Mörkpoker – Spelguide och tips

Mörkpoker eller Five card Draw är en form av pokerspel där ni bara spelar med dolda kort. Målet är att få den bästa handen vid slutet av spelet. Du får fem kort och kan sedan byta ut några eller alla dina kort i hopp om att förbättra din hand. Den av er som har de bästa korten eller som bluffar bäst vinner potten.

Mörk Poker – en översikt

Mörkpoker

Först ut är en tabell med snabbfakta om Mörkpoker:

Spelkategori Kortspel/Pokerspel
Antal spelare 2–6 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 10 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Medel

Mörkpoker regler

Här är en översikt över reglerna:

  • Mörkpoker är ett pokerspel för två spelare och upp till omkring sex spelare.
  • Vidare sker spelet sker med en vanlig 52-korts kortlek utan jokrar.
  • Målet med spelet är att ha den bästa handen vid slutet av spelet och vinna potten. Du kan också sträva efter att bluffa dig till vinsten. Det gör du genom att lura de andra spelarna att du har bättre kort än du egentligen har. Om motspelarna tror dig kan det leda till att de lägger sig och du vinner potten.
  • Varje spelare får fem dolda kort från given. Dealern delar ut dem en i taget, medurs.
  • Vidare består spelet av två satsningsrundor och ett kortbyte.
  • Om det finns två eller fler spelare kvar efter den andra satsningsningen sker avslutningsvis en visning av händerna. Spelarna visar sina kort och spelaren med den bästa handen vinner potten. Om en spelare lägger sig under någon av satsningsrundorna vinner spelaren som är kvar potten utan att behöva visa sina kort.
  • Det här spelet har de vanliga pokerhandrankningarna. Den högsta handen är alltså Royal flush, följt av Straight flush, Four of a kind, Full house, färg, stege, triss, två par, par och slutligen högt kort.

Mörkpoker

Så spelar du Mörkpoker

Spelet börjar med att dealern delar ut fem kort var till alla spelare.

Ta upp dem på handen och visa dem inte för någon annan spelare.

Efter att spelarna har tittat på sina kort och bedömt dem börjar den första satsningsrundan. Spelaren till vänster om dealern börjar satsa och har möjlighet att satsa, höja eller lägga sig. Satsningsrundan fortsätter medurs.

Därefter har varje spelare möjlighet att byta ut några eller alla sina kort i utbyte mot nya från kortleken. Du väljer själv hur många kort du vill byta ut.

Sedan kommer ytterligare en satsningsrunda, och om det finns två eller fler spelare kvar då blir det en visning av händerna, en så kallad showdown. Spelaren med den bästa handen vinner potten.

Dessvärre finns Mörk poker inte som gratis spel online. Det är emellertid enkelt att spela det på riktigt med sina vänner. Mörkpoker regler är nämligen enkla och allt du behöver för att komma i gång är en vanlig kortlek.

Mörkpoker

Spel som liknar Mörk Poker

Det finns dessutom några spel som liknar Mörkpoker. Till exempel kan vi rekommendera Texas Hold ’em, som är världens populäraste Pokervariant. Även det spelet går ut på att bilda en så värdefull hand som möjligt och ni spelar med två dolda kort och tre gemensamma. Vidare består spelet av fyra olika satsningsrundor och till sist en showdown eller visning. Du kan läsa mer om Texas Hold ’em i vår artikel om spelet och även spela en version av det.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.