Så spelar du Fia med Knuff

Fia med Knuff är ett brädspel för mellan två och fyra spelare. Reglerna är enkla, vilket gör att spelet även passar barn. Fia med knuff är ett populärt brädspel som spelas med tärning och pjäser. Det går ut på att spelarna ska försöka ta sig runt spelplanen och in i målområdet med sina fyra pjäser. Det är ett strategiskt spel som kräver både tur och skicklighet.

Spela Fia med Knuff gratis online

Fia med Knuff går även att spela online. Det är smidigt och helt gratis att spela Fiaspel på nätet. Spel online är dessutom ett bra alternativ om du inte har någon att spela mot offline. Det kan också vara ett alternativ för dig som inte har något bräde.

Fia med knuff – i korthet

I tabellen här nedanför får du en snabb första överblick av Fia med knuff:

Spelkategori Brädspel
Speltid 15–30 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Antal spelare 2–4
Åldersrekommendation 5+

Fia med Knuff.

Fiaspel regler

Fia med Knuff är ett spel med enkla regler.

Här är det viktigaste du behöver ha koll på:

 • Alla har varsin färg på sina pjäser. Du kan välja mellan röd, grön, gul och blå.
 • Ni väljer själva vilken färg och spelare som ska börja spelet. Därefter går turen medsols.
 • Varje spelare i Fia med Knuff har fyra pjäser. Från början står de i ”huset”, det vill säga den runda stora platsen med din färg.
 • Målet med spelet är att flytta alla fyra av sina pjäser ett varv runt spelplanen och till målet.
 • Ni ska spela med en vanlig sexsidig tärning.
 • När du slår en etta eller en sexa får du lämna huset med en av dina pjäser. Sätt då pjäsen på den första rutan med din färg. Om du inte lyckas få en etta eller sexa får nästa spelare försöka.
 • Efter att du fått ut en pjäs på Fia med Knuff-brädet ska du slå tärningen igen och flytta pjäsen så många steg som tärningen visar.
 • Om en av dina pjäser hamnar på en ruta där en annan spelares pjäs står får du knuffa bort den. Då måste den andra spelaren placera den pjäsen i huset och börja om från början med den.
 • När du har fått en pjäs att röra sig runt hela spelplanen närmar du dig så småningom mål. Då måste du slå exakt rätt siffra för att komma i mål. Om du skulle slå för många steg måste du backa antalet som blir för mycket.
 • För att vinna spelet måste alla fyra av en spelares pjäser ta sig in i målområdet.
 • Du får ha flera spelpjäser ute på spelplanen samtidigt, men du får bara röra en i taget.

Fia med Knuff

Fia med knuff – En spelomgång

När du ska spela Fia spel ska du börja med att välja vilken färg du vill spela som. Alla färger är jämlika. Avgör sedan vem av er som ska inleda spelet.

Det kan ni till exempel göra genom att slå tärningen varsin gång. Den som slår högst får börja. Om det blir oavgjort mellan två spelare kör de ytterligare en omgång.

Du som börjar ska slå tärningen. Om du får en etta eller en sexa får du flytta ut en av dina pjäser ur huset. När du har slagit tärningen är det nästa spelares tur.

Ni turas om med att slå tärningen och flytta fram era pjäser längs med spelplanen.

Om du skulle hamna på en ruta där en annan spelare redan har en pjäs får du knuffa bort den. Det är därför spelet heter Fia med Knuff. Den som lyckas få alla sina fyra pjäser i mål först vinner matchen.

Andra barnspel som liknar Fiaspel

Som vi nämnde passar Fia med Knuff även yngre spelare. Några andra spel som vi kan rekommendera för barn är Finns i sjön och Uno. Klicka på länkarna för att läsa mer om spelen.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.