Domino – Spelguide och tips

Domino är ett populärt sällskapsspel där ni spelar med speciella brickor. Brickorna är ovala och delade på mitten och på varje sida finns det ett antal prickar. Under spelet ska du försöka matcha ihop dina brickor med andra brickor som har lika många prickar. Den av er som lyckas bäst med det och blir av med sina brickor först vinner spelet.

Spela Domino gratis online

Domino är ett klassiskt sällskaps- och barnspel. Det går också att spela online. Tryck bara på spelet här ovanför för att börja online spela. En stor fördel med att det finns som spel online är att du kan spela var du än råkar befinna dig.

Snabbfakta om Domino spel

Här får du en tabell med snabbfakta om spelet:

Spelkategori Brickspel/Sällskapsspel
Antal spelare 2–4 spelare
Speltid Cirka 15 minuter
Åldersrekommendation Från 4 år
Du behöver Ett spelset eller internet
Svårighetsgrad Lätt

Den här videon är också en bra översikt av spelet:

Domino regler

Spelet går ut på att spela ut alla sina brickor på spelplanen. Du kan dock bara lägga ut en bricka om den matchar någon annan bricka som redan ligger på bordet. Till exempel kan du bara lägga en bricka eller brickdel med fem prickar mot en annan bricka med fem prickar.

Det går att spela Domino med fem eller sju brickor var. Ni avgör själva hur ni vill göra.

Ett traditionellt spelset består av 28 brickor. Det finns att köpa på många olika platser, bland annat Partyhallen.

Den av er som blir av med alla sina brickor först vinner matchen.

Domino

Domino – spelets gång

  • Börja med att lägga alla brickor upp och ner på bordet och blanda runt dem. Varje spelare får sedan dra fem brickor var. Låt resten av brickorna ligga kvar. Om du inte har någon bricka som passar i spelet ska du ta upp av dem brickorna. Fortsätt att ta upp brickor tills du har något du kan spela ut eller tills brickorna tar slut.
  • Du som har den högsta dubbelbrickan får börja spelet. En dubbelbricka är en bricka med samma värde på båda halvorna. Du som har den högsta dubbelbrickan ska lägga den mitt på spelplanen.
  • Sedan är det nästa spelares tur. Den personen ska försöka bygga vidare på brickan på bordet, genom att lägga en som matchar.
  • Om spelaren inte har någon bricka som fungerar får hen ta upp brickor från brickhögen. Spelaren ska fortsätta ta upp brickor tills hen får upp någon som funkar i spelet eller tills brickorna tar slut. Om brickhögen är slut och du fortfarande inte kan lägga ut något måste du stå över din tur.
  • Du som först blir av med alla dina brickor vinner spelet. Om ingen av er blir av med alla era brickor och det inte går att fortsätta spelet får ni räkna ihop värdet för era brickor. En prick innebär då ett poäng och den av er som får minst antal poäng vinner matchen.

Domino

Domino spel – en kort historik

Det här spelet härstammar från det antika Kina, där de på 1100-talet spelade ”Domino kort”. Korten i det spelet var föregångare till dagens brickor och var rektangulära kort med prickar som representerade siffror. På 1200-talet utvecklade de sedan brickorna som vi fortfarande spelar med idag. Spelet kom därefter till andra delar av världen genom handelskontakter och erövringar.

Under 1700-talet blev Domino spel allt mer populärt i Europa. Det var under den här tiden som spelet fick sitt nuvarande namn som kommer från det latinska ordet ”dominus” som betyder ”herre” eller ”mästare”. Det speglar den dominanta roll som de dubbelbrickor som används som startbrickor har i spelet.

Spelet blev snabbt ett populärt tidsfördriv och både bland kungligheter och vanliga människor. Spelets enkelhet och tillgänglighet bidrog till dess popularitet. Olika regioner och länder utvecklade sina egna varianter av spelet med specifika regler och traditioner.

Under 1800-talet och framåt spred sig spelet över hela världen. Det blev vanligt att spela det i sociala sammanhang, som på caféer, klubbar och hemma hos människor. I dag tid finns spelet även i digitalt format, så att du kan spela det online eller i form av dator- och mobilappar.

Räkna poäng i Domino spel

I vissa fall går det inte att fortsätta spela. Det kan till exempel ske om ingen av er har en bricka som går att spela och det inte finns några brickor kvar i er plockhög. Då får ni istället avgöra vinnaren genom att räkna poäng. Vänd då upp alla era brickor och räkna prickarna på dem. Det blir dina poäng. Spelaren som har minst antal poäng vinner matchen.

Det är vanligt att spela med regeln att den av er som först blir av med sina brickor vinner spelet. Vissa varianter av spelet fokuserar dock mer på poäng. Du kan läsa mer om olika varianter av spelet under nästa rubrik.

Domino

Olika varianter av Domino

Det finns ett antal olika varianter av det här spelet.

Det går också att ställa brickorna på rad för att skapa olika effekter när de sedan blir fällda. Det finns färgglada brickor utan prickar som är speciellt anpassade för det ändamålet.

Här är några av de mest kända och populära varianterna:

  • Block
  • Draw
  • Mexican Train
  • Bergen

Block

Det här är den variant som vi beskrivit i den här artikeln. Spelarna lägger brickor i följd så att de matchar de befintliga brickorna på spelbordet. Målet är att bli av med alla sina brickor först.

Draw

I den här varianten vinner den spelare som först får 100 poäng. Precis som i Block ska du lägga ut dina brickor så att dem matchar brickorna som redan ligger på bordet. Ni ska använda ett dubbelsex-set och varje spelare ska ha sju brickor på handen.

Mexican Train

I den här varianten ska alla spelare försöka bygga sin egen tåglinje genom att placera brickor med matchande värden på sitt eget tåg eller på ”Mexican Train”, som är en gemensam linje som alla spelare kan spela på. Du kan också lägga brickor på andra spelares tåglinjer. Målet är att bli av med alla sina brickor. För att spela den här varianten behöver ni ett dubbelt 12-set.

Bergen

Den här varianten är populär i Skandinavien. Ni lägger brickor i fyra rader så att dem bildar korsande mönster. Målet är att bli av med alla sina brickor och ni räknar poäng baserat på de återstående brickorna.

Domino

Spel som liknar Domino

Om du gillar det här spelet skulle du säkert även gilla Othello. Det är ett brädspel för två med enkla regler. Ni spelar på ett bräde med 8 x 8 rutor och ska försöka fånga så många av motståndarens pjäser som möjligt. När du fångar en motståndarpjäs får du vända på den så att den får din egen färg. Den spelare som har flest brickor i sin egen färg på brädet vid spelets slut har vunnit. Även Othello finns som gratis spel online.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.