40 rövare patiens – Spelguide och Tips

40 rövare patiens är spelet för dig som letar efter en utmaning. Det här är nämligen en av de svåraste patienserna som finns. Det går ut på att skapa åtta stegar som börjar med ett ess och slutar med en kung. Dessutom måste alla stegar följa färg. Du behöver två kortlekar för att spela den här patiensen. 40 rövare går också att spela gratis online.

Spela 40 rövare patiens gratis online

Föredrar du att spela på mobilen? Då kan du testa patiensen som gratis spel online. Patiens 40 rövare är ett populärt spel som många olika leverantörer erbjuder. En version av spelet hittar du här i artikeln. Det är gratis att spela och du behöver inte registrera dig.

I den versionen av spelet finns det olika svårighetsgrader. Välj gärna den enklare svårighetsgraden om du är en nybörjare på det här spelet.

40 rövare patiens – en översikt

I den här tabellen får du en översikt av spelet:

Spelkategori Kortspel/Patiens
Antal spelare 1
Kortlek Två vanliga kortlekar på 52 kort
Speltid Ca 20 minuter
Svårighetsgrad Svårt
Åldersrekommendation Från 10 år

Patiens 40 rövare regler

40 rövare patiens är en patiens som är svår att lösa. Reglerna är emellertid tämligen enkla.

  • Spelet går ut på att bygga åtta stegar i stigande ordning. Du ska börja med ett ess i botten och avsluta med en kung. Det här måste du hinna med innan korten i talongen tar slut.
  • Spelplanen består av tio kolumner av kort. Varje kolumn består i sin tur av fyra kort. Alla kort i spelet är öppna, förutom korten i talongen.
  • Du kan bara flytta ett kort åt gången. Kortet du flyttar måste du lägga på ett kort med högre valör och samma färg. Med färg menar vi klöver, hjärter, ruter och spader.
  • Du bygger stegarna i åtta olika basrutor. Det är åtta högar som du placerar över spelplanen.
  • Om du spelar en digital variant av spelet brukar datorn flytta ess till botten av en basruta automatiskt.
  • Du kan ta upp kort från talongen när du vill. Med lite tur hjälper det nya kortet dig vidare i spelet.

40 rövare patiens

Så spelar du 40 rövare patiens

Först ska du blanda kortlekarna. Lägg därefter upp korten i tio kolumner. Varje kolumn ska bestå av fem kort var. Alla kort ska vara öppna. Korten som blir över lägger du i en talong vid sidan av spelplanen.

Över spelplanen finns dessutom åtta basrutor som är tomma från början. Det är där du ska bygga dina stegar.

Därefter kan du börja spela 40 rövare patiens. Det gör du genom att flytta runt korten mellan de olika kolumnerna.

Du kan bara flytta ett kort i taget. Det enda kortet får du bara flytta så att du lägger det på ett kort med högre valör och med samma färg.

När du får fram ett ess ska du flytta det till en av basrutorna. Bygg sedan vidare tills du har byggt alla åtta stegar, två i varje färg.

Om du inte lyckas få ihop alla stegarna förlorar du patiensen.

40 rövare patiens

Spel som liknar patiens 40 rövare

Om du tycker att 40 rövare patiens klassisk verkar för svårt finns det många andra patienser du kan testa. Till exempel kan vi rekommendera Idioten. Det är en patiens där du hela tiden ska sortera bort det lägsta kortet på spelplanen. Under spelets gång kommer det att dyka upp kort med samma färg men olika valör. Din uppgift är alltså att sortera bort det som är lägst. Det är en patiens med enkla regler, men som ändå kan vara svår att lösa.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ - Vanliga frågor och svar om 40 rövare patiens

Vad heter 40 rövare patiens på engelska?

40 thieves solitaire.

Hur gör jag för att vinna 40 rövare patiens?

För att lösa patiensen och vinna behöver du skapa åtta stegar. De här stegarna måste följa färg. Du ska skapa två stegar för varje färg i kortleken. Med färg menar vi alltså hjärter, klöver, med flera. Alla stegarna ska börja med ett ess och sluta med en kung.

Finns 40 rövare patiens online?

Ja, bland annat kan du testa en version i den här artikeln.

Hur många spelare kan delta i 40 rövare patiens?

En spelare.

Hur många kort behöver jag för att spela 40 rövare patiens?

104 kort. Det vill säga två vanliga kortlekar på 52 kort.

Är 40 rövare patiens svårt?

Ja, men om du spelar online brukar det finnas olika svårighetsgrader att välja mellan. Det är ett enkelt sätt att justera svårighetsgraden på spelet.