Banka Bäver – Spelguide och tips

Banka bäver är ett enkelt kortspel som passar barn. Spelet är en utveckling av det engelska kortspelet Beggar My Neighbour. Precis som i Svälta räv är målet i Banka Bäver att lägga beslag på alla kort i leken. Den av er som får alla kort först vinner spelet. Läs vidare för att lära dig spela Banka bäver kortspel.

Banka Bäver – snabba fakta

Banka bäver

I den här tabellen får du en första överblick av Banka bäver kortspel:

Spelkategori Kortspel/Barnspel
Antal spelare 2–5 spelare
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation Från 7 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Enkelt

Så spelar du Banka Bäver kortspel

Börja med att dela ut kort till alla spelare. Dela ut alla kort i leken, men så att alla får lika många kort. Varje spelare ska lägga sina kort i en hög framför sig med symbolsidan neråt. Den av er som sitter till vänster om den som delade ut korten får börja spelet genom att vända upp det översta kortet i sin korthög.

Turen i Banka Bäver går sedan vidare medurs. Nästa person lägger sitt översta kort och sedan nästa och så vidare laget runt.

När ett klätt kort dyker upp måste nästa spelare lägga ut ett bestämt antal kort:

  • Ess – fyra kort
  • Kung – tre kort
  • Dam – två kort
  • Knekt – ett kort

Om det bara kommer upp nummerkort när personen lägger upp det rätta antalet kort så får du som la det klädda kortet ta upp alla korten. Annars fortsätter spelet som vanligt.

Ett annat sätt att få kort är att vara snabb med att slå på sin hög. Det ska du dock inte göra hela tiden utan bara vid specifika tillfällen i spelet. Ett av dem är när två kort av samma värde hamnar på varandra, exempelvis två kungar. Det andra tillfället är om kortet på toppen av spelhögen är detsamma som det understa eller första kortet.

Banka bäver

Målet i Banka Bäver

I barnspelet Bonka Bäver kortspel gäller det att vinna alla kort. Den av er som lyckas med det först vinner spelet.

Spel som liknar Banka Bäver

Om du gillar Bonka Bäver kortspel skulle du säkert även gilla Svälta räv. Det är ett kortspel med enkla regler, där du ska försöka svälta ut de andra spelarna genom att ta deras kort. För att lyckas med det ska du vinna stick, det vill säga lägga det högsta kortet i en viss färg. Det här spelet bygger endast på tur. Den spelare som får alla kort vinner spelet.

Vi kan också rekommendera Luffarschack, vilket är ett enkelt barnspel. Du och din motspelare spelar genom att rita in X eller O i ett rutnät. Beroende på vilken variant ni spelar ska ni antingen få tre eller fem likadana symboler i rad för att vinna. Det här spelet går även att online spela i vår artikel. I artikeln kan du givetvis också läsa mer om hur spelet går till.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.