. En bokstav som du lägger på en sådan ruta ger dig tre gånger så många poäng.
 • 12 DW-rutor. DW står här för Double Word. När du bygger på en sådan ruta får du dubbelt så många poäng för hela ordet du skrivit. Multiplicera alltså summan för ordet med två.
 • 8 TW-rutor. Förkortningen TW står för Triple word. När du har byggt på en sådan ruta får du multiplicera poängen för ditt ord med tre.

På en standard spelplan är alla de här rutorna alltid placerade på samma ställen. När du väljer random blir platserna för de olika rutorna slumpmässiga.

Wordfeud fusk

Om du har tröttnat på att förlora finns det fusk för Wordfeud som du kan ta till.

Tänk dock på att fusk kan göra spelet tristare, både för dig själv och andra. Det är dock viktigt att påpeka att onlinespel ofta har inbyggda säkerhetsmekanismer och algoritmer för att upptäcka och motverka fusk. Om teamet som driver spelet upptäcker att du fuskar kan de vidta åtgärder mot ditt konto, som att stänga av dig.

Det finns dock några metoder som människor har försökt använda för att fuska i spelet, även om detta strider mot användarvillkoren.

Här är några exempel på vanliga Wordfeud fusk:

  • Du kan till exempel använda externa ordböcker eller speciella appar som genererar ord för att hitta poäng som ger många poäng. Det finns dessutom många hemsidor som hjälper dig att komma på ord. Du skriver in vilka ord du har och så får du fram olika alternativ.
  • Ett annat alternativ är att fuska genom att samarbeta med andra spelare.
  • Eftersom spelet har en tidsbegränsning för varje drag, har vissa fuskare försökt manipulera klockan för att få mer tid att tänka och planera sina drag. Det här är ett ganska avancerat Wordfeud fusk som kräver att du installerar speciella fuskappar.

Wordfeud

Wordfeud – ett modernt Alfapet

Det här är ett smidigt brädspel i mobilen. Det ger mig chansen att pussla med ord på ett lika tillfredsställande sätt som när jag spelar Alfapet. Fördelen är att jag kan spela det här mobilspelet oavsett var jag och mina motspelare råkar befinna sig för tillfället. Spelet är alltså som en modern variant av det klassiska brädspelet Alfapet. Jag har alltid minst en match i gång i det här spelet. Det är ett av mina favoritspel att plocka fram under långa tågpendlingar eller liknande. Vid tillfällen när jag måste vänta och inte har möjlighet att spela något annat.

Jag skulle säga att det här spelet passar alla som tycker om Pussel och speciellt olika typer av ordpussel. Om du till exempel tycker om Alfapet kommer du med största sannolikhet att tycka om Wordfeud.

SM i Wordfeud och Mastersturnering 2023

Svenska Wordfeudförbundet anordnade ett SM i spelet under 2023. Den gick av stapeln i Stockholm från 30 september till första oktober i år.

Som om inte det var nog pågår det en Mastersturning nu under december 2023. Just nu är det 16 lag som återstår. De har blivit indelade i två divisioner som består av nio lag var. De kommer att spela mot varandra i lagmatcher i miniformat. Några exempel på lag som deltar i division ett är Kronhjortarna, Jordekorrarna och Blåsfiskarna. I division två hittar du bland annat lagen Bengalerna, Kattbjörnarna och Chinchillorna.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.