Kubb – Spelguide och tips

Kubb är ett svenskt utomhusspel som brukar ske utomhus, vanligtvis på gräs eller sand. Det är ett populärt sällskapsspel som många spelar vid picknickar, på stranden eller i trädgårdar under sommaren. Spelet sker vanligtvis mellan två lag med lika många spelare. Målet är att först fälla ner alla motståndarens kubbar och sedan träffa kungen. Det här är ett spel som kombinerar skicklighet, strategi och precision.

Kubb – en översikt

Här kommer först lite snabbfakta om Kubb:

Spelkategori Sällskapsspel/Spel för barn
Antal spelare 2–6 spelare
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Ett spelset
Svårighetsgrad Enkelt

Regler för Kubbspel

 • Spelet sker på en rektangulär spelplan, vanligtvis på gräs eller sand. Planen är vanligtvis 5 meter bred och 8–10 meter lång.
 • Kubb sker vanligtvis mellan två lag, men det går också att spela en mot en. Varje lag består alltså av 1–6 spelare. Lagen ställer upp på var sin kortsida av spelplanen.
 • Spelet består av kubbar, kastpinnar och en kung. Varje lag har fem kubbar som ni ska ställa i en rak linje. I mitten av spelplanen ställer ni också en större kubb, kallad kungen.
 • Under spelet turas lagen om att kasta sina pinnar. Ni får bara kasta underhandskast. Så kallade helikopterkast, där pinnen snurrar horisontellt, är förbjudna.
 • Vilket lag som börjar spelet kan ni till exempel avgöra genom att kasta en kastpinne mot kungen, och det lag som kommer närmast får starta.
 • Varje lag har sex kastpinnar som ni ska använda för att kasta på motståndarnas kubbar.
 • Målet med kasten är att träffa motståndarens kubbar och välta dem. När ni vält en kubb kastar ni över den på motståndarnas sida och ställer upp den där den landar. De kubbarna blir sedan målet för motståndarlaget.
 • När ni har slagit omkull alla motståndarens kubbar är det dags att försöka träffa kungen. Om ett lag lyckas välta kungen och samtidigt har välvt alla motståndarens kubbar vinner de omgången och spelet är över. Om ett lag däremot välter kungen innan de har välvt alla kubbar förlorar laget.

Kubb

Förberedelser för Kubbspel

Innan ni kan börja spela behöver ni hitta en lämplig plats att spela på. Mät upp spelplanen så att båda lagen har lika långt till mitten. Ställ sedan upp kubbarna. Varje lag ska ha fem kubbar, som ni ska ställa på rad. Mitt på spelplanen ställer ni kungen, som är den större kubben med en krona. Dela på kastpinnarna så att lagen har hälften var. Därefter är det bara att börja spela.

Så spelar ni Kubb

Som vi nämnde i vår genomgång av reglerna så är det här ett kägelspel som går ut på att fälla alla motståndarnas kubbar.

 • Börja med att spela om vilket lag som ska börja. Det kan ni till exempel göra genom att kasta varsin kastpinne. Laget som hamnar närmast kungen får börja matchen.
 • Turas sedan om med att fälla varandras kubbar.
 • När ni har fått ner alla motståndarnas kubbar ska ni försöka fälla kungen.
 • Det första laget som lyckas med allt det vinner matchen.
 • Tyvärr finns det här spelet inte som onlinespel.

Kubb

Olika varianter av Kubb

Det går också att justera original-reglerna för spelet. Bland annat kan ni komma överens om att lägga åt sidan en fältkubbar som någon fått omkull i stället för att kasta tillbaka dem på spelplanen. På så sätt får ni ett snabbare spel. Ni kan också spela med regeln att om ni får omkull en fältkubb med en annan fältkubb så ska ni ställa dem på varandra.

Finsk Kubb eller Poppi, är också en variant av Kubbspel som går ut på att få motståndarens Poppi utanför spelplanen. Det gör ni genom att kasta stavar på den. Ni räknar poäng genom den eventuellt utkastade Poppin och hur många stavar ni använde. Spelet kan ske både individuellt och i lag. Spelplanerna består av två rutor på 5 x 5 meter.

Spel som liknar Kubb

Du kan också testa Fia med Knuff. Det är också ett sällskapsspel med enkla regler. De enkla reglerna innebär att även barn kan vara med i spelet. Fia med Knuff är ett brädspel som går ut på att flytta runt fyra pjäser runt brädet så att de kommer i mål. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, eftersom motståndare kan knuffa bort dina pjäser om dem hamnar på samma rutor som dina. Om du får din spelpjäs bortknuffad måste du börja om från början med den. Du som först får alla fyra i mål vinner.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.