Så spelar du Hej Knekt

Hej Knekt är ett roligt kortspel med enkla regler. Det gör att spelet även passar bra för barn. I spelet förekommer en rad olika hälsningar som du ska försöka hålla reda på. Bland annat måste du komma ihåg att hälsa på Knektarna i leken och göra honnör när en Kung dyker upp. Läs vidare för att lära dig mer om hur spelet går till.

Hej Knekt – i korthet

I tabellen här nedanför får du en första överblick av spelet.

Spelkategori Kortspel/Barnspel
Speltid Ca 30 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 4–6
Åldersrekommendation 5+

Hej Knekt regler

Under spelets gång kommer du och dina motspelare att vända upp olika kort. Då gäller det att snabbt utföra rätt hälsning. Den som är sist med att göra rätt måste ta upp alla spelkort. Det är väldigt dåligt, eftersom spelet går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt.

Hälsningarna i kortspelet:

  • Knektar – Du ska säga ”Hej Knekt”
  • 10:or – Då ska du vissla.
  • Damer – Du ska säga ”God dag Dam”
  • Kungar – Ställ dig upp och gör honnör.
  • Ess – Då ska du slå i bordet.

Hej Knekt

Så spelar du Hej Knekt

När du ska spela börjar du med att dela ut kort till alla spelare. Dela ut hela kortleken. Alla spelare ska ha lika många kort, så om det blir ojämnt kan ni plocka bort några kort. Spelarna ska inte ta upp korten på handen, utan ha korten i en hög framför sig med ryggen uppåt. Ingen av er ska alltså kunna se vad de föreställer.

Sedan börjar en av er att vända upp det översta kortet i sin korthög. Nästa spelare lägger sedan ett kort på det kortet och så vidare till nästa spelare. Om det skulle dyka upp en tia eller ett klätt kort ska du försöka vara snabb med att utföra den rätta hälsningen. Därefter fortsätter spelet på samma sätt tills någon av er lyckats bli av med alla sina kort. Den spelaren har vunnit spelet.

Dessvärre finns Hej Knekt inte som spel online ännu. Vi hoppas att det blir ändring på det i framtiden.

Andra varianter av Hej Knekt

Du kan också spela Hej Knekt som ett ölspel.

I den varianten måste förloraren dricka.

Annars kan ni ändra bland hälsningarna till annat som ni tycker är roligare. Till exempel kan ett Ess innebära att ni måste lägga er raklånga på golvet och göra en armhävning.

Andra barnspel som liknar Hej Knekt

Det här är inte det enda spelet som passar barn. Om du ska spela med ett barn kan vi även rekommendera Uno och Finns i Sjön.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Hej Knekt

Finns Hej Knekt online?

Nej, tyvärr finns det här spelet inte i digital version ännu. Förhoppningsvis kommer det ett spel online snart.

Vad är målet i Hej Knekt?

Det här kortspelet går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Därför gäller det att du är på alerten och utföra alla hälsningar korrekt och fort, så att du inte behöver ta upp några kort.

Vilken ålder passar Hej Knekt?

Hej Knekt passar barn eftersom reglerna är så enkla, men det kan såklart vara roligt för vuxna spelare också.

Kan jag spela Hej Knekt online?

Nej, tyvärr finns Hej Knekt inte online ännu.

Vad händer om jag råkar göra fel hälsning i Hej Knekt?

Då måste du plocka upp alla kort som ligger på bordet.