Så spelar du Skitgubbe

Skitgubbe eller Mas är ett populärt svenskt kortspel. Det är ett stickspel som består av två delar. I första halvlek ska du samla på dig kort. De korten ska du sedan försöka göra dig av med så fort som möjligt i spelets andra del. Ni kan vara mellan två och fyra spelare, men spelet är som bäst när ni är tre. Allt du behöver för att spela är några motspelare och en vanlig kortlek.

Skitgubbe regler

Spelkategori Stick/kortspel
Kortlek 52, inga jokrar
Speltid Cirka 15 minuter
Antal spelare 2–4
Rekommenderad ålder Över 7 år

Skitgubbe har relativt enkla regler, jämfört med många andra kortspel. I första delen av spelet behöver du inte vinna stick om du inte vill. Det kan rent av vara en bra strategi att lägga låga kort så att du förlorar och slipper ta upp dåliga kort. Inom spelvärlden kallar många det här för att krypa.

I den andra delen av spelet är reglerna däremot annorlunda. Där får du inte krypa. Dessutom måste du följa färg.

Skitgubbe

Så spelar du

Som vi nämnde så består Skitgubbe kortspel av två tydliga delar med olika mål. Först ska du samla på dig kort och sedan ska du göra dig av med dem. Här nedanför beskriver vi de olika delarna av spelet mer ingående. Innan ni börjar på den första delen av spelet behöver du dock göra följande:

 • Blanda kortleken.
 • Dela ut tre till vardera spelaren.
 • Lägg resten av korten i en hög på bordet. Korten ska ligga med symbolerna neråt. Det här kommer att fungera som spelets plockhög.

Första delen av spelet

Sedan börjar den första delen av Skitgubbe. I den här delen av spelet ska du vinna kort, men var gärna lite kräsen. Du ska nämligen försöka få så höga kort som möjligt. Så här går spelet till:

 • Du lägger ut ett av korten du har på handen.
 • Ta sedan upp ett kort ur plockhögen. Du och alla dina medspelare ska alltid ha tre kort på handen.
 • Nästa spelare lägger ett valfritt kort på det du lade. Den som lagt kortet med högst valör vinner och får ta korten. Vilken färg det är på korten spelar alltså ingen roll. Lägg dem vid din plats utan att ta upp dem på handen.
 • Varje stick består oftast bara av två kort, så det är inte säkert att alla spelare får vara med om alla. En ny börjar emellertid direkt med nästa spelare.
 • Ett alternativ till att lägga kort som du har på handen är att ta ett kort från plockhögen och lägga det på spelhögen.
 • Turas om att ta stick på det här sättet tills det bara är ett kort kvar i plockhögen, det så kallade trumfkortet.
 • Då spelar ni ut korten ni har på hand först.
 • När alla spelare har slut på kort får den som skulle ha tagit det sista kortet i plockhögen ta upp det. Nu börjar den andra delen av spelet. Det är färgen på trumfkortet som blir trumffärg i spelets andra del.

SkitgubbeAndra delen av Skitgubbe – gör dig av med dina kort

Du som tog upp trumfkortet inleder den andra delen av spelet. Här gäller det alltså att bli av med sina kort så fort som möjligt. Den andra delen av spelet är ganska lik den första. Även här spelar ni i stick, men med lite andra Skitgubbe regler. Nu måste ni till exempel lägga samma färg eller trumffärg. Kortet du lägger måste följa färg och vara högre än det lagda kortet. Det är inte tillåtet att krypa, som i den första delen av spelet.

Dessutom är antalet kort per stick större nu. Alla spelare är nu med och lägger ett kort i varje stick. Om du inte kan lägga måste du ta upp spelhögen.

Den som blir sist kvar med kort blir utsedd till Skitgubbe.

Varianter av Skit gubbe

Det går att spela med eller utan uppslagen trumf. Normalt går spelet utan trumf i första delen. Det innebär att du inte behöver följa färg där, men det går också spela med uppslagen trumf. Då måste ni följa färg även i den första delen av spelet.

Dessutom är det vanligt att komma överens om att det är tillåtet att lägga ut flera kort på en gång under den andra delen av spelet. I vanliga fall får du ju då annars bara lägga ett kort åt gången. Här finns det lite olika varianter som ni kan spela. Exempelvis att korten måste ha samma färg och i en stigande valör för att du ska få lägga dem på samma gång. Par kan också vara okej. Huvudsaken är att ni bestämmer det här innan ni börjar spela så att alla vet vad som gäller.

Andra spel som liknar Skitgubbe

Om du gillar kortspel där du får spela i lag kan vi även rekommendera Tecken kortspel och Bridge.

Skitgubbe online

Det går att spela kortspel Skitgubbe online på några utvalda platser. Det här kortspelet är populärt i Sverige, men har inte riktigt slagit internationellt, så det finns inte så många olika online-versioner att välja mellan. Vi hoppas på fler spel online i framtiden.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Skitgubbe

Är Skitgubbe och Mas samma sak?

Ja, det är bara två namn för samma spel.

Vad går Skitgubbe ut på?

I de flesta kortspel där ute, som Poker och Canasta, strävar du efter att vinna. Mas går däremot mer ut på att inte komma sist och förlora. I den första delen av spelet ska du samla på dig kort och i den andra delen ska du göra dig av med korten så fort som möjligt. Den som sitter sist kvar med kort blir Skitgubbe eller Mas.

Hur många kan vara med och spela Skitgubbe?

Det är bäst att vara tre. Ni kan emellertid vara mellan två och fyra spelare.

Går det att spela Skitgubbe online?

Ja, på några få utvalda ställen.