Så spelar du Svälta räv

Svälta räv är ett kortspel med enkla regler, vilket gör att det passar bra även för barn. Som du hör på namnet så går spelet ut på att svälta ut dina motspelare. Det gör du genom att lägga beslag på deras kort. Spelet passar mellan två och fyra spelare. I den här artikeln går vi igenom hur du spelar det här kortspelet.

Svälta räv – en överblick

Svälta räv

I tabellen här nedanför får du en snabb överblick över Svälta räv:

Spelkategori Kortspel/Spel för barn
Speltid Ca 10 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek Vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 2–4
Åldersrekommendation 5+

Innan du börjar spela

Innan du och dina motspelare kan börja spela behöver du blanda kortleken ni ska använda. Sedan ska du dela ut alla korten till dem som ska vara med. Om det är tre spelare som ska vara med kommer antalet kort att bli lite ojämnt, men det spelar ingen roll. Ni ska sedan lägga era kort i en hög framför er med ryggen uppåt. Ni får inte titta på korten, inte ens era egna.

Svälta räv kortspel – Spelets gång

Därefter börjar spelet.

  • Spelaren som sitter till vänster om den som delade ut korten börjar spelet. Det gör personen genom att vända upp det översta kortet i sin hög. Han eller hon lägger kortet i en ny egen hög bredvid sin andra hög.
  • Nästa spelare som sitter motsols gör samma sak; det vill säga vänder upp det översta kortet i sin hög.
  • Fortsätt så här tills två av er har samma färg på korten.
  • Du som lägger högst kort i den gemensamma färgen vinner. Då får du ta upp motspelarens hög med samma färg. De korten ska du lägga längst ner i din egen hög utan att blanda.
  • Om du får slut på kort ska du ta upp kort som du redan spelat för att kunna fortsätta.
  • Spelet fortsätter på samma sätt tills en av er har fått alla kort.

Målet i Svälta räv

I Svälta Räv ska du försöka svälta ut de andra spelarna.

Det är inte så hemskt som det låter, utan innebär helt enkelt att du kniper åt dig alla deras kort. Den som får hela kortleken på handen har vunnit. Annars är det vanligt att kortspel går ut på att spelare ska bli av med sina kort så fort som möjligt. Några exempel på sådana spel är Uno och Skitgubbe.

Varianter av Svälta räv

Det finns också en variant av spelet som är anpassat för två spelare. Här lägger ni era kort i samma spelhög under spelets gång. Klädda kort som knektar, damer och kungar är speciella i den här varianten. Detsamma gäller ess. När du lägger ett klätt kort måste din motspelare lägga två kort.

Om de korten visar sig vara nummerkort får spelaren med damen alla kort. Skulle det däremot visa sig att den andra spelaren också får en dam och den första spelaren bara kan lägga nummerkort får den andra ta upp korten. Det uppstår alltså en sorts duell.

Om någon av er lägger ett ess måste motspelaren lägga hela fyra kort. Det här är alltså ett kortspel med lite andra regler. I grund och botten går de båda spelen emellertid ut på samma sak, nämligen att svälta ut din motståndare och få tag på alla korten i leken.

Svälta räv finns dessvärre inte som spel online ännu.

Svälta räv brädspel

Dessutom finns det ett Svälta räv brädspel. Det är ett brädspel som många tror att vikingarna spelade. Även om det här spelet råkar ha samma namn som kortspelet vi tar upp i den här artikeln så är brädspelet ett helt annat spel. Det är ett brädspel för två spelare, där den ena spelar fåren och den andra rävarna. Fåren ska försöka ta sig till hagen. Rävarna ska å sin sida försöka fånga så många får som möjligt. Det här spelet finns bland annat att köpa på Gammon Games.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Svälta räv

Hur lång tid tar det att spela Svälta räv kortspel?

Det varierar så klart, men generellt sett är det här ett spel som det går snabbt att spela. En omgång brukar ta runt 15 minuter.

Hur många kan vara med och spela Svälta räv?

I det här spelet kan ni vara mellan två och fyra spelare.

Vad behöver jag för att kunna spela Svälta räv?

Du behöver bara en vanlig kortlek på 52 kort (utan jokrar) och någon att spela mot.

Vad har Svälta räv för ursprung?

Spelet är en vidareutveckling av ett spel som heter War.

Vad går Svälta räv ut på?

I det här spelet ska du försöka svälta ut dina motståndare genom att ta alla deras kort. Den som till slut sitter med alla kort i leken har vunnit.

Kan jag spela Svälta räv online?

Nej, tyvärr finns det inte något spel online ännu.