Plump Online - Spelregler & Guide

Plump, eller Oh Hell! som spelet heter på engelska, är ett populärt sticktagningsspel. Det går ut på att spelarna ska försök vinna så många stick som de förutsett. Spelet består av budgivning och stick. Den av er som får flest poäng vinner. Ni börjar spela med tio kort var, för att sedan gå ner med ett kort per omgång. Plump regler är enkla.

Plump i korthet

Börja gärna med att kolla igenom tabellen här nedanför innan du börjar spela Plump. Den ger dig nämligen en överblick över spelet:

Spelkategori Kortspel/Sticktagningsspel
Speltid Ca 60 minuter
Kortlek En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Enkelt
Antal spelare 2–5

Plump – Detta behöver du för att spela spelet

För att spela behöver du:

  • 2–5 spelare
  • Ett spelprotokoll. De finns att ladda ner gratis på nätet.
  • En penna för att notera i protokollet.
  • En vanlig kortlek på 52 kort.

Plump

Plump regler

I det här spelet ska du göra så gott du kan för att följa färg. Om du misslyckas med det får du en plump i protokollet. Det är därför spelet heter som det gör.

Turen i Plump går medsols. Det gäller både under budgivningen och själva spelet. Ni kan vara 2-5 spelare när ni spelar Plump.

Alla spelare börjar med tio kort, sedan spelar ni ner till ett kort var. Därefter spelar ni upp till tio igen.

Innan stick-delen av spelet börjar ska ni nämligen lägga bud. Då ska ni försöka förutse hur många stick ni kommer att lyckas ta under spelets gång. För att vinna ett stick ska du lägga det högsta kortet i den rätta färgen. Då får du ta korten i högen. I många andra spel är det värdet på korten som anger hur många poäng du får. Här är det i stället din förutsägelse.

Så spelar du Plump kortspel

Plump består av två moment – budgivning och stick.

Blanda först och främst kortleken ni ska använda noggrant. Dela därefter ut korten så att alla får tio var.

Budgivning

Inför varje omgång i Plump sker det en budgivning. Du som sitter till vänster om givaren börjar komma med ett bud. Berätta hur många stick du tror att du kommer att kunna ta under spelet. Under en omgång med tio kort kan du till exempel satsa på noll upp till tio. Sedan får nästa spelare göra samma sak. Givaren får alltså lägga sitt bud sist. Skriv upp alla de här förutsägelserna.

Stick

Under en stick ska alla spelare lägga ett kort var. Omgången med tio kort innehåller alltså tio stick.

  • Du som lagt det högsta budet får börja. Det gör du genom att spela ut ett kort.
  • Därefter ska nästa spelare lägga ett kort med samma färg. Om det inte går får spelaren en plump i protokollet.
  • Den spelare som lagt det högsta kortet i rätt färg vinner sticket.
  • När ni har spelat klart alla tio stick räknar du ihop poängen.
  • Börja sedan på nästa omgång.

Plump

Taktik och tips för Plump

Generellt sett kan det vara klokt att lägga ett lågt bud. En noll stick-satsning är i regel enklast att uppfylla i praktiken. Du måste emellertid göra en bedömning baserat på korten du har på handen. Om du har många kort i samma färg och dessutom flera höga kort så bör du lägga ett högt bud.

Dina halvhöga kort ska du försöka göra dig av med så fort som möjligt.

Om du upptäcker att du kommer att misslyckas med att ta så många sticks som du tänkt kan du i stället rikta in dig på att förstöra för dina motspelare. Det gör du genom att se till så att andra spelare inte kan få så många stick som de tänkt.

Spelet bygger dock till viss del på tur, så allt går inte att påverka med god taktik.

Räkna poäng i Plump

Om du skulle gissa fel om antalet stick för en omgång så får du noll poäng för den omgången. Du får alltså inga poäng för att du nästan ha gissat rätt, utan det måste vara exakt för att du ska få poäng. Om du däremot lyckas med att ta så många stick som du gissat på så får du ett poäng per stick.

Andra spel som liknar Plump

Några kortspel som liknar det här är Whist och Rödskägg. I Whist spelar du tillsammans med en lagkamrat och ska du försöka ta så många stick som ni förutsett. Det lag som först får 13 poäng vinner matchen. Rödskägg är ett annat taktiskt kortspel där det gäller att ta stick. I Rödskägg finns dessutom några fraser som du måste komma ihåg att säga vid rätt tillfällen i spelet. Många spel finns som onlinespel här på sajten.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.