Spela Mahjong gratis online

Du kan spela Mahjong gratis hos oss. Du hittar ett spel direkt här i artikeln. Det här är ett pusselspel som kommer från Kina. Målet i spelet är att para ihop symboler. I den här artikeln hittar du även information om hur spelet går till. Du kan läsa om spelets regler, olika varianter av spelet och dess historia.

Spela Mahjong gratis online

Mahjong spel finns också som gratis spel online. Spelet finns på många olika plattformar online. Till exempel kan du testa Mahjong 247 och Mahjong connect. Du kan också prova att spela det direkt i den här artikeln. Tryck på spelet här ovanför och kör i gång. Det är gratis och du behöver inte registrera dig.

Mahjong regler

Det här är ett brädspel som finns i många varianter, men jag ska ge en generell översikt av reglerna för den kinesiska varianten. Det är grundreglerna som de övriga varianterna bygger på.

Här är de grundläggande reglerna:

 • Målet är att bilda en komplett hand, genom att skapa specifika kombinationer av brickor. Du kan till exempel matcha ihop tre brickor av samma typ som är i sekvens, till exempel bambu 2, bambu 3 och bambu 4. Två likadana brickor kan du också para ihop, liksom fyra brickor av samma sort.
 • För att kunna spela behöver du ett set som innehåller 144 brickor. Symbolerna på brickorna brukar vara cirklar, bambu, tecken, vindar, drakar och blommor.
 • Spelet passar tre till fyra spelare.
 • Chow ger 0 poäng, Pong kan ge dig mellan 2 och 8 poäng. Kong kan ge dig upp till 32 poäng.

Mahjong

Så spelar du Mahjong

Det finns flera olika varianter av det här spelet. De olika varianterna kommer med olika regler och spelsätt.

Här är emellertid en grundläggande översikt över hur du spelar det här spelet:

Förberedelser

 1. Ta fram ditt spelset. Det ska bestå av 144 brickor, uppdelade i olika färger och kategorier. De kan till exempel ha symboler som cirklar, bambu, tecken, vindar, drakar och blommor.
 2. Blanda brickorna och stapla upp dem så att du skapar en fyrkantig vägg.
 3. Varje spelare ska sedan dra 13 brickor för att bilda sin hand.

Mahjong – Spelets gång

Sedan börjar själva spelet. Så här går det till:

 1. Varje spelare turas om att dra en bricka från väggen i mitten och lägga den till sin hand. Efter att du har dragit en bricka måste du kasta en bricka för att behålla 13 brickor i handen.
 2. Börja sedan att bilda kombinationer av brickor genom att para ihop dem. Exempel på kombinationer inkluderar pung (tre av en sort), kung (fyra av en sort), och sekvenser av brickor i ordning.
 3. Du kan också bilda kombinationer genom att stjäla brickor från andra spelare när de kastar dem. Det skapar en dynamik där spelarna försöker bygga sina egna kombinationer medan de försöker förhindra andra från att göra detsamma.
 4. Spelet slutar när en spelare bildar en komplett mahjong genom att ha en komplett hand av kombinationer. Det kan också sluta om ingen spelare kan skapa en kombination eller att brickorna är slut.
 5. Räkna ihop vinnarens poäng eller allas händer, beroende på hur ni vill spela. Börja sedan eventuellt på en ny omgång.

Mahjong

Räkna poäng i Mahjong

Räkningen av poäng i den traditionella kinesiska varianten av spelet är ganska komplex.

Här är en översikt över några grundläggande aspekter av poängräkningen:

  • Varje bricka har ett specifikt värde. Till exempel har numrerade brickor i cirkel-, bambu- och teckensviter vanligtvis värdena 1–9, medan vindar och drakar har sina egna värden.
  • Pung (tre av en sort) och Kung (fyra av en sort) ger poäng baserat på brickornas värden.
  • Sekvenser (tre eller fler brickor i ordning) ger poäng. Ibland måste sekvenserna vara i en viss svit (cirkel, bambu, tecken).
  • Att ha ett par (två likadana brickor) ger också poäng.
  • Att ha specifika kombinationer med vindar (nord, syd, öst, väst) och drakar (röd, grön, vit) ger extra poäng.
  • Om du drar din egen vinnande bricka ger det extra poäng.
  • Vissa brickor, som blommor och säsonger, kan ge extra poäng.
  • Räkna ihop alla poäng för spelarnas kombinationer efter varje omgång.
  • Dessutom kan det förekomma bonusbrickor. Det är brickor som ger extra poäng om de är en del av den vinnande handen.
  • Det finns ibland regler för särskilda händelser eller situationer som kan ge extra poäng, som att vara i en specifik position när du vinner eller att bilda kombination genom att dra en bricka från väggen.

Mahjong spel – en kort historik

 • Det här är ett traditionellt kinesiskt spel. Emellertid är det inte så gammalt som vi trodde innan vi läste på. Spelet verkar ha sitt ursprung i Kina under den sena Qing-dynastin, någon gång på 1800-talet. Det är dock osäkert exakt när och var spelet blev skapat. Det är också oklart vilka personer som ligger bakom spelet. Inspirationen till spelet verkar emellertid ha varit äldre kinesiska kortspel. Det här var spel som gick ut på att samla på sig kombinationer av matchande kort.
 • Mahjong spel blev snabbt populärt i Kina. Under 1920-talet började spelet att sprida sig utanför Kina, särskilt till andra delar av Östasien.
 • Spelet blev särskilt populärt i Japan under början av 1900-talet. Den japanska versionen av spelet har några skillnader i regler jämfört med den kinesiska versionen. Det finns flera olika versioner av spelet i Japan, bland annat en för tre spelare.
 • Spelet kom till USA på 1920-talet. Där skapade spelet bland annat ett kulturellt band bland kineser i Chinatown. Samtidigt släpper Joseph Park Babcock boken Rules of Mah-Jongg. Babcock hade lärt sig spelet i Kina. I sin bok skrev han ner en förenklad version av spelet, som blev otroligt populär bland amerikanska spelare.
 • Den senaste tiden har spelet även blivit populärt som dator- och mobilspel. Många versioner av spelet finns numera tillgängliga online och i appbutiker. Det har bidragit till att hålla spelet levande och tillgängligt för nya generationer.

Mahjong

Olika varianter av Mahjong spel

Spelet har genom åren kommit i många olika regionala och lokala varianter. Här är några av de mest kända varianterna.

Kinesisk variant

Det här är den traditionella formen av spelet som härstammar från Kina. Reglerna varierar mellan olika regioner.

Hongkong

En av de populäraste varianterna av spelet. De följer ofta de flesta av de kinesiska reglerna, men med några lokala skillnader. Det är känt för sina komplexa regler och strategiska aspekter.

Taiwanesisk variant

Taiwan har också sin egen version, som skiljer sig från andra genom sina regler för poängberäkning. Det har också vissa specialregler för sekvenser och kombinationer.

Japansk variant

Japansk Mahjong, även känt som Riichi, är en japansk variant som har sina egna unika regler och brickor. Den japanska varianten spelar du med 136 brickor. De har symboler såsom cirklar, bambu, tecken, vindar, drakar och blommor. Den japanska varianten har dessutom koncepten ”öppen hand” och ”stängd hand”. I en öppen hand kan vissa brickor vara synliga för alla spelare, medan en stängd hand är hemlig för andra spelare.

Amerikansk

Den amerikanska varianten är en enklare variant av det kinesiska spelet. Det innehåller en specifik uppsättning brickor och inkluderar speciella kombinationer som inte finns i andra varianter.

Europeisk variant

Den här varianten, också känd som Mahjong Competition Rules, har standardiserade regler och förekommer ofta i tävlingssammanhang i Europa. Standardiseringen gör att spelare från olika regioner kan delta i tävlingarna och förstå reglerna.

Patiensvariant

En patiensvariant av spelet. Den här varianten är anpassad för en spelare. Du ska matcha ihop likadana brickor, så att de försvinner från brädet. Om du lyckas få bort alla brickor har du löst patiensen.

Mahjong

Mahjong spel – ett tillfredsställande pusselspel

Jag har alltid gillat pussel, så det faller sig naturligt att jag också tycker om Mahjong. När jag träffar mina vänner för en spelträff kan jag ibland välja det här spelet. Jag tycker om den taktila upplevelsen av att plocka runt med de vackra brickorna. Att upptäcka nya mönster jag kan skapa med mina brickor och sedan spela ut dem är också tillfredsställande. För mig påminner det mycket om Alfapet, men med symboler.

Det enda jag inte tycker om är det ofta väldigt komplexa poängsystemet. Dessutom är jag usel på att räkna, vilket inte direkt hjälper. Jag tycker också att det är svårt att hålla reda på alla kombinationer och faktorer som påverkar poängräkningen. För att komma runt det spelar jag tillsammans med kompisar som är erfarna Mahjong-spelare och som är duktiga på att räkna. På så sätt kan jag bara luta mig tillbaka och njuta av de delar av spelet jag gillar. Om du inte känner några sådana personer kan du alltid spela online. Då kan du få spela mot ett datorprogram som hjälper dig med alla kalkylationer.

Ny Mahjongbricka kom 2023

Det här är ett gammalt, traditionellt spel, men det sker fortfarande uppdateringar av det. 2022 kom det en ny symbolbricka till spelet. 2023 kom det ytterligare en ny bricka. Det har en traditionell utformning och ingår i både vind och drakkategorin. Det gör det till ett flexibelt kort som du kan använda till många olika kombinationer.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.