Så spelar du Bluffstopp

Bluffstopp är en vidareutveckling av det populära spelet Stopp. Spelet går ut på att bli av med korten du har på handen så fort som möjligt. Det här kortspelet är perfekt för dig som är duktig på att luras. Du behöver nämligen inte ha de rätta korten, utan det räcker att du övertygar de andra att du har det.

Bluffstopp – I korthet

En första snabb överblick över Bluffstopp:

Spelkategori Kortspel
Speltid 5–60 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek Vanlig kortlek, 52 kort, inga jokrar
Antal spelare 2–6
Åldersrekommendation 5+

Bluffstopp regler

Det här kortspelet har tämligen enkla regler. Under spelet ska du lägga kort med samma färg och en högre valör. Eller så kan du bluffa. Bluffa kan du först och främst göra genom att påstå att du lägger ett visst kort. När du gör det här kan en annan spelare säga ”bluffstopp”. Det betyder att hon eller han tror att du bluffar. Då måste du visa ditt kort. Om du verkligen bluffade måste du ta upp hela spelhögen på handen. Skulle det däremot visa sig att den som anklagade dig hade fel så måste den som anklagade dig ta upp hela spelhögen.

Du kan också använda dig av dropp. Dropp innebär att du gör dig av med kort rent fysiskt, genom att till exempel slänga ner kort på golvet eller gömma dem bakom något. Även om det kan vara ett effektivt sätt att bli av med kort så är det inte riskfritt. Om någon av de andra kommer på dig måste du ta upp mellan tre och sex kort, beroende på vilket antal ni kommit överens om innan spelet börjat. Skulle en motspelare påstå att du droppar kort utan att du gör det så måste den som anklagat dig i stället ta upp kort.

Ess är det högsta möjliga kortet enligt Bluffstopp regler.

Det lägsta är tvåor.

Bluffstopp

Bluffstopp – Förberedelser

Innan ni kan börja spela Bluffstopp behöver ni blanda kortleken. Därefter ska du dela ut kort till deltagarna. Varje spelare ska ha sju kort. Resten av korten ska du lägga i en hög mitt på bordet mellan er. Ta upp det översta kortet i högen och visa det för alla spelare. Lägg sedan ner kortet bredvid högen. Kortet ska ligga så att det inte syns vad det är för symbol på kortet. Det här ensamma dolda kortet blir början på spelhögen.

Spelets gång

Nu kan ni spelet börja Bluffstopp.

  • Du som sitter till vänster om givaren ska börja. Lägg ett kort med samma färg och högre valör i förhållande till det första kortet i spelhögen. Säg samtidigt vad det är du lägger. Lägg kortet så att ryggen är uppåt. Det ska alltså inte gå att se vad du lägger.
  • Turen går sedan vidare till nästa spelare.
  • Om du inte har något kort som passar att lägga kan du välja mellan att bluffa eller att säga pass. När du bluffar säger du att du lägger ett visst kort, men i själva verket är det ett annat. Om du säger pass står du över din tur den omgången.
  • När ett helt varv gått och alla sagt pass måste du ta upp ett kort ur högen, så att spelet kan fortsätta.

Målet i Bluffstopp

I det här kortspelet gäller det att försöka bli av med sina kort så fort som möjligt. Den som är snabbast vinner matchen.

Bluffstopp

Varianter av Bluffstopp

Om ni tycker att det verkar hårt att spelare som blir avslöjade med att bluffa i Bluffstopp måste ta upp hela spelhögen kan ni nöja er med att ha tre kort som straff. Ni kan också välja bort dropp, om ni vill.

Dessutom kan ni välja att ta med lekens jokrar. Då fungerar jokrarna som vilda kort, det vill säga du avgör själv vad de ska föreställa.

Det går även att spela kortspelet utan möjligheten att passa. Då måste du bluffa eller ta upp kort varje gång du inte har något att lägga.

Tyvärr finns Bluffstopp inte som gratis spel online ännu.Bluffstopp

Kortspel som liknar Bluffstopp

Poker är en annan typ av kortspel som kommer att passa dig som gillar att bluffa. Det finns många olika sorters Poker. Några populära varianter är Texas Hold ’em, Mörkpoker och Omaha.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Bluffstopp

Hur spelar man Bluffstopp?

Dela ut sju kort var. Sedan ska ni turas om med att lägga kort på spelhögen. Du får lägga kort som har samma färg och högre valör. Om du inte kan måste du passa eller bluffa. Den som först blir av med sina kort vinner.

Hur många kan vara med och spela Bluffstopp?

Ni kan vara mellan två och sex spelare, men helst minst fyra.

Kan jag spela Bluffstopp online?

Nej, tyvärr finns inte den möjligheten i dagsläget. Vi hoppas att det snart kommer ett spel online. Under tiden kan du testa ett liknande spel, som Poker eller Rödskägg.