Lär dig spela Skip Bo

I den här artikeln ska jag gå igenom Skip bo regler. Det här kortspelet går fort att spela och är enkelt att lära sig. Dessutom passar det i många sammanhang, då både barn och vuxna kan spela det med stor behållning. Spelet går ut på att bli av med korten i sin grundhög först av alla. För att göra det lägger du ut korten i värdeordning.

Skip Bo

Skip Bo regler

 • Alla som deltar i kortspelet ska ha varsin grundhög. Om ni är två till fyra spelare i Skip Bo ska grundhögen bestå av 30 kort. Vid fem till sex spelare ska grundhögarna bestå av 20 kort var. Korten ska ha siffersidan neråt. Vänd dock upp det översta kortet i högen.
 • Alla spelare ska dessutom ha fem kort var på handen. Under spelet kan du använda dem och det översta kortet från din grundhög samt de översta korten från din slänghög.
 • I spelet ska ni lägga ut högar som går från ett till tolv. När ni har fått till en komplett hög vänder ni bort den och börjar på en ny på samma plats. Ni kan arbeta på fyra olika högar samtidigt på spelplanen.
 • Kortleken består av sifferkort och Skip bo-kort. Det sistnämnda är jokrar, som du kan ersätta andra kort med. Till exempel om det ligger en två längst upp i en hög och du inte har någon trea kan du använda jokern som trea.
 • Om du lyckas spela ut alla korten du har på handen under din tur får du ta upp fem nya och fortsätta med en ny tur.
 • Ni avslutar varje tur genom att kasta ett kort du har på handen. Lägg kortet i en personlig slänghög, med symbolsidan uppåt. Du kan ha fyra slänghögar. De kort som ligger överst i slänghögarna kan du använda i spelet.
 • Den spelare som först blir av med alla sina grundkort vinner spelet. Det går också att spela med poäng. Jag återkommer till det längre fram i den här texten.

Skip Bo

Så spelar du Skip bo

Det här kortspelet finns dessvärre inte som gratis spel online. Däremot är det enkelt att spela offline, bara du har den speciella kortleken och någon att spela mot. Här ska jag beskriva hur spelet går till.

Förberedelser

Innan ni kan börja spela behöver ni göra följande:

 1. Blanda kortleken.
 2. Dela ut korten till grundhögarna. De ska som sagt bestå av 30 kort var om ni är två till fyra spelare. Vid fler spelare ska de bestå av 20 kort. Korten i grundhögarna ska vara dolda, förutom det översta kortet som du vänder upp.
 3. Lägg korten som blir över i en hög mitt på bordet, så att alla når den. Siffersidan ska vara nedåtvänd.
 4. Dela därefter ut fem kort var till varje spelare. De korten ska ni ta upp på handen.

Skip bo regler – spelets gång

Det är du som sitter till vänster om givaren som ska börja spelet. Om du inte har något kort som du kan spela ut kan du passa. Då blir det nästa spelares tur. Lägg ut en etta eller ett Skip Bo-kort och börja på en bygghög. Bygg vidare på högen eller börja på nya. Ni får bygga på fyra högar samtidigt.

När du inte kan lägga något längre kastar du ett kort från handen och lägger det i en personlig skräphög. Du får ha fyra skräphögar.

Nästa spelare fortsätter att bygga på högarna så att de närmar sig tolv. Spelare kan använda sig av korten på handen, de översta korten i skräphögarna och det översta kortet från grundkortshögen. Ni måste alltid lägga korten i rätt ordning. Till exempel får du bara lägga en trea eller en joker på en tvåa.

När ni har gjort klart en hög, så att den går från ett till tolv ska ni vända bort den. Börja sedan på en ny hög på samma plats.

Den som blir av med alla korten i sin grundhög först vinner spelet. Såvida ni inte spelar om poäng.

Skip Bo

Räkna poäng i Skip bo

Det går att spela med regeln att den som blir av med sina grundkort först vinner hela spelet. Ett annat sätt att spela är att spela om poäng. Då spelar ni flera omgångar. Efter varje omgång räknar ni ihop poängen.

Den som vunnit, det vill säga blivit av med sina grundkort fortast, får 25 poäng. Vinnaren får också fem poäng för varje kort som förloraren har kvar i sin grundhög.

Spelaren som når upp till 500 poäng först vinner. Ni kan emellertid komma överens om en annan vinstpoäng, till exempel 400 eller 1000. Det är viktigt att ni är överens om hur många poäng ni ska spela till innan ni sätter i gång.

Skip bo spel – kortspelet för familjen

Vid vissa tillfällen kan det vara svårt att enas om ett spel. Så tycker jag till exempel att det ofta blir under helgdagar när familjen eller släkten ses. Då kommer stora grupper av människor samman och alla har olika preferenser. Dessutom kan personer ha olika stor erfarenhet av spel. Skip Bo är ett spel som enligt mig brukar passa vid sådana tillfällen. Det är tillräckligt enkelt för att barn ska förstå det. Samtidigt är det tillräckligt strategiskt för att vuxna ska ha behållning av det.

Jag kan också rekommendera Uno, som är ett något enklare kortspel från samma tillverkare. Det är ett spel som går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Under spelet måste du lägga kort i samma färg eller med samma siffra som det översta i spelhögen. Om du inte kan lägga måste du ta upp kort. När du bara har ett kort kvar måste du komma ihåg att säga ”Uno!”. Annars blir du tvungen att ta upp kort.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.