Så spelar du Vändåtta

Vändåtta är ett kortspel som påminner om Uno. Det är också likt flera internationella kortspel såsom Crazy Eights och Switch. Målet med spelet är att bli av med sina kort så fort som möjligt. Det här är ett roligt kortspel som passar många spelare och som finns i olika varianter. Allt du behöver för att komma i gång är en vanlig kortlek och några spelsugna kamrater.

Spela Vändåtta gratis online

Vändåtta går att spela gratis online här hos oss. Om du inte har någon att spela mot offline kan vi verkligen rekommendera det alternativet.

Vändåtta regler

Vändåtta går alltså ut på att du ska försöka bli av med korten du har på handen innan dina motståndare. För att du ska kunna vinna måste du emellertid följa reglerna. Först och främst måste ni komma överens om den variant ni ska följa. Exempelvis kan det vara otillåtet att lägga två åttor eller ess på varandra i vissa varianter av spelet. Ni kan dock bestämma er för att tillåta sådant spel.

Det här är ett kortspel för fyra eller fler spelare.

Bestäm också om ni vill räkna poäng eller bara spela tills korten tar slut på handen.

Ess och åttor är hur som helst speciella kort i Vändåtta. Ess tvingar alla andra spelare att ta upp ett kort och åttor gör att du får byta färg.

Om du lyckas bli av med de flesta av korten på handen så att du bara har tre kvar ska du säga ”Varning”. När du bara har ett kort kvar måste du säga ”Lappen!”. Kommer du inte ihåg att göra det här måste du ta upp tre kort. I kan också välja några andra ord. Huvudsaken är att ni är överens om vilka ord ni måste komma ihåg att säga.

Vändåtta.

Vändåtta kortspel – Utrustning

Om du vill spela Vändåtta behöver du följande:

  • En vanlig kortlek med 52 kort. Eventuellt två kortlekar om ni är många som ska spela. Plocka bort jokrarna.
  • 2–5 spelare.
  • Ett lämpligt utrymme att spela på, exempelvis ett bord där ni kan sitta mitt emot varandra.

Vändåtta – Förberedelser

Börja med att blanda leken eller lekarna. Dela sedan ut sju kort till varje spelare. Börja utdelningen motsols och sedan fortsätter du det varvet. När det är avklarat ska du lägga korten som blev över i en hög på bordet. Vänd upp det översta kortet i högen så att det blir synligt.

Så spelar du Vändåtta

Om kortet du vänder upp är en åtta ska du lägga tillbaka kortet någonstans mitt i högen. När det första kortet du vänder upp blir ett ess kan ni fortsätta spela men varje spelare behöver ta upp ytterligare ett kort från högen. Nu börjar den första omgången:

  • Du ska välja ut kort du har på handen och lägga dem på det uppvända kortet. Antingen kan du lägga kort med samma färg eller kort med samma valör. Om du har flera kort med samma valör så kan du lägga dem samtidigt.
  • Sedan fortsätter omgången och nästa spelare får chansen att göra samma sak.
  • Om du lägger ut ett ess måste alla andra spelare ta upp ett kort från högen.
  • När du spelar ut en åtta får den spelaren välja färg.
  • Om du inte kan har något kort på handen som går att lägga ut måste du ta upp ett kort från högen. Går det att spela ut ska du göra det, fortsätt annars att dra kort. Upp till tre kort måste du dra. Kan du fortfarande inte lägga något går turen vidare till nästa spelare.
  • När du bara har ett kort kvar på handen måste du säga ”Lappen!”. Om du glömmer att säga det måste du ta upp tre kort från högen.

Vändåtta

Varianter av Vändåtta kortspel

Det finns dessutom några olika varianter på Vänd åtta. I grunden är Vändåtta reglerna dock fortfarande desamma.

Vändåtta finns som sagt även som gratis spel online.

Räkna poäng

Det går även att räkna poäng i Vändåtta.

Då räknar ni ihop värdet på korten som spelarna har på handen efter varje omgång. Kom överens om hur många omgångar ni ska spela. Den spelare som har minst poäng när ni har spelat klart vinner matchen.

Så här mycket är de olika korten värda:

Kort Värde
8:a 25 poäng
Ess 15 poäng
10:a 10 poäng
Kung 10 poäng
Knekt 10 poäng
Dam 10 poäng
Övriga kort 5 poäng

Jokrar som vänder håll

Ett annat alternativ är att ta med de två Jokrarna i kortleken. När du lägger ut en joker vänder spelet håll, så att den som precis lagt får lägga igen. Jokrarna behöver dock fortfarande följa färg, som alla andra kort i det här spelet. Den svarta jokern kan du alltså spela ut när kortet under är svart och den röda när det är röd färg som gäller i spelet.

Kortspel som påminner om Vändåtta kortspel

Om du gillar Vändåtta kommer du säkert också att gilla Vändtia. Som du hör på namnet är det istället tior som är speciella i det kortspelet. En annan skillnad är att poäng inte förekommer i Vändtia. Där är det den som blir av med sina kort fortast som vinner.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.