Så spelar du Uno

Uno är en tidlös klassiker som nog de flesta av oss spelat när vi var yngre. När du har läst klart den här artikeln kommer du att veta precis hur Uno går till. Vi kommer också att gå igenom alla Uno spelregler och vad korten betyder. Missa inte heller strategierna som hjälper dig bli den första som ropar ”Uno!”.

Spela Uno online gratis

Uno online är för dig som föredrar spel online. Spelet går till på samma sätt. Den enda skillnaden är att det är egentligen att du inte behöver blanda korten själv. Det gör nämligen programmet automatiskt. När du spelar mot datorn behöver ni inte heller bestämma vem av er som ska vara givare, för det är alltid datorn som sköter den saken.

Uno – en översikt

Spelkategori Kortspel/Spel för barn
Antal spelare 2–10
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver En Uno-kortlek
Svårighetsgrad Enkelt

Ett parti Uno

Så här går ett parti till:

 1. Börja med att blanda kortleken ordentligt.
 2. Dra sedan ett kort var på måfå. Den som får kort med högst värde ska dela ut korten.
 3. Den utvalda personen delar sedan ut Uno-korten så att alla spelare har sju var.
 4. De kort som blir över lämnar ni i en hög. Vänd upp det översta kortet i högen.
 5. Nu börjar omgången. Det är spelaren som sitter till vänster om givaren som ska börja. Under spelet kan du lägga kort med samma färg eller siffra som det uppvända kortet. Om du inte har något kort som passar måste du dra kort från högen tills du hittar ett som går att lägga.
 6. Nästa spelare lägger sedan ett kort som passar det du lagt.
 7. Så här fortsätter det tills en av er bara har ett kort kvar. Om det är du får du inte glömma att säga ”Uno!”.
 8. Avslutningsvis räknar ni ihop poängen för omgången och påbörjar nästa omgång.

Uno

Uno – Spelregler

Spelet Uno sker med en speciell Uno-kortlek.

Alla spelare börjar med sju kort var. Själva spelet går sedan ut på att försöka bli av med sina kort. Den som lyckas med det först vinner. Uno spelregler går fort att lära sig, eftersom de är så enkla.

Om du inte har den speciella kortleken för det här spelet så kan du köpa en på Spelexperten.

Uno Flip är variant av Uno som du spelar med en annan typ av kortlek. I den här kortleken har alla kort symboler på båda sidorna. Den här versionen innehåller nya händelsekort, varav en går ut på att alla ska vända på sina kort. Uno Flip-kortleken består av 112 kort.

Räkna poäng i Uno

När ni har spelat en omgång Uno är det dags att räkna ihop poängen. Skriv upp poängen för varje omgång. Den som sedan först når till 500 poäng har vunnit hela spelet. Det är den som först blir av med sina kort som får poängen för omgången. Då räknar ni ihop värdet för alla andra spelares kort och det blir dina poäng. Korten har olika värde. Sifferkorten är värda så mycket som siffran på kortet anger. De andra korten är värda mellan 20 och 50 poäng. I den här tabellen kan du se hur många poäng de olika Uno-korten ger:

Kort Värde
Sifferkort Siffran på kortet (0–9)
Dra två-kort 20 poäng
Vändkort 20 poäng
Stoppkort 20 poäng
Blandakort 40 poäng
Individuella/egna kort 40 poäng
Dra fyra-kort 50 poäng
Byt färg-kort 50 poäng

Uno

Spela i lag

I grunden är både Uno och Uno online ett individuellt spel där du spelar mot alla de andra. Det går dock även att spela Uno i lag, till exempel i par. Då kan ni spela som vanligt, men räkna ihop lagmedlemmarnas poäng när omgången är slut. Det första laget som kommer upp till 500 poäng vinner sedan allt.

Uno-korten

Kortleken består av följande typer av kort:

 • Stoppkort
 • Dra kort (2 eller 4)
 • Byt färg
 • Byt färg och dra
 • Vändkort
 • Sifferkort med fyra olika färger
 • Egna kort/individuella kort
 • Blanda-kort

Vad de olika korten i Uno betyder

När du lägger ett stoppkort får nästa spelare inte genomföra sitt spel. Då hoppar ni helt enkelt över den personen och fortsätter sedan spela som vanligt.

Ett kort som det står dra kort på betyder att nästa spelare behöver dra kort. Det finns en variant där spelaren måste dra två kort. I en annan variant behöver spelaren dra hela fyra kort. Dessutom får spelaren inte delta den omgången enligt Uno spelregler.

Byt färg-kort är också ett viktigt kort i Uno online. Du kan bara använda det här kortet när du har slut på kort i den aktuella färgen. När du lägger byt färg-kortet får du välja vilken som ska bli den nästa färgen i spelet.

Byt färg och dra-kortet använder du på samma sätt, det vill säga när du har lagt alla andra kort i en viss färg. Kortet gör att du får välja nästa färg. Dessutom ska du dra fyra kort.

Vidare gör vändkortet att spelet vänder riktning. Det vill säga ordningen som ni lägger kort ändrar sig. Spelaren som nyss gjorde sin omgång får göra en ny omgång och sedan fortsätter det varvet runt.

Sifferkorten är de vanligaste korten i leken. Alla de här korten har en färg och en siffra. För att du ska få lägga ett kort enligt Uno spelregler måste det ha samma färg eller samma nummer som det översta kortet.

I kortleken finns dessutom individuella eller egna kort. Det här är kort som ni själva får bestämma vad som gäller för.

Slutligen finns det ett blanda-kort i Uno online. När du har lagt det här kortet får du samla ihop alla kort som alla spelare har på handen. Sedan blandar du dem och lämnar tillbaka dem till spelarna. Du börjar dela tillbaka korten medsols. Den som lagt det här kortet får även välja färg.

Uno

Tips på hur du vinner i Uno

Du kanske tror att Uno bara bygger på tur, men så är det inte. Tur spelar in, men det finns faktiskt saker du kan göra för att vinna oftare. Ett sådant knep är att titta på dina motståndare. Uno går alltså ut på att bli av med sina kort först. Det kan du bland annat uppnå genom att tvinga dina motspelare att dra fler Unocard.

Du lyckas med det genom att ha koll på hur dina motståndare beter sig. Notera till exempel hur många kort de har på handen och vilka kort de lägger. Om du misstänker att en motspelare har många kort av samma färg måste du försöka byta färg så fort som möjligt.

Försök också att spara dina bästa kort till slutet. Ett viktigt kort som kan vara bra att spara på är till exempel dra kort-korten. Då har du något att ta till när dina motspelare är segerlystna och sitter med bara några få kort. Samtidigt är det viktigt att inte spara på allt för många sådana Uno specialkort. För då är ju risken att du inte hinner använda dem innan spelet är över.

Ytterligare ett knep är att byta färg ofta. I Uno online finns det lika många kort i varje färg. Slumpens lag säger att du därmed kommer att få kort i många olika färger. Därför kan det vara en fördel att byta färg ofta. Då kommer du nämligen alltid att ha ett kort redo att lägga.

Andra roliga barnspel

Uno är ett spel som passar barn eftersom det har så enkla regler och är lätta att spela. Några andra spel som uppfyller de kriterierna är Finns i Sjön och Fia med Knuff.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Uno

Hur gör jag för att spela Uno?

För att spela Uno behöver du först och främst skaffa en Uno-kortlek. Sedan delar ni ut sju kort till varje spelare. Korten som blir över lägger du i en hög som du och dina motspelare sedan drar ifrån när ni inte har något att lägga. Spelet går ut på att bli först med att bli av med sina kort. När du bara har ett kort kvar måste du komma ihåg att säga ”Uno”.

Hur många kort är det i Uno?

Under ett parti Uno spelar du med en speciell Uno-kortlek. Den består av 108 kort.

Hur många kan vara med och spela Uno?

Mellan två och tio spelare med en vanlig kortlek. På nätet går det emellertid att spela mot en dator, så då kan du få ihop två spelare även om du är ensam.

Får jag något straff om jag glömmer att säga Uno?

Om du har ett kort kvar och glömmer säga Uno kan det straffa sig. Då kan du nämligen bli tvungen att ta upp två kort. För att du ska bli straffad på det här sättet måste emellertid en av dina motspelare uppmärksamma att du glömt att säga det magiska ordet. Annars slipper du straffet.

Finns det några andra kortspel som liknar Uno?

Ja, Uno liknar Vändåtta och det tyska kortspelet Mau-Mau. De här spelen går också ut på att du ska försöka bli av med korten du har på handen. Uno Flip är ytterligare ett alternativ för dig som letar efter något liknande. I grunden är det samma spel, men här har korten symboler på båda sidorna. När en spelare lägger ett flip-kort måste alla spelare vända på sina kort.

Varför heter spelet Uno online?

Uno är spanska för ett. Det är det du ska säga när du har ett kort kvar. Online innebär helt enkelt att spelet är online.

Får jag lägga mer än ett kort åt gången i Uno?

Nej, om du vill följa de traditionella reglerna så är det ett kort per omgång som gäller. Däremot är det givetvis möjligt att komma överens om andra regler. En vanlig variant är då att göra så att du får lägga två likadana kort samtidigt.

Vem var det som uppfann Uno?

Det var amerikanen Merle Robbins som kom på det här roliga spelet år 1971.