Sudoku – Spelguide och tips

Sudoku är en populär logisk pusseltyp som sker på ett rutnät bestående av 9 x 9 rutor. Syftet är att fylla i rutnätet med siffror från 1 till 9 på ett sådant sätt att varje rad, varje kolumn och varje 3 x 3 delrutnät innehåller varje siffra endast en gång. Ett typiskt Sudoku-pussel innehåller redan några siffror i rutnätet och du ska försöka fylla i de återstående rutorna.

Spela gratis Sudoku online

Sudoku finns också som gratis spel online. Du kan testa att spela det här pusselspelet direkt i den här artikeln. Det är helt gratis och du behöver inte ladda ner något.

Sudoku – en översikt

Här kommer dessutom en tabell med snabbfakta om spelet:

Spelkategori Pussel/Spel för barn
Antal spelare 1 spelare
Speltid Varierar, bland annat beroende på svårighet
Åldersrekommendation Från 6 år
Du behöver En pusselbok och en penna eller internet
Svårighetsgrad Varierar

Du som föredrar video kan titta på den här för att lära dig spelet:

Sudoku regler

Här är de grundläggande reglerna för spelet:

 • Sudoku sker på ett rutnät som är indelat i 9 x 9 rutor. Det här rutnätet är uppdelat i 3 x 3 delrutnät. Totalt finns det nio sådana delrutnät.
 • Målet är att fylla i varje ruta med siffrorna 1 till 9.
 • Varje rad, kolumn och 3 x 3 delrutnät måste innehålla varje siffra från 1 till 9, men endast en gång per siffra. Du får alltså inte upprepa någon siffra inom samma rad, kolumn eller delrutnät.
 • Vid början av spelet kan det finnas några rutor som redan innehåller siffror. De här rutorna ger dig ledtrådar för att hjälpa till att lösa pusslet.
 • Ett pussel av den här typen har alltid en enda korrekt lösning.
 • Det här är ett logiskt pussel och du bör alltså lösa det genom att använda logiska slutsatser, eliminering och igenkänning av mönster.
 • Målet är att fylla i alla tomma rutor samtidigt som du följer reglerna.
 • Det finns också Sudoku barn, som alltså är pussel med lägre svårighetsgrad, som passar barn.

Suduko

Så spelar du gratis Sudoku

Så här gör du för att spela det här pusselspelet:

 • Börja med att titta på det tomma 9 x 9-rutnätet uppdelat i 3 x 3 rutnät. Det finns totalt nio sådana delrutnät.
 • Ett pussel kommer vanligtvis med några ifyllda siffror i rutnätet. Ditt mål är alltså att fylla i de återstående rutorna med siffror från 1 till 9.
 • Kom ihåg att varje rad, kolumn och 3 x 3 delrutnät måste innehålla varje siffra från 1 till 9 endast en gång. Du får inte upprepa siffror inom samma rad, kolumn eller delrutnät.
 • Börja med att analysera rutnätet och identifiera eventuella mönster eller ledtrådar som kan hjälpa dig att fylla i siffror. Titta på de ifyllda siffrorna och se om de kan leda till någon lösning i angränsande rutor.
 • Använd först elimineringstekniken för att avfärda möjligheter för återstående rutor. Titta på varje rad, kolumn och delrutnät för att se vilka siffror som redan finns.
 • Titta därefter efter situationer där det bara finns en cell inom en rad, kolumn eller delrutnät som kan ta en viss siffra. I sådana fall kan du fylla i den siffran i den aktuella cellen.
 • Fortsätt att analysera och använda eliminering tills du inte kan fylla i fler celler med hjälp av dessa metoder.
 • Om du når en punkt i Sudoku där du inte kan fortsätta med de tidigare teknikerna, kan du göra en informerad gissning och fortsätta lösa pusslet baserat på den gissningen. Skulle du senare upptäcker en inkonsekvens eller motsägelse, kan du alltid ta bort den gissningen och prova med en annan.
 • Fortsätt att analysera, eliminera och eventuellt göra gissningar och testa tills du har fyllt i alla celler korrekt och löst pusslet.

Sudoku

Spel som liknar Sudoku

Du som gillar gratis Sudoku skulle säkert också gilla Pussel. Du känner säkert redan till den klassiska, fysiska varianten, men nu finns det även digitala Pussel. De kan du lösa precis var du vill, genom att spela på din smartphone. Precis som analoga Pussel så går Pussel online ut på att lägga ihop små pusselbitar till olika motiv. Det finns många olika motiv och svårighetsgrader att välja mellan. Du kan läsa mer och testa ett spel i vår artikel om Pussel online.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.